(P) Tu știi ce se întâmplă cu ochii tăi când dormi?

.

În mod obișnuit, petreci aproximativ 2.920 de ore pe an dormind, ceea ce înseamnă că organismul uman are nevoie de o treime din viață pentru a se odihni. Cifre deloc mici, dacă este să ne gândim. Și chiar dacă pare că pe timpul nopții corpul nostru nu face nimic altceva, în afară de a sta întins, fără să se miște, de fapt, în interiorul lui se petrec o grămadă de activități de care nu suntem conștienți, pentru că nu le simțim. Dacă organele interne intră într-o stare latentă, ochii tăi nu se relaxează pe tot parcursul nopții, ba chiar devin mult mai activi la un moment dat. Dacă te-am făcut curios și vrei să afli mai multe despre ce se întâmplă cu ei când tu ești în lumea viselor, află în continuare aceste detalii interesante!

Faza de REM a somnului


Mușchii corpului tău paralizează în timpul nopții, iar acesta este un sistem de autoapărare a corpului, care, dacă nu ar exista, te-ai putea răni foarte grav atunci când dormi. Imaginează-ți că visezi că alergi sau că lovești ceva, dar faci asta și în realitate cu picioarele sau mâinile tale. Ar fi periculos pentru tine. Așadar, în vreme ce restul corpului este incapabil de a se mișca, ochii tăi sunt foarte activi în perioada cunoscută sub numele de REM (Rapid Eye Movement), adică atunci când visezi. Globul ocular ajunge să se miște sacadat, fiind una din cele mai rapide mișcări făcute de corpul uman, care ajung la un o viteză unghiulară de până la 900 de grade pe secundă. Așa că, dacă ai nevoie să-ți corectezi vederea, alege să folosești lentile de contact de calitate, ca să nu ai probleme cu ochii atunci când te trezești.


Ce se întâmplă cu ochii tăi dacă nu dormi suficient

Deși medicii recomandă un minimum de opt ore de somn pe noapte, majoritatea oamenilor nu reușește să depășească șase ore de odihnă într-o zi normală, ceea ce îți poate afecta grav vederea. În vreme ce mai toți cei care nu reușesc să adoarmă la ore potrivite, pentru a-și putea lăsa corpul în stand by, știu că lipsa somnului duce în primă fază la pierderea concentrării și mărirea timpului de reacție la stimulii externi, foarte puțini sunt conștienți de cum ne poate afecta ochii suprasolicitarea acestora. În primă instanță, pot apărea spasme oculare, cunoscute popular ca zbaterea ochiului, ca mai apoi să te trezești cu vase de sânge sparte sau sindromul de ochi uscați.

Așa că data viitoare când te gândești să te uiți la un film înainte de culcare, poate îți amintești că ochii tăi au nevoie de odihnă și renunți la idee. Între 7 și 9 ore pe noapte îți sunt suficiente pentru a-ți păstra sănătatea întregului organism intactă. Dacă ai probleme cu somnul, cere sfatul unui medic, care îți poate recomanda ceaiuri care te vor relaxa și te vor ajuta să ajungi mai ușor pe tărâmul viselor.