Una dintre cele mai populare destinaţii pentru luna de miere din Europa, provincia italiană Veneto, oferă o mulţime de surprize celor îndrăgostiţi de cultură, istorie sau peisaje şi, mai ales, celor îndrăgostiţi pur şi simplu.
Imaginează-ţi vacanţa perfectă alături de persoana iubită. Sunteţi doar voi doi, într-un loc cu o istorie bogată. Păşiţi pe străzi pietruite şi înguste, pe care de-a lungul veacurilor au trecut alte şi alte perechi de îndrăgostiţi. Luaţi cina la lumina lumânării, într-un mic restaurant aflat la marginea unei vechi piaţete, vă faceţi mărturisiri de dragoste şi priviţi apusul. Apoi, vă plimbaţi pe faleza care însoţeşte cursul unui râu, vă ţineţi de mână şi admiraţi luminile oraşului. Sunt doar câteva dintre experienţele de care au parte cuplurile de îndrăgostiţi care vizitează oraşele din provincia Veneto, regiune aflată în nord-estul Italiei, între Marea Adriatică şi Munţii Dolomiţi, cu o moştenire culturală bogată, peisaje eterogene şi câteva dintre cele mai romantice oraşe din lume.
VENEŢIA
Se spune că o vizită aici poate vindeca cea mai devastată relaţie. Frumuseţea şi unicitatea oraşului de pe ape nu i-au lăsat indiferenţi pe Truman Capote, care spunea că o vizită aici „e ca şi cum ai mânca dintr-o dată o cutie întrea-gă de bomboane de ciocolată, sau Woody Allen, care s-a căsătorit cu Soon-Yi în Veneţia. Tot aici s-au filmat producţii ca „The Italian Job, „From Russia With Love, „The Three Musketeers, „The Tourist şi „Moonraker.
Cu secole în urmă, înainte ca filmul să devină cea mai populară formă de artă, Veneţia i-a inspirat pe Vivaldi, Wagner şi lordul Byron. Acum îi inspiră nu doar pe producătorii de la Hollywood, ci şi pe îndrăgostiţii care se bucură de plimbările cu gondola pe canalele înguste, printre clădiri pitoreşti cu arhitectură inconfundabilă, în timp ce gondolierul le cântă serenade atemporale.
Dacă eşti un romantic incurabil, urmează paşii lui Casanova şi vizitează barul Do Spade, locul unde îşi întâlnea iubitele, sau Palatul Dogilor, unde a fost întemniţat o perioadă. Iar dacă vrei să vezi ce îl pasiona pe Ernest Hemingway, călătoreşte pe apă până pe insula Torcello, treci de vechea catedrală bizantină şi ajungi la restaurantul Locanda Ciprian, unde te poţi bucura de un prânz idilic. Aproape toţi turiştii din Veneţia se pierd cel puţin o dată. Străzile sunt înguste şi ameţitoare, iar dacă alegi o singură dată direcţia greşită e greu să mai găseşti drumul corect. Dar asta face parte din experienţa plăcută de turist în Veneţia.
Până la urmă, vei găsi centrul oraşului, mai exact Piaţa San Marco, străjuită de cea mai importantă clădire veneţiană, basilica San Marco, unde poţi vedea cel mai romantic apus.
VERONA
Când auzi acest nume, primul lucru care îţi vine în minte este povestea tragică de dragoste dintre Romeo şi Julieta. După ce a fost popularizat de Shakespeare, a devenit oraşul dragostei şi al romantismului, vizitat în special de cupluri şi de fanii scriitorului britanic. Aici ajung nenumărate scrisori trimise de îndrăgostiţi şi expediate, simplu, pe adresa „Julieta, Verona, Italia. Surprinzător, cei care îi scriu Julietei primesc şi un răspuns, pentru că există un grup de voluntari care şi-au propus ca nici un expeditor să nu rămână dezamăgit.
Epistolele îndrăgostiţilor au fost sursa de inspiraţie pentru comedia „Letters to Juliet, despre o fată care găseşte o scrisoare lângă balconul Julietei şi porneşte prin Italia în speranţa că va reuni doi îndrăgostiţi. Chiar şi înainte de a fi popularizat de Hollywood, balconul Julietei a fost cel mai vizitat loc din Verona. Zilnic, aici se înghesuie mii de turişti, mânaţi de dorinţa de a vedea cu ochii lor celebra casă în care a locuit familia Capulet. Oraşul este presărat de monumente importante, care îmbină arhitectura romană cu cea medievală şi renascentistă, motiv pentru care a fost inclus în patrimoniul UNESCO. Una dintre cele mai importante construcţii romane este Arena Verona, un amfiteatru recondiţionat unde se organizează anual un mare festival de operă.
PADOVA
Aflat la numai 37 de km de Veneţia, Padova este un amestec de artă, cultură, spiritualitate şi ştiinţă. Aici s-a înfiinţat, în 1222, Universitatea din Padova, una dintre cele mai vechi din lume, unde Galileo Galilei a predat timp de aproape 20 de ani.
Tot aici poţi vizita prima grădină botanică din lume, La Specola sau Observatorul Astronomic din Padova, Capela Scrovegni – cu fresce pictate de Giotto ce datează din 1305, Prato della Valle – cea mai mare piaţă din Europa, şi Basilica di San Antonio – cel mai important monument din Padova, dedicat Sfântului Anton, patronul cailor, poştei şi transporturilor.
O modalitate foarte plăcută de a vizita oraşul este cu barca, pe canale. Chiar dacă nu sunt la fel de multe ca în Veneţia, apele celor două râuri care străbat Padova, Bacchiglione şi Brenta, te poartă atât la graniţele oraşului, cât şi pe canale navigabile interioare. Cunoscut drept cel mai vechi oraş din nordul Italiei, Padova oferă îndrăgostiţilor momente de neuitat în locuri cu istorie bogată. Stendhal obişnuia să îşi bea cafeaua la Café Pedrocchi, care, încă din 1831, este hot spot-ul vieţii sociale din Padova. În restaurantul Osteria Dal Capo te vei întâlni cu localnici şi vei gusta preparate marine, iar la Trattoria le Sette Teste poţi încerca o varietate mare de paste.
RALUCA TĂMAŞ
Fotografii: HEPTA, SHUTTERSTOCK
Citeşte şi despre Domul din Milano, Bazilica San Marco din Veneţia şi Basilica Sfântul Petru din Roma!