Tradus in peste 35 de tari, volumul se bucura anul acesta de o ecranizare de exceptie, realizata de cunoscutul regizor spaniol Alex de la Iglesia, avandu-i in distributie pe Elijah Wood, John Hurt (actor nominalizat la Oscar) si Leonor Watling (nominalizata la Premiul Goya).
Celebru pentru La comunidad si El dia de la bestia, filme-cult in intreaga lume si recompensate cu un premiu si trei nominalizari la Goya, Alex de la Iglesia face parte din noua generatie de regizori hispanici care ii include pe Guillermo del Toro si Alejandro Gonzalez Inarritu.
Distins cu Premio Nacional Roberto Arlt la numai nouasprezece ani pentru volumul de povestiri La jungla sin bestias, scriitorul si matematicianul argentinian Guillermo Martinez se bucura de succes atat in Argentina, cat si in strainatate. In 2003, a publicat un volum de eseuri intitulat Borges y la matematica, ce pune in lumina relatia dintre literatura si matematica, si Crimenes imperceptibles (Crimele din Oxford), distins cu prestigiosul Premio Planeta Argentina in acelasi an.
Doua stiri tin prima pagina a ziarelor din Oxford: una dintre cele mai complicate probleme matematice ale tuturor timpurilor si-a gasit rezolvarea, iar un criminal in serie a omorat-o pe batrana Mrs. Eagleton, specialista in decriptarea codurilor in cel de-al Doilea Razboi Mondial. La scurta vreme insa, ingrijorarea si suspiciunile cuprind orasul: un batran aflat in coma profunda e gasit mort, cu o urma suspecta de ac in antebrat, iar un muzician dintr-o orchestra sucomba in mijlocul unui concert, sub ochii publicului inmarmurit. Intra in scena eminentul matematician Arthur Seldom, autorul unei carti despre legatura crimelor in serie cu matematica, caruia ucigasul ii trimite mesaje criptice despre urmatoarea victima.
„Un cocktail exploziv in care se amesteca logica matematica, o serie de crime misterioase si o poveste de dragoste pasionala.” (Guardian)
„Coduri secrete, secte antice uitate si stiinta vechilor magi, intr-un roman naucitor ca un numar de prestidigitatie.” (The Washington Post)