Misterele castelelor scoţiene

 Florentina Liutic
.

Grandioase și misterioase, castelele scoțiene ascund între zidurile lor povești unice. Zidurile de piatră păstrează vie amintirea unor vremuri în care luptele pentru putere dintre regi, clanuri și călugări erau la ordinea zilei.

Serialul „Outlander m-a fascinat nu doar datorită poveștii de dragoste dintre o femeie din secolul al XX-lea care se întoarce în timp și se îndrăgostește de un scoțian din 1743, ci și datorită peisa­jelor aparte și a castelelor cu aer de mis­ter. Datorită unicității sale, Scoția este una dintre scenele preferate de produ­cătorii de film. Agentul 007 și-a condus celebrul Aston Martin prin munții Scoției în „Skyfall, iar în „The World is Not Enough sediul MI6 era găzduit de castelul Eilean Donan, același castel unde s-au filmat scene din „Highlan­der. Cu o asemenea frumusețe a peisa­jelor și cu o istorie plină de curiozități, nu e de mirare că turul castelelor scoțiene reprezintă una dintre cele mai de succes oferte turistice din Marea Bri­tanie.

EILEAN DONAN

Construit în secolul al XIII-lea, la întâl­nirea a trei lacuri, Eilean Donan este cel mai fotografiat castel al Scoției. Aflat pe insula Donan, în mijlocul apelor, Eilean Donan este conectat cu țărmul printr-un pod pe care îl poți traversa doar pe jos. Respectiva insulă este locuită încă din secolul al VI-lea, când aici se afla un lăcaș monastic, dar abia mai târziu a fost ridicat un castel-fortăreață cu rolul de a păzi teritoriile din jur. O lungă pe­rioadă a aparținut clanului Mackenzie (același clan din serialul „Outlander), a scăpat apoi de distrugere în timpul răz­boiului de independență al Scoției, dar a fost distrus în timpul revoltei Iacobiților, în 1719. Timp de două se­cole, castelul din mijlocul insulei Donan a rămas o ruină cu un ușor aer de ro­mantism și abia la începutul secolului trecut a fost restaurat. Astăzi, aproape toate încăperile sunt deschise publicu­lui. Temnița, turnurile și camerele își păstrează farmecul inițial, iar la acesta se adaugă poveștile țesute în jurul caste­lului. Se spune că este bântuit de fanto­ma unui soldat spaniol, unul dintre cei 50 de soldați decapitați în bătălia din 1719, și că aici s-a refugiat Robert the Bruce, regele scoțienilor, în timp ce fu­gea de britanici.

BALMORAL

În timpul unei vizite în Scoția, la numai doi ani de la căsătorie, Regina Victoria și Prințul Albert au fost atât de fascinați de peisajele muntoase și de caracterul oamenilor, încât s-au hotărât să își cum­pere o reședință aici. După mai multe căutări, Prințul Albert a găsit un dome­niu perfect, Balmoral, pe care l-a cum­părat în 1848 pentru soția sa. Cum cas­telul inițial construit în secolul al XV-lea era prea mic, Albert și Victoria au plă­nuit o clădire mult mai mare, la o distanță de 90 de metri de cea inițială. Piatra de fundație pentru noul castel a fost pusă de regină, alături de o sticlă ce conținea un pergament inscripționat cu data și două monede din vremea re­spectivă. În anii care au urmat, cuplul regal a locuit mare parte din timp la Balmoral, unde regina făcea plimbări de câteva ore pe cărările domeniului, iar prințul consort vâna căprioare și practica diverse jocuri de societate. În­tre pereții de piatră ai acestui castel s-a născut Victoria Eugenie, nepoata Regi­nei Victoria, care avea să devină condu­cătoarea Spaniei. După dispariția regi­nei, castelul a rămas în proprietatea Familiei Regale a Marii Britanii, iar în prezent este una dintre reședințele Re­ginei Elisabeta a II-a, care se afla la Bal­moral atunci când a primit vestea morții Prințesei Diana.

