Top 5 oraşe cu Fainoşag pe care trebuie să le vizitezi

.

Vara aceasta îţi propunem un road trip prin oraşele cu Fainoşag ale României care te întâmpină cu cetăţi restaurate şi clădiri emblematice, festivaluri şi spectacole de neuitat.

Sighişoara


Singura cetate medievală locuită în întregime din Europa, inclusă în patrimoniul UNESCO, Sighişoara te introduce într-o atmosferă de poveste. Porneşte la plimbare pe străzile înguste şi pietruite pe unde au călcat cu secole în urmă negustori şi cavaleri şi bucură-te de tot ceea ce vei descoperi. Casele, turnurile, bisericile şi muzeele păstrează farmecul de odinioară. Cei care au vrut să intre cu adevărat în atmosfera de odinioară, s-au aflat in acest weekend la Sighişoara care a gazduit celebrul festival Sighişoara medievală. Cel mai vechi festival de artă medievală din ţară a ajuns la cea de-a XXII-a editie, iar tema acestui an a fost Jacques de Molay- 700 de ani de cavalerism. Cavaleri, domnite si trubaduri au luat parte la Marea Parada, iar miile de vizitatori au asistat la ceremonii medievale si concerte si au plecat cu cele mai frumoase daruri pentru cei dragi de la târgurile meşteşugarilor.


 

Foto: www.sighisoara.org.ro

Alba Iulia

Scăldată la răsărit de apele Mureşului şi străjuită la apus de dealuri semeţe, Alba Iulia te aşteaptă cu porţile deschise la o lecţie de istorie cum nu ai mai văzut nicăieri. Principala atracţie a oraşului este Cetatea Alba Carolina, care si-a recăpătat strălucirea de odinioară datorită unor ample lucrări de renovare şi unde vei asista cu sufletul la gură la ceremonialul schimbului de gardă cu torţe. De asemenea, nu trebuie să ratezi bisericuţa memorială Mihai Viteazul’, catedrala romano-catolică Sf. Mihai’, Muzeul Unirii – Clădirea Babilon sauBiblioteca Batthyaneum. Turul celor 3 fortificaţii’ te va purta printr-un melanj de vechi şi nou, în timpul căruia vei avea impresia că te afli la Praga sau Viena.

Foto: apulum.ro

Cluj Napoca

 

Aşezat la poalele Feleacului, oraşul Cluj Napoca poate fi destinaţia preferată atât a pasionaţilor de istorie cât şi a îndrăgostiţilor de muzică sau film. În funcţie de timpul avut la dispoziţie, ai posibilitatea să descoperi oraşul alegând unul dintre cele 7 trasee propuse de primărie. Primul dintre ele te va purta în jurul scuarului central şi îţi va oferi surpriza de a decoperi minunatele palate de pe strada Iuliu Maniu. Indiferent ce traseu alegi, urcă-te pe Cetăţuie de unde ţi se va dezvălui cea mai frumoasă privelişte asupra oraşului. După o plimbare prin Grădina Botanică şi Parcul Central a cărui istorie începe la 1827, vei simţi nevoia să te opreşti la una dintre ceainăriile sau cafenelele care s-au deschis în oraş.


Foto: primariaclujnapoca.ro

Sibiu

Capitală culturală europeană în 2007, Sibiul şi-a îndeplinit cu succes această misiune şi continuă să exercite şi astăzi aceeaşi atracţie pentru turiştii din lumea întreagă. Este greu de stabilit care dintre obiectivele sale frumoase merită văzut mai întâi, însă nu trebuie să ratezi Muzeul Brukenthal, Catedrala Evanghelică Lutherană, Muzeul Satului, Turnul Sfatului şi celebrul Pod al Minciunilor în jurul căruia s-au ţesut de-a lungul timpului numeroase legende. Sibiul este plin de cafenele şi baruri. Chiar lângă podul Minciunilor se află Atrium Café în care se cântă live la pian şi au loc reprezentaţii teatrale. Aflat pe strada Cetăţii, Pardon Café îţi va plăcea de asemenea, datorită mobilierului alcătuit din mese de cusut, butoaie, scaune antice sau metalice.


Foto: sibiu.ro

Iaşi

Încărcat de istorie, Iaşiul îţi oferă o mulţime de obiective pe care merită să le descoperi. O dată ajunsă în oraşul celor şapte coline îndreaptă-ţi paşii spre Parcul Copou, Grădina Botanică, cartierul Ţicău sau Mănăstirea Cetăţuia pentru a înţelege spiritul acestor locuri pline de istorie şi de cultură. Principala atracţie turistică este Palatul Culturii care se înalţă chiar în mijlocul oraşului. Inaugurată la 1926 de însuşi Regele Ferdinand, clădirea este considerată una dintre cele mai frumoase. Iaşiul nu duce lipsă nici de cafenele şi cluburi în care poţi face cunoştinţă cu artişti locali. De asemenea, există locuri în care au loc proiecţii de filme, să nu uităm că Iaşiul este locul natal al regizorului Cristian Mungiu, sau concerte acustice.


Foto: Hepta