Ce poate fi mai relaxant într-o zi însorită de septembrie decât o excursie în inima podgoriilor? Turismul viticol, la modă în țări precum Italia sau Franța, începe să se dezvolte și în zona noastră, iar Republica Moldova este o adevărată „Mecca' pe harta vinului în lume.
O dată cu venirea toamnei, în marile podgorii au loc pregătirile pentru culesul viilor. Cramele acestora sunt adevărate orașe subterane în care te pierzi printre butoaiele imense, iar galeriile de zeci de kilometri îți vor crea senzația unui imens „Regat al vinurilor’. Dacă îți surâde ideea unei astfel de vacanțe, îți propunem vestitele crame ale vecinilor de peste Prut.
CRAMA CRICOVA
Aflat la 12 kilometri de Chișinău, Cricova este unul dintre locurile care atrag cei mai mulți turiști străini. Însă nu localitatea în sine este „perla’ turistică, ci orașul subteran care s-a dezvoltat în timp, la 100 de metri sub pământ, pe locul unei mine de calcar. Aici poți ajunge cu un trenuleț turistic, pentru ca apoi să descoperi la pas străzile cu denumiri de vinuri, dar poți intra și cu mașina personală. Vizitarea cramei începe de pe strada Cabernet, ce poartă numele unuia dintre cele mai populare soiuri de vinuri din lume, căci în acest paradis subteran aproape fiecare soi are strada sa. Galeriile de peste 120 de kilometri sunt străbătute de conducte de vin care se descarcă în butoaiele uriașe. Există 40 de milioane de litri de vin depozitat și asta pentru că podgoriile Cricova dețin peste 700 de hectare de viță de vie, fiind și cele mai mari din Republica Moldova. Însă cel mai interesant de vizitat este, de departe, Bulevardul Șampaniei, locul în care se produce vin spumant după metoda tradițională Champenoise, consacrată de călugărul francez Dom Perignon. Pe aici au trecut și Angela Merkel, Vladimir Putin, plus alți oameni politici străini, fiecare dintre aceștia primind câte o colecție de vinuri depozitate în imensul beci. De altfel, la Cricova oricine poate avea propria colecție de vinuri. Trebuie doar să cumperi cel puțin 200 de sticle de vin, care vor fi depozitate într-o căsuță din cramă. Pentru fiecare sticlă depozitată se plătește o chirie timp de 6 ani, perioadă pe care se încheie contractul.
CRAMA MILEȘTII MICI
Cea mai mare galerie subterană din Republica Moldova (și printre cele mai mari din lume) se găsește la Mileștii Mici, un mic sat situat la mai puțin de 20 de kilometri de Chișinău. Cu o lungime totală de 250 de kilometri, din care numai 120 sunt folosiți pentru depozitarea licorilor bahice, crama Mileștii Mici a apărut, ca urmare a săpăturilor pentru extragerea zăcămintelor de calcar, în anii 1970. O dată ce ajungi aici ești întâmpinat, încă de la intrare, de o fântână arteziană în care curge nu apă, ci vin, semn că te afli în Împărăția Vinurilor. În beciurile situate la o adâncime cuprinsă între 40 și 86 de metri, intrarea se poate face fie cu mașina, fie la pas, pe străduțele cu denumiri de vinuri, luminate de felinare. Arhitectura în stil gotic și perfecțiunea formelor amintesc de vechile temple grecești, iar în butoaiele acoperite cu praf și pânze de păianjen vinurile ajung la maturitate deplină. Fiecare butoi dispune de un certificat pe care este indicat numărul, denumirea, anul recoltei strugurilor și anul depozitării vinului în colecție. După o vizită de 40 de minute în galeriile unde temperatura este de 13-14 grade Celsius, îți poți răsfăța papilele gustative. Ai de ales din 23 de meniuri, ce conțin vin, diferite gustări și un fel de mâncare, pentru care poți scoate din buzunar între 60 și 400 de lei. Mileștii Mici este foarte cunoscută mai ales pentru „Colecția de Aur’ care a intrat în Cartea Recordurilor în anul 2005 drept cea mai mare colecție de vinuri din lume, cu peste 1,5 milioane de sticle. În prezent, crama adăpostește peste două milioane de sticle, cea mai scumpă sticlă de vin fiind „Buchetul Moldovei’, un vin din 1973, care costă 5.900 de lei. După turul cramei se lasă, în general, cu o petrecere pe cinste, udată din belșug cu cele mai gustoase licori ale locului. Iar la final, nimeni nu pleacă de aici cu mâna goală.
ADINA VÎLCEA, Foto SHUTTERSTOCK, 123RF, PR