Elizabeth Gilbert - Si am spus da (continuarea ”Eat, Pray, Love”)

 Revista VIVA
.

La sfarsitul lunii februarie, la editura Humanitas apare „Committed', continuarea celebrei carti a lui Elizabeth Gilbert, „Eat, Pray, Love'.

si am spus da. O poveste de iubire„Committed” este tradusa in romana sub titlul : si am spus da. O poveste de iubire'.

Si am spus da pentru ca, da, Elizabeth Gilbert se casatoreste in cele din urma cu iubitul ei brazilian si acest nou memoir povesteste cum au ajuns sa se casatoreasca, desi iti jurasera sa n-o faca niciodata, traumatizati amandoi de divorturile prin care trecusera

Committed (titlu greu traductibil in alte limbi cu toata bogatia de conotatii din engleza, v. sensurile verbului to commit) a aparut in SUA in editie hardcover in ianuarie 2010, intr-un tiraj initial de 1 milion de exemplare (declaratia editorului american). A ocupat imediat locul 1 pe lista de bestselleruri/nonfictiune a publicatiei New York Times (cea mai importanta asemenea lista din SUA, pe care figureaza inca in 2011 Mananca, roaga-te, iubeste).

Reactiile publicului la Committed au variat de la entuziasm la dezamagire, asa cum o arata cele peste 200 de postari ale cititorilor de pe amazon.com (unde reactia pozitiva o depaseste totusi pe cea negativa, vezi comentariile cu 4 si 5 stele). Cineva de pe la mijlocul spectrului spunea, foarte judicios, ca daca Mananca, roaga-te, iubeste a dus la un film artistic, Si am spus da ar putea sta la baza unui excelent documentar. La capatul lui (si al cartii) vei cadea pe ganduri si e posibil sa ajungi la concluzia ca nu esti facut(a) pentru casatorie.

Comentariile presei americane, care de altfel n-a fost unanim elogioasa nici cu Mananca, roaga-te, iubeste, au fost cand acide („o calatorie prin istoria casniciei si prin nevrozele autoarei, The New Yorker), cand blande:

Povestirea aceasta e fundamental jurnalistica, scrisa de o jurnalista extrem de competenta. Nu are pretentia de a fi mai mult de atat. E o naratiune incantatoare care se sfarseste,   la Shakespeare, cu o nunta vesela. Ce sa nu-ti placa aici? (Washington Post)

Committed e un tribut adus puterii casatoriei si o evaluare onesta a ei. Oricine are de gand sa ia o asemenea decizie emotionala, cu insemnatate juridica, ar face bine sa caute cartea. (Vanity Fair)

Elizabeth Gilbert ramane povestitoarea plina de duh din Mananca, roaga-te, iubeste. (Publishers Weekly)

Elizabeth GilbertElizabeth Gilbert a devenit celebra ca autoare a megabestsellerului Eat, Pray, Love (carte aparuta in SUA in 2006 si devenita un fenomen cultural american, de fapt international: • traduceri in 30 de limbi • 10 milioane de exemplare publicate in lume • film cu Julia Roberts si Javier Bardem, 2010), trad. rom. Mananca, roaga-te, iubeste, aparuta la Humanitas in 2008 (bestseller si la noi: 60 000 de exemplare publicate).

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton