Un sejur în Evia poate fi cea mai bună alegere mai ales dacă iubești natura, vrei să eviți locurile aglomerate și mult prea populare, să te relaxezi pe plaje aurii și în izvoare termale, ori să explorezi unele dintre cele mai importante situri arheologice din Grecia.
A doua cea mai mare insulă grecească se află într-un con de umbră pentru turiștii europeni, chiar dacă se regăsește la doar cateva ore distanță de Atena și numără zeci de plaje paradisiace. Aici ajung îndeosebi grecii din capitală sau din insulele aflate în apropiere, în căutare de liniște și peisaje sălbatice. Alege un sejur low-cost cu autocarul în Evia, de la Europa Travel și descoperă un ținut de o reală frumusețe, la tarife accesibile și servicii turistice excelente
Fă un tur cu autocarul
Evia este o insulă foarte mare, iar un sejur nu este suficient să-i descoperi toate bijuteriile. Poți însă să faci un tur spre cele mai populare atracții ale sale. Descoperă stațiunile Edipsos, Eretria, Agia Marina sau Marmari, înconjurate de păduri dese de pini, migdali și arbori de fistic, în jurul cărora se regăsesc plaje virgine și golfuri ca smaraldul. Dacă-ți mai rămane timp poți să vizitezi și capitala Halkida legată de continent prin două poduri mobile. La prima vedere orașul îți va părea industrial și mult prea aglomerat, însă o plimbare în portul cosmopolit, pe străzile albe dominate de cafenele și catedrale, îți va schimba prima părere.
Mergi la plajă
În cea mai mare parte, plajele din Evia sunt sălbatice și fără facilități precum șezlonguri sau paturi de soare. În zona de nord a insulei se regăsesc cele mai moderne fașii de nisip premiate cu ‘Blue Flag’. Plajele din Istiea dunt unele dintre cele mai spectaculoase, ce se îngrămădesc în jurul Egeei precum niște mărgele argintii, oferindu-ți vederi fantastice asupra Insulelor Sporade. Aproape de orașul Kilmi vei regăsi Kalamos, o plajă nisipoasă unde se ascund mici peșteri albastre în care poți înota în tihnă. Sălbatica Xiliadou se află pe coasta de est a insulei și este mai puțin cunoscută străinilor, din cauza faptului că se întinde la capătul unui drum anevoios la poalele Muntelui Dirfhis.
Relaxează-te în izvoarele termale
Evia este recunoscută pentru apele sale ce ating temperaturi la suprafață de pană la 37 de grade Celsius, benefice organismului. Un sejur aici trebuie să includă măcar o zi petrecută la spa-ul natural Edipsos, stațiunea cu plaje aurii dominată de vane stancoase umplute cu ape calde sulfuroase. Urbea fermecătoare poate fi mult prea aglomerată în sezonul de varf, iar dacă vrei să eviți agitația, o variantă la fel de bună este Ilia, o stațiune cu izvoare termale mult mai liniștită și mai puțin comercială.
Descoperă bisericile medievale
Ascunse în păduri de pini, pe malul Egeei sau în sate tradiționale, catedralele insulei Evia sunt adevărate bijuterii arhitecturale luate cu asalt de pelerini. Biserica Sfantul Ioan Rusu este unul dintre principalele centre de pelerinaj de pe insulă, dar și un loc făcător de minuni. Pentru a ajunge la edificiul de cult trebuie să străbați munții pană în satul Prokopi, aflat la circa 50 de km distanță de capitală.
‘Osios David’ sau Mănăstirea Sfantului David este un alt edificiu important, aflat în inima unei păduri între satele Drimonas și Kalamudi, în partea de nord a insulei. Construcția din piatră cu arhitectură bizantină este renumită și pentru Agioneri, o fantăna cu apă sfințită, despre care se spune că ar fi apărut după ce Sfantul David și-a înfipt toiagul în pamant.
Exploreaza siturile arheologice
Evia găzduiește unele dintre cele mai importante construcții istorice din Grecia, cateva dintre ele mai vechi chiar și decat siturile arheologice ale insulei Creta. În Eretria vei găsi Teatrul Antic cu 6000 de locuri și Templul Apollo Dafneforos, unde poți observa mozaicuri unice reprezentand scene de lupta dintre zei, dar și imagini cu războinicul Tezeu. Se spune că în Eretria ar fi fost înmormantat marele Aristotel, într-o vale secretă.
Pe locul vechilor Acropole Antice din Karystos, se ridică mandră fortăreața Castello Rosso, cu ziduri de apărare roșii și priveliști unice spre munți. În sudul insulei, vei găsi situl arheologic Drakospita, cu magnifice case din piatră ce datează din Neolitic învăluite într-un con de mister.
De Mădălina Isar
Hotel Irini 2* – tarife de la 146 Euro + 329 Lei/persoana, 6 nopti de cazare cu mic dejun, transport autocar, asistenta turistica. Detalii pe www.europatravel.ro, call center 021-9407.