5 trucuri recomandate de experți pentru a călători cu bani puțini

.

Un buget redus înseamnă un lucru diferit pentru fiecare persoană în parte, dar definiția lui se poate schimba și în funcție de țara pe care alegi să o vizitezi. Spre exemplu, s-ar putea să ți se pară ieftin să găsești cazare în Stockholm cu 30 de dolari pe noapte, însă aceeași sumă este una cam mare pentru o țară din Asia sau Africa.

Indiferent în care parte a lumii îți dorești să ajungi, problema bugetului este una care îți poate restrânge foarte mult opțiunile, mai ales dacă nu știi câteva trucuri care te pot ajuta să te descurci peste tot în lume. Experți de la mai multe agenții de turist au întocmit o listă cu sfaturi pentru cei care adoră să călătorească, dar nu dispun întotdeauna de suficienți bani:


  1. Vânează cele mai bune oferte la biletele de avion

Biletul de avion și cazarea sunt cele mai importante cheltuieli pe care le ai atunci când călătorești. Prețurile variază în funcție de destinația aleasă, dar și de perioada în care vrei să pleci într-un city break sau într-o vacanță. Însă, de când au apărut și în România companiile ariene low cost, un concediu în străinătate poate ajunge mai ieftin decât unul petrecut în țară. Este suficient să arunci o privire peste aceste bilete de avion ieftine, cu prețuri sub 100 de lei, pentru a te convinge că orice vacanță la care visezi de ani de zile poate deveni realitate. Folosește opțiunea pentru căutarea tarifelor reduse și poți afla când este cel mai ieftin să pleci spre una dintre cele peste 40 de destinații disponibile.


  1. Renunță să mai stai la hotel

Hotelurile sunt cele mai scumpe opțiuni de cazare, indiferent de locul în care mergi. Prețul unei nopți la hotel poate fi de câteva ori mai mare decât cel al cazării la o pensiune, într-un apartament Airbnb sau al cazării într-un hostel. De altfel, opțiunea de a sta la hotel este, de departe, cea mai ieftină, iar avantajul este că vei putea cunoaște turiști din diferite colțuri ale lumii. Dacă poți trece peste faptul că vei locui în aceeași cameră cu mai multe persoane sau că nu vei avea propria baie, cazarea la un hostel este varianta ideală pentru cei care călătoresc cu un buget redus sau vor să își păstreze banii pentru alte distracții. Sfat: caută din timp un loc la hostel, întrucât acestea se epuizează foarte repede, în special în perioadele turistice ale anului.

  1. Interesează-te de obiceiurile locului

În numeroase destinații din Asia, Africa sau America Centrală, negocierea prețurilor cu vânzătorii este un lucru cât se poate de obișnuit și te poate ajuta să nu cheltui o avere pe suveniruri sau chiar pe mâncare. Spre exemplu, în Maroc se poate negocia inclusiv prețul apei îmbuteliate din supermarket. Un alt motiv pentru care este important să deprinzi arta negocierii este că vânzătorii din aceste destinații au ochiul format și identifică imediat turiștii, cărora le propun prețuri chiar și de cinci ori mai mari pentru marfa pe care o vând. Astfel, în momentul în care ți se spune un preț, împarte-l la trei sau patru și vei obține prețul de la care ar trebui să pornește negocierea.


  1. Obișnuiește-te să circuli cu mijloacele de transport în comun

Taxiurile sunt varianta confortabilă și sigură pentru a ajunge de la aeroport la locul de cazare, însă și prețurile pot fi pe măsură. În majoritatea aeroporturilor situate în afara marilor orașe vei găsi companii de transport, ale căror autobuze te duc până în centrul orașului sau până la gara centrală. Alteori, metroul este foarte aproape de aeroport și îți va fi mult mai convenabil să călătorești astfel. De asemenea, din aeroporturi poți cumpăra și abonamente pentru mijloacele de transport în comun, valabile 24, 48 sau 72 de ore, și care pe lângă numărul nelimitat de călătorii, îți oferă și unele discounturi sau gratuități la intrările în diverse puncte de atracție turistică.


  1. Stabilește-ți itinerariul din timp

Dacă te pregătești pentru vacanță cu cel puțin trei luni înainte, îți va fi mult mai ușor să îți anticipezi bugetul și să poți evita unele cheltuieli inutile. De exemplu, dacă îți dorești să vizitezi un anumit loc, interesează-te dacă biletele cumpărate online sunt mai ieftine sau îți oferă anumite beneficii, precum săritul peste coadă. Pune-ți pe hârtie toate locurile în care îți dorești să ajungi, prețul biletelor, precum și modalitatea prin care vei ajunge acolo. Nu uita să te interesezi și de costul meselor sau al suvenirurilor, precum și de localurile în care este mai ieftin să mănânci.


Dacă ții cont de aceste sfaturi, banii nu vor mai fi o problemă la fel de mare atunci când alegi următoarea destinație pentru a-ți petrece vacanța și vei reuși să te bucuri de experiența de a călători, chiar și cu un buget redus.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:MRProduction

Vezi şi avantajele şi dezavantajele de a te caza la un hostel!