URQUHART

Așezat pe malul lacului Loch Ness, cas­telul Urquhart este o fortăreață medie­vală a cărui istorie sângeroasă începe în secolul al XIII-lea. Considerat unul din­tre cele mai mari castele scoțiene, a ră­mas astăzi doar o ruină, după ce s-au dus lungi lupte pentru cotropirea lui, timp de 500 de ani. Priveliștea pitoreas­că asupra lacului este una dintre cele mai frumoase din Scoția, în plus, de pe dealul pe care este construit castelul a fost văzut de mai multe ori celebrul monstru din Loch Ness. În perioada sa de glorie, Urquhart era apărat de un șanț de apă care proteja structurile prin­cipale, printre care și un turn cu cinci etaje, una dintre puținele clădiri rămase în picioare. În centrul turistic, vizita­torii pot vedea o expoziție audio-video despre istoria clanurilor Durward, MacDonald și Grant, care au deținut Urqu­hart, și pot afla mai multe des­pre Sfântul Columba, călugă­rul creditat pentru răspândirea creștinismului în insulă în seco­lul al VI-lea, despre care se spu­ne că făcea minuni chiar în locul lângă zidurile medievale, turiștii se pot relaxa la o cafenea lângă castel și pot vizita magazinele de suveniruri.

STIRLING

Unul dintre cele mai mari și mai impor­tante castele din Scoția, Stirling a fost construit în vârful unui deal, protejat pe trei laturi de stânci abrupte, o poziție perfectă de apărare în vremuri de răz­boi. Ridicat între anii 1490 și 1600, este locul în care au fost încoronați majorita­tea regilor Scoției, printre care și Mary Stuart. Mary și-a petrecut primii ani ai vieții la Stirling, a fost încoronată regină la numai 9 luni în Vechea Capelă a cas­telului, apoi a fost trimisă în Franța, unde avea să devină regina consoartă, și a sfârșit executată în timpul domniei Elisabetei I a Angliei. De-a lungul tim­pului, Stirling, reședință a conducători­lor Scoției și poartă de acces către zone­le montane, a fost asediat de opt ori și a rezistat. Se considera că orice deține controlul asupra castelului deține și con­trolul Scoției. Astăzi, turiștii pot vizita Sala Parlamentului, Marea Sală – con­struită impecabil de meșteri care au reușit să nu folosească niciun cui, dor­mitoarele Regelui și ale Reginei, pre­cum și camerele în care lucrau servito­rii. Din farmecul castelului fac parte și două povești cu fantome. Se spune că la Stirling trăiesc două spirite, Doamna în verde și Doamna în Roz. Prima, Doam­na în verde, a fost una dintre servitoare­le reginei Mary Stuart. Într-o noapte, regina a fost la un pas de moarte când perdelele din dormitorul său au luat foc de la o lumânare. Doamna în verde și-a dat viața pentru a o salva pe Mary, iar acum apare în diverse zone ale castelu­lui, ca și cum ar veghea să nu mai izbuc­nească un incendiu. Celălalt spirit, Doamna în roz, este o fată frumoasă îmbrăcată într-o rochie roz, despre care există două ipoteze: unii cred că este spiritul reginei Mary Stuart, iar alții că este o tânără văduvă, al cărei soț a murit în luptele de la castel.

BLAIR

Spre deosebire de celelalte castele-fortăreață din Scoția, Blair are mai de­grabă arhitectura unei imense reședințe victoriene. Până să ajungă să arate ast­fel, castelul a trecut prin mai multe transformări, de la clădirea inițială din 1269, cu o atmosferă medievală și rece, până la metamorfoza în reședință geor­giană și apoi victoriană. Ca și celelalte bijuterii medievale scoțiene, și castelul Blair a fost obiectul luptelor și asediilor în timpul războaielor dintre englezi și scoțieni, dar în majoritatea timpului a aparținut clanului Murray, al cărui des­cendent, Bruce Murray, trăiește astăzi în Africa de Sud. Cea mai veche struc­tură a clădirii o reprezintă Turnul Comyn. Pe lângă acesta, publicul poate vizita treizeci de încăperi în care sunt păstrate colecții de arme, trofee de vâ­nătoare, picturi, portrete de familie, mobilă și suveniruri ale clanului Mu-rray. Pe domeniul Blair se află și garni­zoana Atholl Highlanders, armata pri­vată a Ducelui de Atholl și singura ar­mată privată legală din Europa.

de RALUCA TĂMAȘ, Foto SHUTTERSTOCK

Castelul UrquhartCastelul Urquhart

Iti recomandam sa vezi si care sunt cele mai frumoase castele din Romania 

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton