Muschiulet de porc in crusta de ierburi
Muschiulet de porc in crusta de ierburi
Ingrediente:
180 g muschiulet de porc
cimbru, oregano, busuioc, patrunjel – toate uscate (
- Vezi cum se aseamănă pătrunjelul cu hasmațuchi!
)
faina de malai
dovlecei, spanac
ulei de masline
o lingurita de miere
piper negru sfaramat
Mod de preparare:
Muschiuletul de porc fasonat se sareaza si se tavaleste prin cimbru, oregano, busuioc si patrunjel, tocate marunt, precum si piper negru sfaramat. Apoi se introduce in cuptor si se lasa timp de 10-15 minute, la o temperatura de 180 grade. Se serveste intr-un sos (50 ml), care este o reductie de miere cu zahar ars, stinsa cu vin rosu, preferabil Cabernet. Garnitura are urmatoarea compozitie: dovlecei (taiati in felii si pusi la gratar), spanac (peste care se presara sare, piper, se caleste in ulei de masline si se adauga smantana dupa gust), o bucata de mamaliguta (200 g).
Muschiuletul de porc in crusta de ierburi si piper negru sfaramat este o reteta sofisticata, un „mariaj romano-italian, asa cum a descris-o chiar realizatorul ei. Este mai degraba un meniu mediteranean ce constituie specialitatea lui Dumitru Bucsa, Executive sous-chef la unul din restaurantele Hotelului Sofitel Bucuresti. De altfel, dupa cum ne-a marturisit expertul in arta gastronomica, aceasta este una dintre tendintele culinare ale sezonului: amestecul bucatariilor si al gusturilor. Desi are doar 29 de ani, Bucsa are o indelungata experienta in materie de preparate culinare. La Sofitel lucreaza inca de la deschidere, din 1994, pana atunci el trecandu-si in cont stagii de pregatire in Franta si Luxemburg.
De doi ani si jumatate, colaboreaza excelent cu un renumit bucatar francez, Patrick Guibet, Executive Chef la Sofitel. Rezultatele modului in care se completeaza reciproc pot fi constatate de numeroasele celebritati care au luat masa in aceasta eleganta locatie bucuresteana, de la ambasadori (din Franta, Brazilia, Indonezia) si oameni de afaceri, pana la sportivi faimosi sau figuri marcante ale showbiz-ului intern si international. Printre cei care se cuvin mentionati la categoria „oaspeti de onoare se numara cunoscutul Adrian Paul, interpretul personajului Duncan MacLeod din popularul serial „Highlander, care a mancat aici in perioada in care s-a aflat in Romania, la filmari. Cel mai recent, alta vedeta internationala a incercat preparatele culinare de aici – actorul francez Anthony Delon.
Mihai Albu
„Imi place muschiuletul de porc, mananc destul de des asa ceva. In rest, am niste prieteni la un restaurant, asa ca acolo mi se cam face exact ceea ce vreau si cum vreau. Una dintre mancarurile mele favorite nu contine insa carne de porc. Este vorba despre pui in crusta de pesmet si susan.
Pentru că e savuroasă, îți lăsăsm aici și o rețetă nemaipomenita de muschiulet de porc la tava!
Horia Brenciu
„Cum sunt la dieta, meniul zilei e de obicei punctat cu morcovi! Nu necesita timp de preparare, se extrage direct si se introduce usor! E o sursa importanta de vitamine si de zambete din partea celorlalti. Cam aceasta ar fi filozofia morcovului, pe care il consum cu placere si alaturi de telina, mar, banana.
Oreste „Nu mananc carne de porc de 7 ani, ci doar muschi de vita sau peste. Eu sunt cel mai monoton consumator de alimente. Mananc mereu aceleasi lucruri: salata verde, branzeturi de toate felurile… Uite si desertul meu favorit, facut dupa o reteta personala: branza de vaci dietetica, iaurt, fulgi, miere si cacao.
Horia Ghibutiu
Fotografii: Cristi Duminecioiu si arhiva VIVA!.
La desert, încearcă această rețetă de cremsnit