Cum să-ți motivezi copilul să citească

.

Lectura reprezintă cheia succesului în aproape toate materiile din curricula școlară, iar cercetările arată că, datorită acestei activități, vocabularul unui copil se dezvoltă semnificativ. 

 


Înțelegerea mai multor tipuri de texte îi ajută pe cei mici să-și îmbunătățească abilitățile de gândire critică și să-și expună ideile, cu mai multă ușurință, în fața colegilor și a persoanelor adulte din jurul lor.

 

Unii copii adoră să citească și nu lasă cartea din mână până ce nu află deznodământul, iar acest lucru nu poate fi decât îmbucurător, însă există și cealaltă categorie – a celor pentru care lectura nu reprezintă un domeniu de interes. În cazul lor, poate fi dificil să-i motivezi să citească, însă nu imposibil.


 

În primul rând, pentru a te asigura că eforturile tale sunt eficiente, este important să înțelegi cum funcționează motivația. Cea mai potrivită în cazul copiilor este motivatia intrinseca și anume să-i determini să citească nu pentru a obține un câștig, ci din plăcere sau pentru că acest lucru reprezintă o provocare pentru ei. Este important să îi lași pe cei mici să aibă ultimul cuvânt în privința cărții pe care vor să o citească și pentru a-i motiva să înceapă lectura. Totodată, poți începe un joc în care să numeri paginile citite într-o săptămână și să-i provoci să își bată propriul record în următoarea perioadă.

 

Iată și alte trucuri care i-ar putea motiva pe copii să citească:

Mergi împreună cu cel mic într-o librărie

A face cunoștință cu lumea cărților încă de la o vârstă fragedă poate fi un prim pas spre a-i insufla plăcerea lecturii. O plimbare printre rafturile pline cu cărți cu coperte colorate, din care își poate alege orice vrea să lectureze, câteva minute petrecute răsfoind volumele cu povești în locurile special amenajate pentru citit și discuțiile cu alți copii pasionați de lectură pot fi suficiente motive care să-l determine pe cel mic să se bucure de plăcerea lecturii.


Transformă lectura într-un eveniment

Un alt mijloc prin care să-ți motivezi copilul să citească este să faceți acest lucru împreună. O poveste spusă pe două voci poate fi mult mai încântătoare. Și, pentru a-l determina să citească foarte frumos, fără să se alinte sau să se gândească la altceva, îi poți propune să vă înregistrați în timpul lecturii cu un reportofon digital, după care să ascultați și să comentați împreună „actul artistic. De asemenea, este important să îl ajuți pe cel mic să găsească asemănări între viața reală și ceea ce citește în cărți și să-l ajuți să înțeleagă pasajele mai dificile.


Ajută-l să ia cele mai bune decizii

Este adevărat că decizia finală în privința lecturii ar trebui să îi aparțină copilului, însă îl poți îndruma să aleagă ce e mai bun pentru el, astfel încât să citească scrieri potrivite vârstei sale, care să-i suscite interesul și să-și dorească să descopere noi și noi volume. 

 

Totodată, învață-l pe cel mic faptul că cititul nu se rezumă doar la cărți. Drept urmare, de fiecare dată când treceți pe lângă un cinematograf, citiți împreună numele filmelor care vor fi proiectate, citiți instrucțiunile jocurilor ori numele străzilor pe care mergeți sau rețetele din cărțile de bucate atunci când gătiți. Arată-i astfel copilului că poate citi oriunde și orice.


 

În cazul în care copilul nu vrea să citească, nu este recomandat să îl  obligi să facă asta, menționându-i consecințele negative care pot apărea în cazul lipsei lecturii. Acest mod de a-i face pe cei mici să citească poate avea efecte dezastruoase pe termen lung. Și asta pentru că, de obicei, copiii care nu citesc au anumite motive. Poate fi vorba despre o dificultate de învățare nediagnosticată, precum dislexia sau ADHD sau o stare emoțională care îi descurajează și le inhibă dezvoltarea abilităților de alfabetizare. Dacă lectura le produce stări de anxietate și frică, atunci copiii vor evita să facă asta cu orice preț.

 

Sursă foto: Evgeny Atamanenko/ Shutterstock