Din lipsa timpului și poate din cauza unei oferte prea mari și de slabă calitate, am ajuns să privim alegerea cadourilor ca pe o corvoadă. Și totuși a dărui trebuie să fie o bucurie - pentru noi și pentru ceilalți.
Cum putem regăsi plăcerea de a face un cadou deosebit, care, în plus, să se potrivească celui drag? Dan Pierșinaru, artist vizual și fondator al târgurilor Autor, Materia și NOËL, organizează la București NOËL, un târg inedit de Crăciun (15-16 decembrie), cu obiecte de design de bun-gust. El a vorbit cu alt specialist în surprize, site-ul caritabil iwonder.ro, pentru a crea împreună un mic ghid al darurilor cu suflet.
I wonder: Ce sfaturi ai pentru a alege cadoul potrivit?
Dan Pierșinaru: Orice cadou pe care îl vei face trebuie făcut cu bucurie. Din experiența mea directă, când alegeam în grabă nici eu nu mă simțeam bine oferind și nici cadoul nu ajungea în inima celuilalt. Trebuie să te investești în a căuta un anumit tip de cadouri cu sens, pentru cineva care ți-e drag. Căutând cu interes și bucurie, treci la următorul nivel -chiar dăruiești. Și atunci faci un supercadou, un cadou cu superputeri.
Iw: Ce sunt cadourile cu superputeri?
D.P: Eu cred că un supercadou e acela pentru care investești un gând, pe care-l cauți cu bucurie, într-un loc unde există conținut, unde obiectele sunt „vii', adică atent manufacturate, în serie mică sau unicat, în care s-a investit o energie. Altfel poți lua și ceva făcut în serie, și cu asta poți produce bucurie, dar un anumit tip de obiect, manufacturat cu atenție, de un creator foarte talentat, vine cu o anume energie. Cred foarte mult în asta. Eu cred că superputerea unui dar de felul acesta vine din energia și emoția pe care le investești. Cadoul acela e până la urmă un gest, un obiect, dar e mai mult, vine la pachet cu gestul și tot ce pui în el.
Iw: Tu personal cum faci când alegi un cadou?
D.P: Eu vizualizez persoana, încerc să simt ce i s-ar potrivi, ce ar bucura-o: o lucrare de artă, un obiect de decor, o bijuterie, încerc să văd în ce zona ar vibra. Nu trebuie să forțezi, să iei ceva ce nu poartă de obicei, de exemplu. Îți pui întrebarea simplă „ce i-ar face bucurie cu adevărat' și răspunsul va veni natural. De multe ori am greșit, am încercat să impresionez cu valoarea, dar orice gest forțat se simte. Importante sunt deschiderea și dorința de a oferi bucurie. Obiectul e doar un vehicul al gândurilor tale bune către persoană respectivă.
Iw: La un târg, varietatea e un avantaj, dar poate fi copleșitoare. Cum ne orientăm?
D.P: În primul rând știu că la un târg precum NOËL găsesc designeri cu obiecte de calitate, oameni care știu să lucreze în anumite tehnici și care sunt selectați atent de noi. Noi ne uităm cu adevărat ce face omul respectiv. Așa că acela e locul potrivit dacă vreau ceva special, pe care să-l ofer cu bucurie. Pentru că aici sunt alt tip de obiecte, chiar ele „te agață' atunci când le vezi și îți spun ceva despre persoana la care te gândești. Vezi o bijuterie și ai o revelație, spui că asta chiar i-ar sta bine. Iar în toată varietatea de stiluri de acolo, de la minimalism, conceptual, baroc, sigur vei fi atras de ceva. E bine, când vii, să te gândești la persoane, nu la obiectele pe care vrei să le iei. Și va fi mult mai ușor să alegi.
Iw: În 15-16 decembrie are loc a zecea ediție a NOËL, târgul cadourilor de designer pe care-l organizezi. Fă-ne un tur virtual –la ce să ne așteptăm?
