Un reper al literaturii universale: "Cevengur", de Andrei Platonov

.

O noua editie a romanului "Cevengur", scris de Andrei Platonov in 1929 si publicat in varianta integrala abia in 1988, a aparut la Editura ALLFA, in colectia "Strada Fictiunii", in traducerea Antoanetei Olteanu.

„Cevengur’ este un roman care va marca pentru totdeauna istoria literaturii. Provenit dintr-o literatura incarcata de valori incontestabile, romanul lui Andrei Platonovici Klimentov (numele adevarat al scriitorului) constituie diamantul unei coroane careia molimele politice ale secolului XX nu au reusit sa-i diminueze stralucirea.


„Cevengur' este o asezare „de tip nou’, in care oamenii epocii framântate din Rusia de dupa 1917 incearca sa instaureze comunismul perfect. Numit de unii ucronie, de altii parodie (sau chiar comedie), romanul depaseste toate aceste categorii limitate.

Original din toate punctele de vedere, Cevengur este o epopee a „omului nou’ si, totodata, cronica esecului previzibil al comunismului ca sistem politic pus in practica.

Intesat de personaje memorabile, bantuit de umbrele marilor figuri ale ideologiei comuniste, romanul constituie un poem pe alocuri tragic, pe alocuri ironic, redat cu siguranta unui maestru al literaturii, cu forta si detasarea unui cvasinepamantean contemplator al naturii umane asa cum se manifesta ea in epocile amplelor framantari sociale.


Tabloul alcatuit de Platonov in acest roman este concret doar prin referintele istorico-politice. Dincolo de acestea, scriitura inedita si capacitatea de a transpune intr-un mesaj aparent banal observatii dintre cele mai profunde confera acestei capodopere aura de transcendenta caracteristica celor mai importante scrieri ale umanitatii. Cevengur este istoria care schimba suflete, stoarce lacrimi si declanseaza in acelasi timp homerice hohote de ras.