Spectacolul Crăciunului în jurul lumii. Cele mai ciudate obiceiuri de sărbători

 Stamen Diana
.

„Its the Most Wonderful Time Of the Year este cântecul pe care îl ascultăm pe repeat an de an, în așteptarea celei mai vesele și mai pline de semnificații sărbători de pretutindeni. Cu muzică în suflet și lungi liste de cumpărături în buzunare, ne pregătim pentru cea mai agitată și mai frumoasă perioadă din an.

Fie soare arzător sau nămeți de nepătruns, cu mese bogate sau doar gustări frugale, Crăciunul vine peste tot în lume cu tradiții care diferă de la o cultură la alta. Pe câteva dintre ele ți le prezentăm în acest număr de sărbătoare al revistei VIVA!

OPULENȚA AMERICANĂ

Nimic nu egalează în opulență Crăciunul american. Startul sărbătorii este dat cu mult timp în avans, de Thanksgiving Day. Din acest moment, pare că începe un real concurs pentru decorarea caselor în toate cele 50 de state americane. Marile centre comerciale din metropolele americane devin în sine adevărate scene de spectacol. Strălucire, culoare, opulență, fanfare, parade și cheltuieli pentru cadouri care întrec orice imaginație, la aceasta se reduce esența Crăciunului american. În liniștea casei, sărbătoarea este despre familie, despre reunire și reconciliere, despre bucuria de a fi alături de cei dragi.

HO-HO-HO PE NISIPUL FIERBINTE

În Australia, Crăciunul vine în… vacanța de vară, așa că multe dintre manifestările prilejuite de această sărbătoare au loc în aer liber. Cu cornițe de ren pe cap și cu lumânări roșii aprinse, copiii cântă colinde și se joacă pe plajele însorite și populate cu „Moși Crăciuni și „Crăciunițe îmbrăcate estival. Aici, pe 25 decembrie, nu se schiază, dar se face surf, se merge cu bicicleta sau se dau petreceri pe iahturi. Și nici mesele nu sunt așa copioase precum te-ai aștepta, pentru că australienii încing grătarele pe care le-au poreclit „barbie și pe care, alături de carne, sfârâie și multe legume.

COMPETIȚIA LAMPIOANELOR

Mai la nord de Australia, în Filipine, Crăciunul vine cu multă lumină. În fiecare an, în sâmbăta de dinaintea Ajunului Crăciunului, în orașul San Fernando are loc Festivalul lampioanelor- gigant. Evenimentul atrage turiști din toată lumea pentru că festivalul în sine nu e doar prilej de petrecere, ci o competiție acerbă pentru câștigarea titlului de cel mai frumos lampion. Inițial, acestea erau doar simple creații din hârtie origami cu diametrul de jumătate de metru, însă, în timp, dimensiunile lor au crescut considerabil, ajungând până la un diametru de șase metri. Mai mult, lumânările cu care erau inițial luminate au fost înlocuite cu beculețe care creau efect de caleidoscop.

DE ADVENT, O CAPRĂ

Din 1966, în piațeta castelului Gävle (Suedia) tronează o capră, ridicată acolo pentru a marca Adventul, cele 24 de zile care se vor scurge de la 1 decembrie și până în ziua de Crăciun. Dar această tradiție ciudată a atras o alta și mai și: oamenii au simțit nevoia să doboare ciudatul monument și să-i dea foc. Așa că, din anul în care a fost ridicată și până în 2016, capra a fost pusă la pământ și reconstruită de nu mai puțin de 29 de ori.

MOȘUL VINE ȘI ÎN AVANS

În Republica Cehă și în Olanda, Moș Crăciun nu vine pe 25 decembrie, ci în ajun de Sf. Nicolae, adică pe 5 decembrie. Și nu e singur niciodată, ci însoțit de îngeri și drăcușori care intră în acțiune în funcție de comportamentul de peste an al copiilor. Celor cuminți, îngerașii le oferă ciocolată și fructe, în timp ce aceia care și-au supărat părinții au parte de o bucată de cărbune de la drăcușori. Copiii olandezi îl așteaptă cu nerăbdare pe Moș Nicolae, pentru că bătrânul cu barba albă și toiag este cel care le pune pe furiș turtă dulce și prăjituri în ciorăpeii de la șemineu.

HOȚII DE MĂTURI

Poate una dintre cele mai „neortodoxe tradiții din Ajun de Crăciun am descoperit-o în Norvegia. Dacă ești de-al locului sau ai habar de tradițiile de acolo, știi că, în această perioadă, nu e bine să lași la vedere o mătură bună. Nu de alta, dar este posibil să rămâi fără ea, deoarece o credință veche spune că, în seara de Ajun, vrăjitoarele și spiritele rele pornesc în căutare de mături pe care să călătorească apoi tot timpul anului. Așa că norvegienii își ascund în această perioadă măturile în cele mai sigure locuri din casă, pentru a nu tenta niciun spirit să le treacă pragul.

POMUL DE CRĂCIUN ÎNFLOREȘTE ÎN DECEMBRIE

La neozeelandezi, Crăciunul vine pe o vreme numai bună de plajă. Tocmai de aceea, ca și în Australia, mesele festive sunt gătite tot pe grătar, din meniu fiind nelipsite fructele de mare. În Noua Zeelandă, nici bradul nu e brad de Crăciun așa cum îl știm noi, ci un arbore din acea zonă care înflorește spectaculos chiar în luna decembrie.

La umbra lui Pohutukawa, copacul cu flori roșii, localnicii cântă colinde în limbile engleză și maori. În multe dintre orașele din țară sunt organizate parade, unde Moș Crăciun poartă „jandals, sandale specifice zonei. Pentru renii Moșului, copiii lasă la ușă morcovi, iar pentru el, bere și gustări dulci, fructate.

CRĂCIUN DUPĂ ANUL NOU

În Rusia, Crăciunul vine mai târziu. De regulă, când ortodocșii din toată lumea sărbătoresc Sf. Ion, în Rusia – unde populația este majoritar ortodoxă de rit vechi – se celebrează Nașterea lui Iisus. Ca în foarte puține locuri din lume, în Rusia sărbătoarea și-a păstrat puternica încărcătură religioasă. Abia după 1991, an ce a marcat căderea Blocului Sovietic, a primit și suflul vestic al opulenței. Rușii au recuperat repede, așa că, în prezent, țara poate concura foarte bine, cel puțin la capitolul decorațiuni, cu rivala America.

Pohutukawa din Noua ZeelandăPohutukawa din Noua Zeelandă

Citește și: Vedete și rochii de gală la Festivalul Brazilor de Crăciun 2018

FOTO: Northfoto, Shutterstock, Flickr 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton