Despre finante, banci si bune intentii...

 Revista VIVA
.

Un volum remarcabil, aparut in colectia „Economie si societate' si in editie digitala la Editura Polirom, atrage atentia asupra pericolului reprezentat de actuala „ideologie' a finantelor si de controlul exercitat de Wall Street asupra politicilor financiare ale guvernului american, ca si asupra riscurilor pe care le implica acestea pentru o economie globalizata.
 

Cei doi autori, Simon Johnson si James Kwak, economisti reputati, trag un semnal de alarma asupra a ceea ce constituie la ora actuala noua oligarhie americana, si anume bancile de pe Wall Street, si implicit bancherii.

Incercind sa explice situatia actuala si sa-i analizeze consecintele, autorii refac drumul pe care l-a parcurs sistemul bancar incepind din anii 80, cu profituri care se multiplica in anii buni si pierderi compensate pe bani publici in anii slabi.

Sase megabanci, „prea mari pentru a da faliment', domina finantele si economia americana si influenteaza in buna masura deciziile autoritatilor. Aceste sase banci sint reprezentate simbolic de cei 13 mari bancheri care s-au intilnit cu presedintele Obama in martie 2009.

„Daca conditiile de baza ale sistemului financiar sunt neschimbate, atunci si rezultatul va fi acelasi, chiar daca detaliile sunt altele. Conditiile care au creat criza financiara si recesiunea mondiala din 2007-2009 vor provoca o alta criza, mai devreme sau mai târziu', declara autorii cartii.

Simon Johnson este economist, profesor la Sloan School of Management in cadrul MIT, cercetator la Petersen Institute for International Economics.

James Kwak este profesor asociat la University of Connecticut School of Law si cercetator la Harvard Law School Program on Corporate Governance.
Cel mai recent volum comun al autorilor este White House Burning: The Founding Fathers, Our National Debt, and Why It Matters to You (2012).

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton