Pastisul este un lichior cu aroma de anason ce contine alcool in proportie de 40 – 45 % si este consumat in special ca aperitiv, diluat cu apa. Pentru ca pachetul sa fie complet, pe langa numele si meniul de inspiratie estivala, decorul este menit sa te transporte direct pe litoral. Tavanul este acoperit de vele albe, barul este decorat cu o carma de vapor, iar pe rafturile bibliotecii antichizate sunt asezate o palarie de marinar, cateva scoici si un far marin in miniatura.
Copacii inverziti si zilele luminoase de vara ma duc imediat cu gandul la vacanta. Acesta este momentul in care incep sa imi imaginez escapada perfecta, undeva pe malul Mediteranei, intr-un sat cu strazi inguste si case vechi de piatra, cu livezi de maslini si portocali, cu plaje izolate si barci pescaresti vechi…
Adresa: Restaurant Bistro Pastis, Barbu Vacarescu nr. 51 |
Ma si vad intr-un micut restaurant traditional, decorat cu scoici si felinare si condus de o familie de greci sau francezi care se imprietenesc repede cu toti clientii, rad mult si povestesc ce frumoasa e viata pe malul marii. Visatul cu ochii deschisi mi-a facut pofta de o gustare cu peste si fructe de mare.
Cum deocamdata nu a venit momentul vacantei, am gasit in Bucurestiul aglomerat un loc in care sa retraiesc atmosfera relaxanta a unei cine pe malul Mediteranei si sa purced in acelasi timp intr-o croaziera culinara. Se numeste Bistro Pastis si este un restaurant al carui meniu se bazeaza pe sortimente specifice tarilor din bazinul mediteranean.
Aici poti alege intre preparate traditionale bucatariei grecesti, turcesti, tunisiene, libaneze, franceze, spaniole sau cipriote, pregatite in special la cuptor, la o temperatura mica si intr-un timp indelungat, un proces cunoscut sub denumirea de slow cooking. Numele locului este inspirat de o bautura foarte populara in regiunile sudice ale Frantei.
Bouillabaise – preparat frantuzesc din fructe de mare la tigaie |