Budapesta, prima oprire… #OpelEuropeShoppingTrip

.

La Budapesta se poate ajunge foarte uşor. De la graniţa cu România nu sunt mai mult de trei ore cu maşina. Te aşteaptă acolo magazine elegante, restaurante cu bucate gustoase specifice gastronomiei ungureşti, crame cu vinuri fine Tokay, muzee care adăpostesc adevărate comori de artă, băile termale Gellert. Ah, să nu uit: Párizsi Nagyáruház, Cafeneau New York, Piaţă Centrală sau First Strudel House of Pest sunt patru locuri în care nu te bucură doar ce guşti, ci şi ceea ce vezi.

 


Pentru a începe cu dreptul această călătorie de shopping , delectare culinară şi desigur, vizuală, mi-am luat un partener pe măsură, Opel Corsa. Eleganţa oferită de formele sculptate unice şi materialele de calitate folosite mă răsfaţă, pur şi simplu! Mai mult, podeaua spaţiului de încărcare este reglabilă, asta înseamnă spaţiu mult, foarte mult pentru cumpărături şi bagaje!

 

Peste tot cafenelele au depăşit conceptul de locaţii unde ajungi doar să bei o cafea. Au devenit adevărate hub-uri sociale, în care întâlneşti lume nouă, găseşti vaste colecţii de cărţi şi vinyluri, obiecte DIY şi nenumărate lucruri drăguţe care îţi fac ziua mai frumoasă de la prima vedere.


 

 

Pe strada 11 Bródy Sándor găseşti una dintre cele mai cool şi confortabile cafenele. Bisztrónyúl se numeşte. Spaţiul este luminos, aerisit, iar notele de culoare aduse în peisaj de câteva obiecte bine plasate, dau un aer jucăuş. Freshul pe care l-am gustat a fost unul din mixurile perfecte de fructe şi legume, care mi-a dat un adevărat boost de energie. În plus, am fost tentată şi de un croissant cu gem de caise făcut în casă… delicios! După bunătăţile pe care le-am încercat nu m-am putut abţine să nu arunc un ochi la genţile Medence Csoport, (http://www.medencedesign.com/) sau la bijuteriile şi cărţile expuse în această locaţie. Uite aşa mi-am început sesiunea de shopping încă de la cafea.

 

Casa Cărţii Alexandra (Parizsi Nagyáruház), pe Andrássy de pe strada magazinelor de lux, la numărul 39 este o altă locaţie ce combină savoarea, arta şi literatura. Deschisă ca librărie în 1971, s-a transformat destul de repede într-un loc îmbietor unde poţi deschide o serie de cărţi în compania unui ceai sau a unei aromate prăjituri, pentru ca apoi să urci câteva scări şi să păşeşti într-o galerie unde cu privirea după tablourile lui Karl Lotz eşti teleportat fix în perioada în care a fost construită clădirea pentru a adăposti un casino, 1911.


 

 

După ce mi-am petrecut dimineaţa gustând din minunata cafea proaspăt râşnită şi îmbătătoarele gustări dulci coapte în blaturi pufoase şi siropoase, evident, nu ai cum să nu dai o raită şi prin cea mai mare piaţă acoperită din Budapesta, piaţa centrală (Központi Vásárcsarnok, aflată în apropierea Podului Libertăţii (Szabadsag). Aceasta face parte dintr-un ansamblu de cinci astfel de pieţe deschise toate în aceeaşi zi, 15 februarie 1897. Alături de localnici şi alţi turişti poţi să pleci cu sacoşele pline de peste şi vânat de la subsol, cârnaţi, legume proaspete, paprica, vin de Tokay de la parter şi obiecte de artizanat de la etaj.


Apropo de pieţe, nu le rata nici pe cele de vechituri: PECSA Flea Market – Zichy Mihály utca 14 şi Ecseri Flea Market -Nagykorosi ut 156. Aici găseşti un amalgam de lucruri presărate într-o atmosfera de sărbătoare. De la boluri ce datează din mijlocul secolului până la albume foto vechi, statuete antice din porţelan şi opere de artă vintage, icoane, mobile, bijuterii, cărţi, tot ce vrei şi ce nu vrei. Un sfat: descoperirile din pieţele de vechituri reprezintă excelente suveniruri.


 

Şi dacă «frumosul e tot atât de necesar ca utilul» (aşa cum afirmă Victor Hugo), atunci de ce n-am lega plimbarea pe la cafenele şi obiectivele turistice din Budapesta (podurile – Arpad, Margareta, Citadella, Bazilica Sf. Ştefan, Parlamentul, Palatul Regal, Opera etc.) de o rundă serioasă de shopping în magazinele de-acolo? Neapărat trebuie să faci o plimbare pe Vaci utca. Pe micuţa stradă pietonală, cât şi în apropiere, sunt magazine de toate felurile; de la vitrine ce gem de branduri de lux, până la shop-uri cu artizanat tradiţional. Nu lipsesc nici cafenelele, pub-urile, cluburile de noapte sau restaurantele cu specific unguresc. Un babgulyás pe Vaci utca nu sare de 1000 forinţi, aproximativ 3,3 €. E musai să intri şi în celebrul Ice Bar (Váci u. 82), unde temperatura este de -4 grade Celsius, iar totul este făcut din gheaţă; dar de bifat sunt şi lactobarul (Tejivó -Sütő u. 2.) sau ruin-pub-ul (Szimpla – Kazinczy u. 14).


 

 

Sunt o mare adeptă a hainelor vintage, simt că mereu dau o notă de stil dacă faci combinaţiile potrivite între hainele de atunci şi cele de acum. De exemplu, un adevărat paradis pentru astfel de haine este magazinul Ács Bálint (Váci utca 23), ascuns într-o curte interioară. La fel de minunat este şi Tangó Classic de pe Apáczai Csere János utca 3,unde pe lângă haine, găseşti şi decoraţiuni interioare şi textile dintre cele mai alese.

 

Dacă vrei să vezi întreaga aventură de shopping prin trei orașe din Europa, urmărește-ne pe: http://www.viva.ro/opelshoppingtrip/


 

Opel Corsa – partenerul tau de incredere pentru shopping

 

Foto: Tily Niculae