(P) Priveliști spectaculoase într-un circuit de neuitat pe Transalpina

 Florentina Liutic
.

Transalpina este una dintre cele mai spectaculoase destinații din țară, vizitat datorită peisajelor care îți bucură ochii și îți taie respirația. Șoseaua care șerpuiește în Munții Parâng, din Carpații Meridionali, este cea mai înaltă din România și are ca punct de altitudine maximă Pasul Urdele (2.145 de metri).

 

Drumul leagă orașul Novaci, din județul Gorj, de Sebeș, din județul Alba și este închis în perioada iernii din cauza condițiilor defavorabile. Străbate patru județe: Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba și trece foarte aproape de vârfurile Dengheru (2.084 m), Păpușa (2.136 m), Urdele (2.228 m), Iezer (2.157 m) și Muntinu (2.062 m).

 

Pornește în această aventură împreună cu Europa Travel, turoperator low cost care a pregătit o paletă complexă de programe turistice atât în România, cât și în Europa, la cele mai bune tarife de pe piață și servicii excelente.

 

Transalpina de poveste

 

Istoria Transalpinei este neclară, misterioasă și lasă loc multor semne de întrebare. Drumul ar fi fost „bătătorit' de legiunile romane, în timpul războaielor cu dacii. Apoi, la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul celui de-al XIX-lea, fiecare familie aflată în zonă ar fi contribuit, pe măsura posibilităților, la consolidarea acestei rute extrem de importante. Drumul, numit în urmă cu câteva sute de ani și „Poteca Dracului', a fost folosit de păstorii din Mărginimea Sibiului pentru a trece cu oile în Țara Românească.

 

Nemții au refăcut Transalpina în cele două războaie mondiale, din rațiuni tactice, iar în perioada 1934-1939, drumul a fost consolidat și inaugurat de Carol al II-lea, regele fiind impresionat de frumusețea locurilor întâlnite pe parcursul celor 148 de kilometri. Transalpina este folosită și pentru sporturile cu motor, aici desfășurându-se Campionatul Național de Viteză în Coastă, între Novaci și Rânca, pe o porțiune de serpentine a DN67c.

 

 

Spectacolul minunat al naturii

 

Șoseaua este considerată de mulți una dintre cele mai spectaculoase din Europa unde se găsesc o sumedenie de bijuterii ale naturii. Cheile Oltețului au o lungime de doar 1,5 kilometri, dar sunt impresionante datorită pereților verticali. Aici se găsește și Peștera Polovragi ale cărei galerii subterane au o lungime de 9 kilometri. În apropierea peșterii se află Mănăstirea Polovragi, cu o vechime de aproape o jumătate de mileniu. Aici, în fiecare an, de Sfântul Ilie, are loc o mare ceremonie religioasă, la care participă credincioși veniți din toate colțurile țării.

Turiștii care aleg să coboare din stațiunea Rânca spre Obârșia Lotrului sau stațiunea Voineasa pot să se desfete cu priveliștea oferită de Lacul Gâlcescu. De asemenea, câteva zeci de kilometri mai jos se găsește rezervația naturală Iezerul Latoriței, întinsă pe zeci de hectare.

 

De Geanina Ichim

Circuit TransalpinaEuropa prin Europa Travel – tarif 179 Lei/persoana, 1 zi, transport autocar, servicii ghid. Detalii pe www.europatravel.ro, call center 021-9407.

Europa Travel te trimite gratuit in vacanta!

 

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton