James Gandolfini a fost protagonistul serialului-fenomen „Clanul Soprano, iar rolul mafiotului i-a adus faima mondială şi câteva premii importante. În realitate, James Gandolfini era un om foarte liniştit şi, la un moment dat, chiar a vrut să renunţe la acest proiect tocmai fiindcă îl considera prea violent.
Prin 2004, Lora Somoza, logodnica lui la vremea respectivă, l-a descris ca fiind complet diferit de personajele pe care le interpretează şi el însuşi a spus că este un Woody Allen cu multe kilograme în plus. Asta în viaţa privată. În filme, ca şi J.R. Ewing (Larry Hagman), James Gandolfini a fost băiatul rău iubit de toată lumea. A interpretat personaje dure, a intrat în pielea unor bărbaţi fără scrupule şi a fost nevoie să le cunoască mecanismele interioare care îi determinau să ucidă. Toate astea cu un farmec care te făcea, subliminal, să-l placi. Să devii cel mai înfocat fan al lui.
Se afla în Italia pentru Festivalul de Film de la Taormina (Sicilia) când a suferit un atac de cord şi, la 51 de ani, a decedat fără să fi existat, în aparenţă cel puţin, vreun indiciu care să trădeze o boală fatală. Se pare că în Los Angeles, la revenirea din Europa, plănuise să-şi facă un tatuaj nou, iar cei de la salon erau curioşi ce simbol va alege actorul.
Marele discret
A declarat în repetate rânduri că Robert De Niro a jucat un rol esenţial în decizia sa de a deveni actor. Primele roluri au fost în piese de teatru, dar în 1993 a fost distribuit în thrillerul romantic „True Romance’, film care l-a adus în atenţia regizorilor şi a marilor producători de la Hollywood. Rolul lui Tony Soprano din „Clanul Soprano’ a fost, poate, cea mai mare realizare din cariera actorului, cu atât mai mult cu cât a obţinut trei premii Emmy şi un Glob de Aur. În plus, Sindicatul Scenariştilor Americani a desemnat acest serial ca având cel mai bun scenariu din istoria televiziunii.
CLAUDIA COJOCEA
Foto NORTHFOTO