Dacă ai o dorință mare, Trevi e locul în care trebuie să ajungi. În schimbul unui bănuț strălucitor, fântâna îți îndeplinește orice vis.
Pe una dintre străduțele întortocheate care te duc la ea, valurile de iederă strălucitoare sunt punctate, din loc în loc, de câteva graffiti-uri religioase, cu sfinți moderni. Apoi, într-o piață impunătoare, plină de turiști, găsești ceea ce italienii numesc simplu: „La Fontana.
Dincolo de șarmul arhitectonic, Fontana di Trevi e o structură care surprinde perfect extravaganța și dramatismul tipice spiritului italienesc. Numele ei nu vine de la un personaj istoric, așa cum își imaginează aproape toți turiștii, ci din cuvintele „tre vie (sudate ulterior în combinația „trevi), care înseamnă „trei drumuri. Și, într-adevăr, Fontana di Trevi se găsește la intersecția a trei străzi (Via Dei Crocicchi, Via Poli și Via Delle Muratte), iar istoria ei începe cu mai bine de 2.000 de ani în urmă, în vremea Imperiului Roman, când Trevi era punctul final al unui apeduct. Fântâna nu a arătat, însă, mereu așa. A căpătat aspectul baroc pe care îl are astăzi în 1629, când Papa a decis să o reconstruiască și i-a încredințat sarcina „rebranding-ului arhitectului Nicola Salvi. Concursul de reproiectare a fost inițial câștigat de Alessandro Galilei, însă, cum acesta era florentin, iar Salvi roman, în final a fost preferat cel din urmă. Rezultatul a fost pe placul tuturor, inclusiv al pretențioșilor poeți ai epocii, care i-au dedicat fântânii o sumedenie de versuri.
Turiștii, la rândul lor, au copt și răscopt în jurul fântânii o mulțime de superstiții, cea mai cunoscută fiind, firește, cea a bănuțului. Se crede că, dacă arunci un bănuț în Trevi și îți pui o dorință, aceasta se va îndeplini. Zilnic, 3.000 de visuri ajung pe fundul fântânii. Prețul plătit pentru fiecare dintre ele e colectat de autorități. În fiecare zi, din fântână sunt scoși aproximativ 3.000 de euro (recordul a fost înregistrat în 2012, când în primele luni ale anului au fost scoși aproape 600.000 de euro), care sunt donați unei fundații. De-acolo banii se îndreaptă către nevoiași. În trecut mare parte din bani erau furați la căderea nopții de hoți. Cel mai cunoscut este DArtagnan, un hoțo-man boem care a furat bani din Trevi timp de 34 de ani. Autoritățile au reușit să-l prindă abia în 2002.
Fontana di Trevi e și locul care i-a adus din nou împreună pe Mădălina Ghenea și pe Gerard Butler. În 2013, la doar 11 zile după ce actorul a confirmat despărțirea de fotomodelul român, paparazzi i-au fotografiat lângă fântână. Cei doi au făcut multe fotografii împreună, semn că sperau ca amintirile de la Trevi să însemne ceva peste ani. Nu a fost, însă, așa. Ce mai e de spus despre Fontana di Trevi, din câte nu s-au scris deja? Prea puține. Poate doar că e construită din aceleași materiale care au fost folosite și pentru zidurile impunătoare ale Colloseum-ului. Sau poate doar că faimoasa scenă din „La Dolce Vita lui Fellini, în care Anita Ekberg și Marcello Mastroianni intră în fântână îmbrăcați, nu a fost chiar atât de romantică precum pare pe micul ecran. „Înghețul care pusese stăpânire pe mine a fost frate cu moartea. Mi se părea că picioarele mi se transformaseră în sloiuri de gheață. Apa din fântână vine din munți, iar noi am filmat scena în ianuarie. Când am terminat de filmat, m-au scos pe brațe din fântână, pentru că nu îmi mai simțeam picioarele, a rememorat Anita într-un interviu acordat unei televiziuni suedeze. La rândul său, Fellini a mărturisit că au fost trase atât de multe duble, încât Anita nu a ieșit din apa fântânii timp de patru ore, iar Mastroianni a cerut să poarte un al doilea rând de haine pe sub costum. Cum încă îi era frig, a băut atât de multă vodcă pentru a se încălzi, încât în scenă când Anita îi spune: „Marcello! Come here. Hurry up!, Mastroianni e beat criță. Scena finală e, însă, fabuloasă. În 1996, în ziua morții lui Mastroianni, apa din Trevi a fost oprită, iar fântâna drapată în negru. Anita a murit la începutul acestui an și, într-un soi de întorsătură ciudată a vieții, actrița care în urmă cu 55 de ani filma într-o fântână plină cu bănuți care fac promisiuni de fericire, a murit în sărăcie.
GABRIELA I. BĂDICA, Foto NORTHFOTO, HEPTA, SHUTTERSTOCK