Indiferent ca e vorba de bucatarie, living sau dormitor, amenajarea unei incaperi porneste de la aceste reguli de baza pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le stie.
1. Culoarea peretilor se alege intotdeauna ultima
Chiar daca pare elementul cel mai vizibil dintr-o camera, culoarea peretilor se alege abia la final, când ai decis asupra mobilei, parchetului, usilor, etc. Evident, vorbim de cazurile când peretii nu vor fi albi, ci colorati.
In amenajarea unei camere, un bun punct de pornire este covorul. Alege-l pe cel care iti place mai mult si inspira-te din culorile si imprimeurile lui pentru a gasi celelalte piese.
2. Piesele mari se aleg primele
Mobila, covorul, draperiile se aleg primele si abia apoi te poti gândi la decoratiuni. Chiar daca ai vazut cel mai frumos lampadar din lume, e bine sa nu il cumperi pâna când nu ai celelalte piese asezate la locul lor sau macar alese. Altfel, e posibil sa nu se potriveasca deloc.
3. Caile de acces ramân libere
Când asezi mobila, ai grija sa nu blochezi „caile de acces’ naturale, de exemplu calea cea mai scurta dintre doua usi, calea cea mai scurta dintre o usa si un dulap, etc. Aceste cai drepte trebuie sa ramâna libere pentru a nu fi nevoie sa ocolesti când trebuie sa ajungi intr-un anumit punct.
4. Contrastul si ritmul
Revenim la alegerea culorilor. Contrastul este absolut necesar pentru a adauga camerei acel „ceva’ care o scoate din banal. Cel mai simplu este sa creezi contraste intre culori culori, de exemplu alb-bleumarin, bej-fuchsia, verde-galben, insa de asemenea poate exista contrast intre piese color block si piese cu imprimeu, fie el floral, psihedelic sau abstract.
In acelasi timp, orice camera are nevoie de ritm, adica de repetarea anumitor elemente. De pilda, imprimeul de pe covor va fi prezent si pe câteva perne sau pe draperii sau culoarea canapelei va fi aceeasi cu a vazelor de flori.
5. Punctul de interes
In orice incapere trebuie sa existe un punct de interes, adica un element care atrage atentia fie prin design, fie prin culoare sau alte calitati. Poate fi vorba de o piesa de mobilier, un semineu, un tablousau orice alt element mare, care atrage privirile. Odata ales punctul de interes, celelalte obiecte trebuie sa-l puna in valoare, nu sa-l eclipseze. Astfel eviti sa incarci decorul cu prea multe piese care sar in ochi.
6. Proportiile corecte
Orice obiect pe care il asezi in camera ta, trebuie sa fie proportional ca dimensiuni cu celelalte pbiecte, dar si cu incaperea in sine. De exemplu, o canapea uriasa cu multe perne pufoase, arata foarte urât intr-o camera mica si cu tavan foarte jos. La fel, o comoda clasica si mare din lemn masiv nu se potriveste daca celelalte piese sunt de dimensiuni reduse si minimaliste.
7. Formele rotunde care calmeaza
Majoritatea elementelor dintr-o camera – covoare, tablouri, mese – au unghiuri de 90 de grade, ceea ce „agreseaza’ usor privirea. Nu uita sa introduci in decorul tau elemente cu forma dorunda, care calmeaza ochiul. Poti alege un covor rotund, o masuta de cafea rotunda sau textile cu imprimeuri rotunde.