Prima clădire cu peste 100 de etaje din lume, înaltă de 443 metri, a fost construită în mai puțin de doi ani și este considerată una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne. La ultimul etaj, 103, celebritățile vin să admire cea mai spectaculoasă panoramă a New York-ului.
Mărginit doar de o balustradă obișnuită, fără a fi prevăzut cu sisteme sofisticate de protecție, etajul 103 al Empire State Bulding domină New York-ul de la înălțimea sa amețitoare. Puțini știu de el și încă și mai puțini au avut șansa să urce atât de sus. Cel mai adesea, acest privilegiu este destinat celebrităților, personalităților de marcă sau, în tot cazul, invitaților speciali ai orașului care nu doarme niciodată. Un etaj mai jos se află Top Deck, limita de sus până la care îndrăznesc să urce majoritatea turiștilor, aproximativ 4 milioane pe an. De aici, metropola își dezvăluie întreaga frumu-sețe, desfășurând dinaintea privitorilor zgârie-norii, imensul Central Park sau labirinturi încâlcite de artere – toate perfect vizibile mai ales în zilele senine.
RECORDUL ABSOLUT
Inaugurarea gigantului construit în stil Art Deco a avut loc pe 1 mai 1931 cu tot fastul impus de un eveniment atât de important, deși la vremea respectivă America traversa una dintre cele mai grele perioade din istoria sa, Marea Depresiune. Curios lucru, aprinderea luminilor nu s-a realizat „la fața locului, ci din Washington DC, acolo unde președintele Herbert Hoover a apăsat un buton ce a activat sistemul electric al Empire State Building, în New York. Vreme de aproximativ 40 de ani a fost cea mai înaltă clădire din lume, detronată în 1970 de către World Trade Center North Tower. După evenimentele din 9/11, când turnurile gemene au fost năruite în întregime, Empire State Building a devenit cea mai înaltă cădire din New York (colosul internațional era Burj Kalifa din Dubai), până în august 2012 când One World Trade Center (546 m) a urcat pe primul loc în top.
În ciuda vanității de a avea sediul într-o construcție nouă, cu un relief unic în peisajul newyorkez, proprietarii marilor firme din anii 30 nu s-au înghesuit la început să închirieze spații aici. De vină ar fi fost amplasamentul dezavantajos la momentul respectiv, departe oarecum de mijloacele de transport în comun, dar și Marea Criză Economică, perioadă de declin a capitalismului, resimțit foarte pregnant în SUA.
CLĂDIREA GÂNDURILOR NEGRE
În 1945, pe o ceață deasă, un avion bombardier B-25 a intrat din greșeală în Empire State Building în dreptul etajelor 79-80, tragedia provocând decesul a 14 persoane. În aceeași zi, cu doar câteva ore înainte de acest accident, se pare că însuși președintele SUA Franklin D. Roosevelt luase prânzul la etajul 76, iar un an mai târziu un alt avion a evitat în ultima clipă coliziunea cu gigantul newyorkez. Altă dată însă, vremea capricioasă a salvat viața tinerei Elvita Adams, care s-a aruncat de pe puntea de observație (etajul 86), însă o rafală puternică de vânt a împins-o cu putere înspre etajul 85, unde un agent de pază a prins-o și a salvat-o.
Înălțimile amețitoare ale Empire State Building au fost extrem de ademenitoare pentru cei cu gânduri sinucigașe. Prima tentativă a avut loc încă dinainte de finalizarea clădirii, după ce un muncitor a fost concediat, însă cea mai celebră a fost sinuciderea lui Evelyn McHale, o tânără de 23 de ani care s-a aruncat tot de pe puntea de observație, etajul 86. Evelyn a căzut pe capota unei limuzine, acolo unde a văzut-o un student de fotografie și a imortalizat-o la câteva momente după decesul fetei. Fotografia a fost denumită „cea mai frumoasă sinucidere.
CELEBRITATE LA HOLLYWOOD
Nici Cetatea Filmului n-a rămas indiferentă la arhitectura Art Deco a Empire State Building, ba chiar a exploatat în moduri dintre cele mai diverse caracterul unic al construcției. Astfel, filme celebre precum „West Side Story' (1961), „Step Up 3D' (2010) sau „The Other Guys' (2010) încep cu imaginea spectaculoasă a clădirii-simbol a New York-ului, în vreme ce în alte producții aceasta este complet distrusă („Independence Day – 1996, „Knowing – 2009).
De asemenea, Empire State Building apare și în comedii romantice ca „An Affair To Remember (1957), „Love Affair (1994, cu Annette Bening și Warren Beatty) sau „Sleepless in Seattle (1993), în care protagonista (Meg Ryan) îi propune personajului interpretat de Tom Hanks o întâlnire chiar pe acoperiș.
Celebra construcție este atât de populară, încât apare și în desene animate marca Looney Tunes („Much Ado About Nutting, „Baseball Bugs) sau în Tom și Jerry („Mouse in Manhattan), semn că Empire State Building are toate coordonatele pentru a se adapta tuturor producțiilor cinematografice. Ca orice star de Hollywood.
CLAUDIA COJOCEA
Foto HEPTA, NORTHFOTO