Deși întotdeauna încerci să te ferești de mâncăruri care ar putea să îți facă rău, atunci când mergi la restaurant nu poți să știi mereu cum au fost gătite alimentele sau dacă au fost depozitate în cele mai bune condiții. Unul dintre cele mai comune riscuri la care te expui atunci când mănânci într-un restaurant este toxiinfecția alimentară.
Aceasta apare atunci când consumi alimente care au fost contaminate cu diverse virusuri, toxine sau bacterii dăunătoare pentru sistemul digestiv. Dacă ai consumat alimente contaminate când ai mers la restaurant, e bine să știi că simptomele unei toxiinfectii alimentare pot apărea brusc și este necesar să acționezi rapid și corect încă de la apariția primelor simptome. În această situație, poți apela la FILTRUM®, soluția naturală care te ajută să te recuperezi mai repede. FILTRUM® acționează la nivel intestinal eliminând bacteriile patogene și toxinele produse de acestea pentru ca tu să te simți mai bine.
E bine să știi că poți reduce șansele de apariție a unei toxiinfecții alimentare dacă atunci când mergi la restaurant, te gândești de două ori înainte să comanzi un anumit fel de mâncare. Iată ce mâncăruri pot cel mai probabil să producă toxiinfecție alimentară:
- Ouă și produse pe bază de ouă
Chiar dacă ouăle sunt pline de nutrienți, există situații în care acestea pot reprezenta o sursă de apariție a toxiinfecției alimentare, în special dacă sunt consumate crude sau nu sunt gătite suficient. Motivul este că acestea pot fi purtătoare ale bacteriei Salmonella, ce contaminează atât coaja, cât și interiorul oului.
Riscul poate fi redus dacă nu sunt folosite ouă cu coaja crăpată sau murdară. Totodată, ar trebui să eviți mâncărurile sau sosurile care au fost preparate cu ou crud (precum maioneza).
- Produse pe bază de lactate (frișca, prăjiturile)
Laptele crud, precum și brânzeturile făcute din lapte crud pot conține bacteriile E. coli, Salmonella și Listeria. De aceea, este important să te asiguri că laptele a fost pasteurizat, eliminând astfel bacteriile dăunătoare.
Cele mai comune alimente pe bază de lapte ce pot cauza toxiinfecția alimentară sunt preparatele cu frișcă precum torturile, prăjiturile sau înghețata.
- Pește și fructe de mare
Atât peștele, cât și alte crustacee, precum midiile, stridiile sau scoicile reprezintă o sursă comună cu risc crescut de apariție a toxiinfecției alimentare. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că peștele nu a fost depozitat la o temperatură optimă, ceea ce duce la contaminarea lui cu histamină, o toxină care este produsă de bacteriile din pește.
Trebuie să știi că, odată contaminat, histamina nu este eliminată din carnea de pește și, implicit, riscul de apariție a unei toxiinfecții rămâne ridicat.
Fructele de mare crude pot conține bacterii care pot fi distruse doar prin gătire. Însă pentru că acestea cel mai adesea sunt consumate crude sau sunt insuficient preparate termic, ele poartă un risc crescut de toxiinfecție alimentară.
- Carnea de rață, gâscă, pui și porc
Carnea de pasăre, cum ar fi cea de rață, gâscă sau pui și carnea de porc care nu este gătită suficient de bine, prezintă un risc ridicat de producere a toxiinfecțiiei alimentare. Acest lucru este cauzat de două bacterii, Salmonella și Campylobacter, care de obicei contaminează carnea în timpul procesării și pot să reziste până la momentul gătirii.
Bacteriile sunt complet eliminate atunci când carnea este bine gătită, așa că atunci când comanzi un fel de mâncare, asigură-te că aceasta este preparată corespunzător.
- Orez
Deși orezul este un aliment popular, pe care îl consumăm în mod obișnuit, și acesta face parte din categoria mâncărurilor ce pot duce la apariția toxiinfecțiilor alimentare. Orezul nefiert poate fi contaminat cu spori din bacteria Bacillus cereus, aceasta producând toxine care favorizează apariția infecțiilor.
Bineînțeles, bacteria este eliminată atunci când orezul este fiert, însă dacă este lăsat la temperatura camerei prea mult timp, sporii se dezvoltă și duc la apariția bacteriilor. Este important ca orezul să fie servit cât mai repede după ce a fost gătit.
Pe lângă faptul că toate alimentele din lista de mai sus pot fi sursa unei toxiinfecții alimentare, contează într-o mare măsură modul în care sunt preparate, dar și condițiile de igienă din restaurant. Tocmai de aceea, atunci când ieși în oraș, alege cu grijă restaurantul în care vei mânca.
Dacă totuși te confrunți cu simptomele unei toxiinfecții alimentare – diaree, greață, vărsături – poți apela cu încredere la un FILTRUM®, remediul natural ce te ajută să scapi de manifestarile supărătoare, astfel încât să îți revii cât mai repede.
Sursă foto: Shutterstock
(P) Articol realizat împreună cu filtrum.ro