D.P: Va fi într-un spațiu nou pentru noi, în clădirea The Institute Space de pe bulevardul Dacia numărul 12, un loc foarte frumos, cu arhitectură de la 1830 , cu arcade, pare un conac. De data asta am împărțit totul pe secțiuni, așa încât să-ți fie mai ușor să te duci la beauty, unde ai cosmetice naturale, sau în zona de piele, la etaj, la fashion. Zonele centrale sunt cele de obiect, bijuterie, artă. Sunt deci două etaje, trebuie să vii cu răbdare și multă curiozitate, să descoperi și să înțelegi. Până la urmă târgul este și un moment foarte bun să înțelegi ce se mai întâmplă la nivel de creație în decembrie 2018 în România și nu numai (sunt și designeri din Grecia, Bulgaria, Elveția). În plus, la NOËL descoperi și creatorii, care sunt chiar ei la standuri și sunt foarte deschiși la feedback, prietenoși…
Iw: Care sunt noutățile de anul acesta?
D.P: Suntem, cred, singurul eveniment care avem o selecție de 10 creativi internaționali. Oameni foarte buni, pe zona de bijuterie, care participă la evenimente internaționale și au fost și la târgul nostru de bijuterie contemporană Autor. Ei se întorc în București pentru NOËL, pentru că aici este un public foarte bun pentru genul acesta de evenimente. Mă mândresc cu asta, că la un eveniment de Crăciun am reușit să avem participare internațională.
Iar anul acesta avem pentru prima oară produse din zona gourmet, de exemplu am descoperit niște macarons minunate, față de care cele franțuzești pălesc. Apoi preparate naturale, sosuri. Va fi, desigur, și o zonă de lounge, cu mâncare și cafea de specialitate. În rest, proporția e echilibrată: zona fashion a mai crescut, selecția de bijuterie a fost mereu bună, desigur, apoi cea de leather, datorită târgului Materia, și obiect. Mie îmi place mult că în spațiul acesta putem expune artă și chiar vom avea și tablouri și fotografie.
IW:Ce te-a dat pe spate când ai ales zona de design?
D.P: În general, valoarea evenimentului este că oferă varietate autentică, în design, manufactură fină, în niciun caz handmade incert. Ce am ales din design este foarte smart, sunt obiecte realizate care aduc noutate și nu costă foarte mult. Eu vreau să mă uit la un obiect și să spun că omul ăla a adus ceva mișto din viziunea lui, apreciez curajul celor care nu se duc în comercial, în zona sigură… Și la pălării avem două prezențe frumoase și diferite, Fandacsia și DeCorina Hats, care creează adevărate sculpturi, cu poveste și poezie.
IW: Tu ai deja lista ta? Cum faci să te asiguri că nu îți scapă ceva frumos?
D.P: Merg, aleg și probez, îmi rezerv ce îmi place pentru mine și cei dragi. Mai ales că „bunătățile' se dau repede, uneori mă oftic ca nu am fost suficient de decis. Vizitatorii cu adevărat interesați vin în prima zi, sâmbăta. De exemplu, pentru mine ca artist e important să cumpăr și artă. Știi ce important e să cumperi artă de la alții, ca artist? Toți artiștii ar vrea să vândă, dar nu se duc să dea 50 euro pe o ediție pe o ilustrație sau o fotografie de artă, chiar și când le place mult. E vorba de un circuit foarte subtil, foarte sănătos, care îți influențează subconștientul, iar asta e ceva extrem de important. Cumpăr de la toate evenimentele mele, dar nu doar ca să bifez sau să spun că am luat, consider că e un gest important care mă ajută să rămân conectat cu ceea ce susțin și promovez.
IW: Ție personal, de-a lungul timpului, ce cadouri ți-au rămas în inimă sau te-au marcat?
D.P: Sunt multe, dar ce rămâne sunt gestul, zâmbetul omului, bucuria de a te fi înțeles. În rest poți spune doar dacă obiectele ți-au folosit sau nu. Cu toții știm dacă acel cadou a fost doar bifat, dar simți când există bucuria de a lua cuiva ceva și cu ea rămâi.
IW: Veți avea la târg și standuri cu proiecte caritabile, printre care și I wonder. Tu ce ai alege de la magazinul de surprize care ajută copiii?
D.P: Sunt multe obiecte care m-au intrigat, dar pentru mine probabil că aș alege acea mini-canoe sculptată, finisată și vopsită manual, cu semnătura lui Ivan Patzaichin. Un obiect unicat care amintește de un mare erou este întotdeauna o idee bună.
Târgul NOËL are loc la The Institute Space, pe Bd. Dacia, nr. 12, între 15-16 decembrie, între orele 11.00-20.00, iar biletul de intrare costă 15 lei.
I wonder este magazinul cu scop caritabil al Fundației Ringier, care ajută copiii cu diagnostic grav.
Ana Stancu