(P) Cisnădioara, satul încremenit în timp

 Florentina Liutic
.

La numai 10 km de orașul Sibiu, amplasat spectaculos într-un colț de natură, flancat de culmi domoale învelite în vegetație luxuriantă, se află unul dintre cele mai pitorești sate din Transilvania – Cișnădioara.

 

Cisnadioara

 

Casele tradiționale din piatră cu acoperișuri din țiglă, din Cisnădioara, se îngrămădesc în jurul unui deal smeț, pe care se află Cetatea în stil romanic, cel mai valoros monument istoric din această zonă și simbolul locului. Turiștii care ajung pentru prima dată în satul pitoresc de lângă Sibiu, se declară fascinați de liniște și de peisaje, dar mai ales de tradițiile unice pe care sătenii le-au transmis cu drag din generație în generație.

 

Parcă încremenit în negura timpului, Cisnădioara este locul acela care ți se întipărește în minte, chiar dacă ești sau nu pasionat de istorie. Aici, pare că timpul trece altfel, mult mai lin, chiar și ritmul sătenilor este mai lent, mai în armonie cu natura. Pe ulițele satului încă mai zărești căruțe cu cai, unde se aud neîncetat clopoțeii vitelor care se întorc de la păscut, unde simți mireasma căpițelor de fân, și poți asculta în tihnă cântecul păsărilor întins pe o pajiște, departe de modernitate …

 

Iar dacă iubești istoria, satul este atesta încă din secolul al XIII-lea, însă unele săpături arheologice au dovedit faptul că valea a fost locuită încă din a doua epocă a fierului. În inima vatrei satului, șade tăcut dealul cetății pe care este musai să urci pentru a vizita fortăreața care domină împrejurimile.

 

La baza colinei ești întâmpinat de o poartă din lemn care te anunță că aici se află cetatea romanică – Michelsberg, denumire primită de la sașii care și-au făcut veacul pe aici. Pentru a ajunge în vârf trebuie să urci niște scări abrupte prin pădure, circa 15 minute, iar odată ajuns vei avea parte de priveliști fără cusur asupra satului și a munților Cibinului.

 

Ziduri înalte fortificate împrejmuiesc dealul, în trecut acestea aveau rolul de a proteja intrarea în cetate, în interiorul cărora încă mai pot fi zărite ruinele unor case din piatră și o bazilică foarte bine păstrată. În incinta bisericii închinată Sfântului Mihail au loc adesea concerte, spectacole și expoziții, datorită acusticii bune a sălii principale. Monumentul este o bijuterie a stilului arhitectural romanic, realizată integral din piatră brută și este una dintre cele mai vechi din Transilvania.

 

 

De Mădălina Isar

 

Curse turistice cu autocarul – Sibiu . Bilete incepand de la 1 euro (fara tva) pe sens. In premiera, acum poti achita calatoria si prin SMS la numarul 7470. Detalii pe www.mementobus.com .

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton