Actorul Teodor Corban a murit, la 65 de ani. Era celebru pentru rolurile din Aferim și Poziția copilului

.

Actorul Teodor Corban a murit, la 65 de ani. Teodor Corban, cunoscut publicului pentru numeroasele roluri de scenă şi de film, a murit, a anunţat teatrologul Oltiţa Cîntic, marţi dimineaţă, pe Facebook. Nu se știu deocamdată mai multe detalii legate de moartea actorului și nici cauza morții lui Teodor Corban, la doar 65 de ani.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!


Cunoscut pentru rolurile din filmele „Aferim’, „După dealuri’ sau „Poziţia copilului’, Teodor Corban a murit la doar 65 de ani. A fost recompensat cu: Premiul Excelenţa în domeniul cultural-artistic – „Seara valorilor' 2015, Premiul la categoria ARTE, Gala „Oamenii Timpului' – 2015, Premiul pentru Cel mai bun actor in rol principal pentru rolul Costandin din filmul „Aferim!' -Gala Premiilor Gopo 2016, A avut colaborări cu TVR, Radio Iaşi, Radio HIT.

Actorul Teodor Corban a murit


„S-a stins Teodor Corban. Actorul. Cel pe care-l ştie toată lumea din ‘Aferim, unde juca rolul principal, zapciul Costandin. Un film în care a strălucit în toată splendoarea lui interpretativă. O producţie laureată cu Ursul de Aur la Berlin şi cu o grămadă de Premii Gopo, unul dintre ele chiar pentru prestaţia lui Teo, cum i se adresau apropiaţii.

„Eu sunt un tip mai sensibil, am umor, sunt mai introvertit', zicea într-un interviu. La hobby-uri menționa întotdeauna muzica, tenisul, muntele şi şofatul. Rolul care i-a sporit atât de mult popularitatea (e atuul imbatabil al filmului în fața teatrului!) l-a refuzat inițial.

Ca sa vezi ironia profesiunii! Ezitările veneau din faptul că nu știa să călărească, dar a învățat și dup-aia a construit personajul strașnic pe care l-am văzut cu toții pe ecrane. În discursul de la Premiile Gopo le-a mulțumit celor doi cai distribuiți în supporting role. Avea mult umor, un umor mucalit, deștept, elaborat!


Drum lin către stele, Teodor Corban! Îţi simţim deja lipsa', a scris Oltiţa Cîntic.

Citește și: Chris Simion, destăinuiri neașteptate despre lupta cu boala: „Pentru mine cancerul a fost un dar, nu o nenorocire’

Citește și: De ce a devenit Marina Almășan vegetariană. La ce alimente a renunțat:„Asta e abstinență / EXCLUSIV

Citește și: Cine este Melinda de la America Express.E mai mică decât Puya cu 10 ani

Teodor Corban a jucat rolul primarului Stelian Manole în serialul de comedie Mangalița, la Antena 1, timp de mai multe sezoane.


Am trăit o întâmplare drăguță în Iași, orașul meu de reședință; la o spălătorie auto, un lucrător de acolo a apărut foarte surprins și încântat că mă vede. „Dom primar, pot să fac și eu un selfie cu d-voastră?' ,'Sigur' îi zic eu. Facem noi poza și apoi mă întreabă curios: „Da ce faceți prin Iași?' „Păi eu sunt ieșean'. Îl văd că-i pică fața. „Cum adică, nu sunteți din Mangalița?' „Păi nu, ăla e un oraș imaginar', îi zic. Se uită strâmb la mine, dă a lehamite din mâini, îmi întoarce spatele și pleacă foarte dezamăgit, spunea îndrăgitul actor.


„Teatrul e o oglindă, și-atât. Dacă oglinda deformează, schimonosește, mi se pare doar o hachiță conformă unor exaltări trecătoare, care își găsesc prozeliți efemeri. Încercăm cu fiecare provocare să revenim la abc-ul actoriei, să (re)devenim fresh, să ne scuturăm de poluarea din jur și chiar de cea din noi, o curățire necesară pentru a putea renaște în scenă de fiecare dată altfel’, spunea Teodor Corban cu ocazia premierei proiectului teatral, „Terminal: Brazilia’, din aprilie 2022.


Cine a fost Teodor Corban

Teodor Corban s-a născut pe 28 aprilie 1957, la Iaşi.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1985, la clasa prof. Dem Rădulescu – Dragoş Galgoţiu. Între 1985 şi 1988 a fost actor pe scena Teatrului „V. I. Popa' din Bârlad, apoi a jucat la Teatrul Dramatic din Constanţa. Din 1989 este angajatul Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri' Iaşi, potrivit site-ului Naţionalului ieşean.


În Naţionalul ieşean a jucat în numeroase spectacole, printre care: „Scadenţa' de Elias Canetti, regia Ovidiu Lazăr, 1989; „Chiriţa în balon' şi „Chiriţa în Iaşi' de Vasile Alecsandri, regia Ovidiu Lazăr, 1990; „Carol' de Slavomir Mrozek, regia: Irina Popescu Boieru, 1990; „Nebuna din Chaillot' de Jean Giraudoux, regia Irina Popescu Boieru, 1991; „Venexiana', regia Cristian Hadji-Culea, 1994; „Anecdote provinciale' de Alexandr Vampilov, regia Ion Sapdaru, 1994; „Chiriţa în provinţie' de Vasile Alecsandri, regia Ion Sapdaru, 1997; „Visul unei nopţi de vară' de William Shakespeare, regia Ion Sapdaru, 1998; „Livada de vişini' de A. P. Cehov, regia Alexander Hausvater, 2000; „Trei', adaptare scenică de Teodor Corban, Constantin Puşcaşu şi Ionuţ Cornilă după „Trei pe un balansoar' de Luigi Lunari, regia Teodor Corban, 2020; „Unchiul Vanea' de A.P. Cehov, regia Claudiu Goga, 2020; „Terminal: Brazilia' de Spiro Scimone, regie colectivă, 2022.


A avut, de asemenea, multe prezenţe şi în filme. Printre peliculele în care a jucat se numără „Aferim!', „Un etaj mai jos', „Betoniera', „O vară foarte instabilă', „Poziţia copilului', „Portretul luptătorului la tinereţe', „Amintiri din Epoca de Aur 1 – Tovarăşi, frumoasă e viaţa!', „Amintiri din Epoca de Aur 2 – Dragoste în timpul liber', „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile', „California Dreamin (nesfârşit)', „Călătorie la oraş'.