Considerat un must-read nu doar pentru pasionatii de romane grafice, „Persepolis” a făcut milioane de „victime' in randurile cititiorilor din toată lumea, autobiografia iraniencei Marjane Satrapi primind deopotriva premii pentru calitatile artistice si pentru umarul pus la lupta antifundamentalista.
„Persepolis' este revizitarea, la persoana intai, a copilariei pe care autoarea si-a petrecut-o la Teheran, intr-o familie cu convingeri de stanga, implicata in miscari politice inca de dinainte de Revolutia Iraniana. Urmeaza, repovestit prin prisma propriei experiente, conflictul dintre Irak si Iran, anii petrecuti la liceu in Viena revenirea in Iran si plecarea definitiva in Franta, toate episoadele alcatuind, puse cap la cap, un bildungsroman.Valul care acopera, de regula, sensibilele chestiuni legate de politica, religie si istorie se ridica in cartea autoarei stabilite in Franta pentru a face loc multor nuante de gri camuflate in imagini exclusiv alb/negru.
Dincolo de privirea de insider pe care o arunca in „maruntaiele' unei lumi conflictuale, Persepolis (de)construieste in cele aproape 400 de pagini o alta dimensiune familiarizata cu tabuul: conditia femeii in lumea islamica. Fara sa cada in pacatul tezismului, Satrapi gaseste fomula perfecta intre episoadele dramatice, umorul (de cele mai multe ori negru) si analiza sociala, fara sa neglijeze ritmul povestii.