(P) Pe urmele lui Zorba Grecul, în Creta

 Stamen Diana
.

Insula unde îndrăgitul Anthony Quinn a pus bazele celebrului dans syrtaki în filmul Zorba Grecul, Creta este cea mai mare și populară dintre insulele grecești, iar acest lucru se datorează atât istoriei sale, cât și numeroaselor bijuterii naturale pe care le găzduiește. 

Într-un sejur în Creta nu-l vei întâlni pe neînfricatul Tezeu și nici pe frumoasa Ariadna, însă vei descoperi cele mai frumoase legende despre zei, vei călca pe urmele primei civilizații europene avansată – cea minoică, te vei relaxa pe plaje premiate sau te poți aventura în parcurile naționale… 

Pe ritmuri cretane spre Stavros

Dacă vrei pășești pe urmele lui Alexis Zorba, rol interpretat de actorul Anthony Quinn în filmul de aventură Zorba Grecul, atunci uită pentru o vreme de stațiunile populare ale Cretei și pornește din Chania, orașul cu aer venețian deosebit, spre satul Stavros din golful cu același nume, aflat în partea de nord a peninsulei Akrotiri. 

În Stavros, acum mai bine de 55 de ani, au fost turnate primele scene ale peliculei Zorba Grecul, bazată pe romanul omonim scris de Nikos Kazantzakis, fiind locul exact unde Irene Papas s-a îndrăgostit nebunește de Basil, iar Anthony Quinn a improvizat un dans pentru a face față durerilor provocate de fractura suferită la picior … Sirtaky a devenit dansul popular al insulei Creta, iar milioane de străini din toată lumea îl joacă astăzi în cadrul petrecerilor grecești cu spart de farfurii pe fundal. 

Plaje albe și lagune azurii

Peninsula Akrotiri este vastă și pitorească și ascunde și alte minuni naturale sau istorice pe care merită să le descoperi. La circa 6 km distanță de orașul Chania găsești Parcul și Mormântul lui Eleftherios Venizelos, „făuritorul Greciei moderne', nu departe de care se arcuiește pitoreasca Plajă Kalathas, cu nisip alb și ape turcoaz foarte liniștite. 

Simbolul insulei Creta este, fără nicio îndoială, Laguna Balos, un colț de paradis aflat la intersecția cu Capul Gramvoussa, unde poți ajunge într-o croazieră de neuitat din Chania. Laguna cu ape turcoaz și plaja cu nisip alb foarte fin par desprinse din povești, acesta fiind principalul loc de relaxare al familiilor cu copii, dar nu numai.

Dacă cauți locurile cu iz exotic și vrei să experimentezi relaxarea pe nisipuri roz asemănătoare celor din Bahamas, spre exemplu, trebuie neapărat să incluzi pe lista cu locuri de văzut și celebra Plajă Elafonisi. 

Acest colț de paradis se găsește la circa 76 km de Chania și este un loc protejat ce face parte din Natura 2000, datorită dunelor de nisip unde cresc plante rare, precum crinii de nisip sau cedrii. Intrarea lină în marea azurie, nisipul foarte fin cu tentă rozalie și liniștea fac ca Elafonisi să fie considerată cea mai frumoasă plajă din Creta. 

Cea mai lată și lungă plajă de nisip a Cretei este Falasarna, aflată la circa 52 km de orașul Chania, unde apele au nuanțele smaraldului, sunt de mici adâncimi și protejate de vânturi datorită dealului stâncos ce străjuiește golful. Pe colină se găsesc și ruinele vechiului oraș Falasarna, care a fost unul dintre cele mai importante porturi comerciale în secolele III-IV î.Hr. 

Material realizat cu sprijinul Autorității Elene pentru Turism (EOT).

de Mădălina Isar

Sursa foto: pixabay.com

Reduceri Fabuloase de Vara

Last Minute Sejur Creta – Chania – tarife de la  349 euro/persoana, 7 nopti de cazare fara masa la studio 3*, transport avion (cursa charter Aegean Airlines), transfer aeroport-hotel-aeroport, asistenta turistica. *Plecari din 02.09; 09.09; 16.09 si 23.09, in limita locurilor disponibile! Detalii pe www.holidayoffice.ro, telefon 021.527.50.50, sau la [email protected].

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton