Aromele pregnante de pește, fructe de mare și branză feta la grătar stropită din plin cu ulei de măsline și bunătățile servite pe un fundal idilic cu marea de un albastru turcoaz, îți fac poftă să pornești în căutarea celor mai frumoase locuri din Corfu.
Acest paradis elen este renumit pentru bogățiile sale istorice, incluzand aici castele, fortărețe, situri arheologice și palate regale, dar și pentru natura diversă cu plaje albe ori aurii, golfuri de smarald și peșteri scufundate. Însă un sejur în Corfu ar fi incomplet fără să dedici cel puțin cateva zile unui tur gastronomic prin degustarea celor mai delicioase preparate tradiționale, cu opriri în crame de vin și lichior, și fabrici producătoare de ulei de măsline.
Peisaje marine unice și preparate delicioase
Alege un sejur low-cost cu avionul în insula Corfu de la Europa Travel, turoperatorul care te întampină cu cele mai mici tarife și servicii excelente atat la vacanțele cu autocarul în destinații consacrate, dar și în locuri mai îndepărtate pe curse charter cu avionul.
Bucătăria corfiotă se bazează în special pe produse din pește și fructe de mare, carne de capră, branzeturi și lactate, gătite în stil tradițional dar puternic influențate de obiceiurile venețiene și englezești, tinand cont de faptul că insula s-a aflat sub dominația celor două popoare.
Chiar dacă stilul tradițional s-a schimbat destul de mult în ultimii ani, în satele de pescari obiceiurile moștenite din străbuni sunt încă reguli de viață după care se ghidează localnicii. Spre exemplu, în Afionas, cel mai frumos sat din Marea Ionică, poți să guști din celebra Kakavia – o supă de pește groasă, transparentă și cu multă carne albă, puternic condimentată.
Un alt preparat ce îți va încanta papilele gustative este Saganaki, care este de fapt o gustare ce constă într-o bucată mare de branză din lapte de capră sau vacă, rumenită pe o parte și servită cu zeamă de lămaie și ulei de măsline. După o degustare tradițională, bucură-te de o plimbare boemă pe străzile pietruite din Afionas, celebru pentru ale sale case alb-albastre cu acoperișuri din țiglă, terase cu vederi spre mare și bisericuțe bizantine.
Croazieră spre Canal dAmour
Dacă îți plac călătoriile lungi, descoperă partea de nord a insulei Corfu și oprește-te în stațiunea Sidari, una dintre cele mai boeme din Grecia. Aici poți vizita Canalul Dragostei, o plajă aurie formată între pereții calcaroși ai muntelui, în jurul unui golf cu apă azurie. După bălăceala în mare și escapada la plajă, cu siguranță ți se va face poftă de bunătăți. Gustă din roșiile umplute cu orez, legume și branză, un preparat delicios numit Yemista alături de o salată Horta cu verdețuri sălbatice, ulei de măsline și lămaie, și încheie cu un desert absolut delicios din iaurt cu miere, baclava cu fistic sau cataif tradițional grecesc.
În schimb, un tur gourmet în Corfu trebuie să includă și cateva opriri în crame și fabrici. Foarte apreciată este băutura koumquat, produsă din fructele mici și portocalii ale unui arbore asiatic aduse pe insulă acum mulți ani, ce crește doar în Corfu. Din coaja amară se face lichior, iar din pulpă se produc dulcețuri, deserturi aromate ori rahat.
De Mădălina Isar
Hotel Mayor La Grotta Verde 3* – tarife de la 903 euro/persoana, 7 nopti de cazare cu all inclusive, transport avion, transfer aeroport-hotel-aeroport, asistenta turistica. Detalii pe www.europatravel.ro, call center 021-9407.