[gallery ids="2345361,2345367,2345362,2345363,2345364,2345365,2345366"]
Dacă vrei o vacanţă pe o plajă exotică, dar te-ai săturat de locurile devenite mult prea comerciale, aceste insule europene îşi păstrează încă farmecul natural şi moştenirea istorică.
Hvar – Mireasma câmpurilor de lavandă
Una dintre cele mai populare insule din Marea Adriatică, cea mai însorită şi cea mai lungă insulă croată, Hvar este vizitată zilnic de 20.000 de turişti. Este un număr impresionant având în vedere numărul locuitorilor: doar 10.000! Motivele pentru care a devenit favorita turiştilor sunt vaste: oamenii sunt prietenoşi, plajele sunt pitoreşti, natura intactă, iar monumentele istorice sunt copleşitoare. |n plus, peste tot se simte mirosul culturilor de lavandă, iar măslinii şi viţa-de-vie însufleţesc atmosfera mediteraneană. Si, nu în ultimul rând, viaţa de noapte este tot ce îşi poate dori un pasionat de cluburi şi dans. Cel mai faimos club este Carpe Diem, aflat în capitala insulei, oraşul Hvar, şi vizitat de DJ din circuitul internaţional.
Dacă mai ai energie după o noapte de petrecere pe muzică electronică, în timpul zilei poţi închiria o barcă pentru a ajunge în Insulele Pakleni, poţi urca până la Fortăreaţa Spanjola – de unde ai o privelişte extraordinară asupra oraşului Hvar, sau poţi vizita plajele înconjurate de ape turcoaz şi peşteri ascunse. Vei trece cu siguranţă prin Piaţa Trg Sveti Stjepana, cea mai mare piaţă din Dalmaţia, de 4500 mp, mărginită în nord de Catedrala Sf. Stefan, o construcţie impresionantă din secolul al XVII-lea. La prânz merită să încerci specialităţile locale: calamar la grătar cu ulei de măsline şi salată de castraveţi. Oraşul este presărat de magazine şi boutique-uri şic. Merită să intri în magazinul Made in Hvar, în care vei găsi obiecte artizanale realizate de meşteşugarii locali.
El Hierro – Capătul Lumii Vechi
Cea mai mică şi cea mai sudică dintre Insulele Canare, El Hierro a fost secole de-a rândul considerată capătul lumii, până în momentul în care Cristofor Columb a pornit în expediţia sa peste Oceanul Atlantic. Poreclită şi Insula Meridianului, pentru că aici se afla, convenţional, Meridianul Zero, insula cu peisaj vulcanic rămâne în continuare unul dintre puţinele locuri izolate din Europa. Cu numai 10.000 de locuitori şi cu o capitală în care trăiesc doar 2000 de persoane, insula păstrează un stil de viaţă simplu şi liniştit pe care greu îl mai regăseşti în alte părţi ale lumii. Ca dovadă, primul semafor de aici a fost instalat în 2005, la intrarea într-un tunel care face legătura între nordul şi sudul insulei.
Peisajul unic din El Hierro – de la rocile din lavă sculptată până la vaste câmpii vulcanice cu aspect selenar, au adus micuţa insulă în patrimoniul UNESCO. Un farmec aparte îl au şi singurele trei oraşe din insulă – Valverde, La Frontera şi El Pinar. Primul, capitala, se află situat la o altitudine de 600 m şi este format dintr-un labirint de străduţe şi case vopsite în alb, cu grădini generoase. La Frontera este forţa economică a insulei, de unde pleacă exporturile de fructe, iar El Pinar este poarta de acces către cel mai popular loc de scufundări din insulă, golful Mar de Las Calmas, şi către pitorescul port La Restiga. Tot aici există şi două locuri de belvedere, Las Playas şi Tanajara, de unde poţi admira peisajul extraordinar cu formaţiuni vulcanice.
Menorca – Călătorie în preistorie
Mai mică decât Mallorca şi mult mai liniştită decât Ibiza, Menorca este adesea omisă pe nedrept din destinaţiile propuse în Insulele Baleare. Cu toate acestea, are mai multe plaje decât surorile ei mai populare şi este perfectă pentru familiile tinere şi pentru cei care vor o vacanţă mai puţin zgomotoasă. Cele două oraşe mari ale insulei, Mao şi Ciutadella, păstrează comori preţioase, de o valoare inestimabilă. Capitala, Mao, se află lângă cel mai mare port natural din Europa şi al doilea din lume, după Pearl Harbour. Oraşul Mao îşi datorează existenţa tocmai acestui port, devenit punct strategic în epoca imperiilor coloniale, când britanicii se războiau cu spaniolii pentru a cuceri lumea.
Si mai fascinante sunt vestigiile preistorice. Menorca este cel mai bogat loc din Europa în monumente din epoca preistorică, de la sanctuarele spirituale în formă de „T', până la locurile de înhumare, printre care Naveta des Tudons de lângă oraşul Ciutadella, considerată cea mai veche clădire cu acoperiş din Europa. La farmecul acestor vestigii se adaugă Fortăreaţa Mola, Castelul St. Philippe şi Fortul Marlborough, cinele al fresco şi zona de coastă care păstrează farmecul natural.
RALUCA TĂMAȘ Foto SHUTTERSTOCK