Ce-ai spune de o cafea espresso delicioasă, cu multă spumă și o textură de caramel? Este imposibil să reziști unei astfel de băuturi cu gust sublim, care ne încântă diminețile şi ieșirile cu prietenii.
Ori poate preferi un cappuccino sau o caffe latte? Cert este că, pentru toate acestea, ai nevoie de propriul tău espressor. În felul acesta, poți savura băutura preferată indiferent de momentul zilei, fără a mai fi nevoie să stai la coadă în cafenelele din oraș. În plus, această alegere este mult mai rentabilă din punct de vedere financiar.
Așadar, dacă te-ai hotărât să achiziționezi propriul espressor, dar nu știi care sunt criteriile pe care acesta trebuie să le îndeplinească, iată de ce trebuie să ții cont pentru a-l alege pe cel mai bun!
Alegerea espressorului în funcție de tipologie
La fel ca toate electrocasnicele, nu toate espressoarele sunt la fel și nu pot fi achiziţionate pentru același preț. Însă, nimic nu garantează faptul că, în situaţia în care ai achiziționat un aparat scump, performanțele acestuia vor fi pe măsura prețului plătit. În primul rând, alege espressorul ținând cont de tipologia sa: acționat cu aburi, cu piston și cu pompă electrică.
Aparatele acționate cu aburi sunt ieftine și eficiente. Modelul electric cu aburi este format dintr-un vas ambalat într-o carcasă modernă cu un sistem de încălzire inclus. Un astfel de espressor nu are pompă, iar puterea sa este dată de simpla evaporare a apei din boiler.
Aparatele acționate cu piston sunt de două tipuri: cu acțiune directă și cu arc. În cazul primului tip, modelul nu are pompă și nici nu sunt folosiți aburii, pentru a crea presiunea. De fapt, cel care prepară băutura își folosește propria forță pentru a împinge apa fierbinte din boiler prin sită. Astfel, acesta are control direct asupra duratei de preparare a cafelei.
Cel de-al doilea tip de espressor, cel cu arc, este asemănător celui direct, însă mai ușor
de utilizat. Și în cazul său, cel care prepară cafeaua își folosește propria forță, doar că are posibilitatea de a declanșa resortul. Odată declanșat, acesta împinge apa prin sită.
Espressorul cu pompă directă este cel mai popular model și cel mai ușor de utilizat. Și în cazul său există două modele: semiautomat și automat.
La expressorul semiautomat este folosită o pompă electrică pentru a se crea presiunea necesară. Utilizatorul trebuie doar să pornească aparatul, să preseze cafeaua măcinată și să oprească aparatul, atunci când băutura este gata.
Espressoarele automate sunt construite după principiul celor semiautomate, doar că acestea au meniuri prestabilite, iar utilizatorul trebuie doar să aleagă opțiunea dorită.
Selecția espressorului potrivit în funcție de dotări
Dacă vrei să cumperi un aparat performant, ia în considerare dotările sale. De exemplu, modelele semiautomate și automate și unele modele electrice, cu abur, includ și un vaporizator. În cazul unui cappuccino, pentru ca acesta să devină spumos, laptele necesită abur de circa 105 grade. Așadar, un vaporizator este mai mult decât necesar.
De asemenea, multe espressoare au un boiler unic cu dublă utilizare, iar timpul de pregătire pentru un latte sau un cappucino este destul de lung. De ce? Pentru că pregătirea laptelui necesită încălzire suplimentară. Însă, din fericire există și modele performante care au două boilere, iar timpul de preparare al unei băuturi este redus considerabil.
În cazul alimentării cu apă, mulți clienți aleg aparatele care se alimentează manual. Dacă, însă, le preferi pe cele care se alimentează direct de la rețea, acordă o importanță deosebită tipului de pompe folosite. Modelele rotative sunt mai silențioase, comparativ cu cele cu rotor. Însă, dintre toate, pompa cu piston este mai silențioasă.
În ceea ce privește alimentarea cu cafea, există espressoare cu pastile și cele cu paduri de cafea. Cele cu pastile limitează alegerea sortimentelor de cafea dorite. Mai exact, nu există multe pastile compatibile. De asemenea, prețul acestor pastile este ridicat, însă aparatele sunt ușor de utilizat și nici nu fac mizerie. Padurile de cafea, în schimb, se potrivesc în cazul tuturor aparatelor care acceptă cafea măcinată pusă direct în sită. Așadar, rămâne la latitudinea cumpărătorului, ce model
preferă să achiziționeze.
În plus, pe lângă toate aceste dotări, un alt element important este râșnița. Da, deși pare o banalitate, dacă vrei să bei o cafea bună, trebuie să ai o râșniță bună. Espressorul necesită o cafea măcinată foarte fin, motiv pentru care râșnițele cu lame metalice plate nu sunt recomandate. Din cauza faptului că acestea nu macină foarte fin boabele de cafea și se încălzesc excesiv, cafeaua este arsă, iar calitatea sa este diminuată.
Așadar, optează pentru o râșniță de calitate, capabilă să realizeze granulația necesară.
Alegerea espressorului în funcție de tipul de cafea utilizată
Un alt aspect foarte important, de care trebuie să ții cont, atunci când vrei să achiziționezi propriul espressor este tipul de cafea utilizată. Mai exact, există şi espressoare care folosesc următoarele produse: cafea boabe, capsule de cafea şi monodoze de cafea.
Cei mai mulți cumpărători optează pentru espressor care folosește monodoze de cafea deoarece acestea sunt compatibile cu aproape orice espressor classic. În plus, cafeaua este preparată ușor și rapid, iar prețul monodozelor este mai mic decât cel aferent capsulelor.
Procesul de preparare a băuturii este simplificat, deoarece nu mai este nevoie de râșnire, presare, măsurare sau stocare. Trebuie doar să poziționezi monodoza în orificiul special și să apeși un buton, iar în câteva momente vei obţine cafeaua mult dorită.
Pentru un plus de savoare, optează pentru cafea monodoze de la Kafune. Acest sortiment este făcut din cele mai bune soiuri de boabe Arabica, iar comparativ cu un
espresso obișnuit, cafeaua KAFUNE este mai puternică și mai aromată.
Dacă iubești cafeaua bună, un espressor este mai mult decât necesar. Pe lângă faptul că ai posibilitatea de a prepara mai multe tipuri de cafea cu ajutorul său, acesta este și mult mai comod, mai ales atunci când utilizezi un espressor automat.
Pentru a te asigura că ai făcut cea mai bună alegere, stabilește care este bugetul alocat pentru un astfel de aparat și alege un model care să coincidă criteriilor tale. În plus, dacă vei ține cont de toate detaliile prezentate mai sus, nu ai cum să dai greș cu alegerea ta.