[INTERVIU] Moise Guran, omul care spune tot

 Adina Rosetti
.

În emisiunile de la TVR, Moise Guran discută despre cursul euro, FMI, decizii politice şi privatizări. La radio Europa FM prezintă realitatea economică şi politică, dar vorbeşte şi despre familie, copii şi educaţie. Deşi nu are timp liber, a găsit câteva ore pentru a vorbi cu noi despre jurnalismul de calitate, vacanţele cu familia şi motivul pentru care ar ieşi în stradă.

MoiseGuran06

De săptămâni bune, când intru pe Facebook îmi apar trimiteri la emisiunile Biziday şi Ora de bussines. Aproape toţi prietenii din spaţiul virtual le urmăresc cu interes, deşi nu sunt oameni de afaceri, iar când prezentatorul Moise Guran atinge un subiect sensibil, ei se înflăcărează, comentează şi distribuie emisiunile. După ediţia în care a fost invitat Victor Ponta, reacţiile au fost şi mai febrile. „Cum a fost făcut Ponta KO de Moise Guran – titra o ştire dintr-un săptămânal. „Moise Guran, vedeta TVR care l-a îngenuncheat pe Ponta – era titlul dat de o televiziune de ştiri. „A făcut Moise Guran un interviu ca la americani – spuneau cei de la Casa Jurnalistului. Pentru revista VIVA!, jurnalistul economic Moise Guran a stat de partea cealaltă a baricadei şi a răspuns la întrebări.

 

În ultima perioadă, agenda publică a fost ocupată cu câteva subiecte care au trezit o reacţie în fiecare român. Mai mult decât oricând, oamenii au fost atenţi la ce spune presa. Ce a însemnat asta pentru dumneavoastră, ca jurnalist? Aţi fost mai ocupat?

 

Nu mai mult decât de obicei. Sunt de acord că povestea cu Roşia Montană a pus tunurile pe televiziuni mai ales. Eu însă n-am avut de făcut un management al crizei aşa cum au avut de făcut cei care au luat bani de la RMGC.

 

Cum s-a reflectat interesul publicului pentru subiectele din acest mo ment în audienţele emisiunii?

Audienţele emisiunii sunt mai bune, de fapt s-au dublat, dar asta pentru că s-a schimbat ora de emisie de la 19 la 22.30. Acum am mai mulţi oameni tineri în faţa televizoarelor şi cred că asta a adus plusul de audienţă. Până acum vorbeam cu nişte oameni care erau blocaţi în trafic sau încă la serviciu când eu eram la tv.

 

În emisiunea dumneavoastră prezentaţi, înaintea celorlalţi jurnalişti, articole, informaţii sau clipuri relevante subiectelor actuale, devenite virale pe Internet. Petreceţi mai mult pe Internet decât alţi jurnalişti sau primiţi şi ajutorul telespectatorilor?

Eu încă mă chinui să înţeleg fenomenul Social Media. Nu, nu petrec mai mult timp decât alţii pe Internet, dar în acest caz, Roşia Montană, ajutorul celor care îmi trimit mesaje a fost într-adevăr important. Asta pentru că ştirile au circulat pe Facebook mai repede decât pe agenţiile de presă.

 

Aţi dedicat foarte mult spaţiu subiectului Roşia Montană şi chiar aţi devenit o sursă de informaţie importantă pentru cei care se opun proiectului. Aţi fost la proteste, fie ca jurnalist, fie ca simplu cetăţean?

De fapt, am dedicat cel mai puţin timp subiectului Roşia Montană. Dar noi, la emisiunea Biziday, obişnuim să punem lucrurile în context, să le analizăm. De aceea, cele 3-4 intervenţii pe acest subiect au fost într-adevăr rostogolite destul de mult pe Internet. Eu nu sunt un jurnalist militantist. Mă străduiesc să spun doar adevărul, iar dacă adevărul a fost împotriva celor de la RMGC… Asta e viaţa. Nu merg la mitinguri, tocmai pentru că încerc să rămân obiectiv. La un singur miting m-aş duce… Acolo n-am cum să fiu obiectiv. Se pregăteşte unul pentru Unirea Basarabiei cu România. Cred că la acela voi merge.

 

RALUCA TĂMAŞ

Foto EUROPA FM

 

Citeşte interviul integral cu Moise Guran în VIVA! de noiembrie

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton