Un oras pe doua continente. Acesta este Istanbulul, locul unde Europa si Asia isi dau intalnire si unde te poti relaxa timp de un weekend, o saptamana sau mai mult.
Taiat in doua de apele Bosforului si construit pe sapte coline precum Roma, Istanbulul de azi, botezat Bizant de greci si, ulterior, Constantinopol de romani, seduce turistii cu muzeele si monumentele sale, la care se adauga cartierele pitoresti, restaurantele, magazinele si locurile de plimbare. Oras al trecutului, Istanbulul reuseste sa fie si un oras al prezentului, dar mai ales al viitorului. Astfel ca anual, celor aproximativ 13 milioane de locuitori ai sai li se alatura numerosi turisti atrasi de minunile lui.
Moscheea Albastra |
SIMBOLURILE ORASULUI:
• Viziteaza cartierul Sultanahmet pentru a putea admira Sfanta Sofia, Moscheea Albastra si Palatul Topkapi, fosta resedinta a sultanilor. Reconstruita in secolul al VI-lea si restaurata in mai multe randuri, dupa cutremurele care au lovit orasul, Sfanta Sofia a fost la inceput bazilica, pentru a fi transformata in secolul al XV-lea in moschee. Din 1935 este muzeu si trebuie sa o vezi pentru a-i admira peretii cu mozaic care au facut-o celebra in intreaga lume.
Palatul Topkapi |
• Daca ti s-a spus ca ai talent de negociator, acum este momentul sa dovedesti ca asa stau lucrurile. Intins pe mai multe stradute, marele Bazar, colorat, vibrant si extrem de animat, te asteapta sa-i descoperi secretele. De la pielarie si obiecte de artizanat, la bijuterii si condimente, orice este de vanzare aici.
O multime pestrita se revarsa pe strazile orasului. |
Condimentele sunt de baza in bucataria turceasca. |
• Palatul luxos Dolmabah§e cu ale sale 285 de camere si 46 de saloane, fosta resedinta a ultimului sultan si apoi a lui Atat¼rk se afla, de asemenea, in topul locurilor pe care merita sa le vezi o data ajuns in Istanbul.
• Cartierul Beyoglu isi datoreaza faima restaurantelor, boutique-urilor, teatrelor si cinematografelor sale si se afla pe lista oricarui turist care viziteaza Istanbulul.
GASTRONOMIE
Considerata una dintre primele trei bucatarii ale lumii, bucataria turceasca este renumita pentru preparatele sale pe baza de legume, peste si carne din care uleiul de masline este nelipsit, dar si pentru dulciuri precum baclavaua. Indiferent de ce alegi, nu pleca inainte de a comanda o cafea la ibiric, cum numai turcii stiu sa o faca.
MAJDA ABOULUMOSHA (Iubire si onoare, Acasa TV)
„Experinta a fost una placuta. Cred ca m-am adaptat relativ repede pentru ca aveam o varsta frageda cand am plecat in Turcia: 3 ani. Obiceiurile si traditiile sunt altele si in tot timpul petrecut acolo am invatat o parte din ele. Mi-a fost usor sa invat limba turca pentru ca am fost la gradinita acolo… |mi placea foarte mult acel mediu, imi placeau oamenii, ajunsesem sa vorbesc ca ei, ma refer la accent, stiam diverse jocuri, glume in turca, intelegeam muzica lor si adoram sa dansez cum dansau ei.’
Florentina Liutic, Fotografii Hepta, Acasa TV