Creatoarea pariziană de modă Sonia Rykiel ne-a părăsit, dar tricotajele colorate care i-au adus faima de regină se vor bucura mereu de aprecierea publicului atras de creațiile seducătoare, insolente, altfel.
Sonia Rykiel a fost una dintre acele femei pe care pur și simplu nu le poți nici confunda, nici uita. În cazul ei, confuzia era în afara oricărei discuții – cum ai fi putut să-i ignori părul în flăcări, căzându-i pe umeri și care-i mângâia fruntea într-o iconică tunsoare bob cu breton? Sau hainele negre îmbrăcate cu obstinație? „Negrul e culoarea mea. Dacă e purtat cum se cuvine, devine un scandal“, avea să mărturisească legendara creatoare.
Iar de uitat, cu atât mai puțin, așa cum s-a putut constata și la înmormântarea designerei, care ne-a părăsit la vârsta de 86 de ani, după două decenii de luptă cu nemiloasa boală Parkinson.
Așa cum se întâmplă în Paris, ceremonia de la Montparnasse – unde se va odihni în compania lui Simone de Beauvoir și a lui Susan Sontag – prin care Rykiel s-a despărțit de contemporani n-a fost una cernită, ci colorată de evocări vesele, discursuri poetice și de un tulburător pasaj muzical izvorât din vioara ilustrului Renaud Capuçon. Așadar, n-a fost de mirare că pe fețele participanților îndoliați s-a ivit un zâmbet la deschiderea ceremoniei, când au răsunat acordurile unui mix amuzant, compus de fiul Soniei, Jean-Philippe, care a ilustrat muzical citate celebre ale mamei sale („Ador copiii, mai ales pe ai mei“ ori „Am început cu puloverele și am sfârșit ca regină a tricotajelor, deși nici măcar nu știu să tricotez“).
Pe parcursul lungului și memorabilului rămas-bun al Soniei Rykiel a vorbit, din partea familiei, și Lola Rykiel, director de PR al brandului în regiunea Americii de Nord, care i s-a adresat astfel marii dispărute: „Nu mai am 10 ani, dar, până joi, am tot sperat că vom găsi o soluție și că vei învinge boala prin intermediul unui ser, al unui iubit sau al unui tricotaj magic“. Lola a completat apoi un vibrant portret al bunicii sale: „Mă întrebai adesea cum se îmbracă fetele la New York. Obișnuiai să spui că, atunci când ești în căutarea inspirației, îți place să te uiți la fetele de pe stradă, cele care nu se sinchisesc să fie la modă. Le observai mersul, picioarele, dacă aveau o carte în mână sau dacă păreau îndrăgostite. Nu-ți păsa de perfecțiune, preferai să găsești la ele un amestec de umor, insolență și grație.“
La înmormântare a luat cuvântul până și fostul prim-ministru francez Lionel Jospin, cunoscut pentru discreția cu care s-a retras din viața publică și cel al cărui stil vestimentar fusese considerat de „Vogue“, în anii ’70, pur și simplu dezastruos! „Când am făcut cunoștință cu Sonia Rykiel, a fost echivalentul unei inițieri în arta vestimentației. Mi-a arătat ce înseamnă să creezi o casă de modă, un stil, un nume care să rezoneze în Franța, dar și în lumea largă; cât talent presupune asta, abilitatea de a le conecta pe femei și de a conferi l’air du temps, simțul culorii și al formei, capacitatea de a seduce.“