În spatele zecilor de ştiri despre femeile din viaţa sa, printre polemicile create de cooptarea la echipa naţională şi cele generate de întrebarea „e single sau nu?, Ciprian Marica se pregăteşte să lanseze oficial fundaţia caritabilă care îi poartă numele şi să-şi serbeze, luna viitoare, ziua de naştere. PS: e single.
La momentul la care scriu aceste rânduri, tocmai am încheiat o conversaţie telefonică cu Ciprian în care m-a anunţat că îl mai despart două zile de momentul în care se va comunica echipa de club la care va juca de acum încolo. „Prea târziu pentru noi, revista intră la tipar mâine, i-am spus dezamăgită. „Ar fi fost o bombă, nu? mi-a răspuns. Vrând-nevrând, este obişnuit cu termenul „bombă, întrucât aproape orice ştire despre el include şi respectivul cuvânt, folosit cu diverse sensuri. Acesta este paradoxul vieţii sale, deşi este discret, atent la ceea ce declară, după cum mi-am dat seama ascultându-l, senzaţionalul se ţine scai de el. Lumea ştie să spună numărul iubitelor pe care le-a avut chiar mai repede decât pe cel al golurilor date, iar intrigile din fotbal nu îl ocolesc, chiar de nu e implicat direct.
Ai avut o perioadă intensă, printre altele ai suferit o intervenţie chirurgicală pe viu, la meciul România-Slovacia. A fost atât de dramatic pe cât lasă de înţeles imaginile?
Nu, nu a fost atât de dramatic. A fost o lovitură dură în bărbie, dar asta este, se întâmplă mereu în sport. M-am ales cu câteva copci şi cam atât.
De fapt, durerile fizice sunt inerente carierei de fotbalist. Pe o scară de la 1 la 10, care e nivelul tău de rezistenţă la durere?
Suntem antrenaţi să suportăm durerea. De asta se şi spune despre noi că suntem cei mai buni candidaţi la peritonită: pentru că ignorăm durerile şi ajungem în ultimul moment la doctor. Pe o scară de la 1 la 10, rezistenţa mea la durere poate lua oricând nota maximă.
Apropo de dureri, dar de alt tip, ai înfiinţat Fundaţia Ciprian Marica, pornind de la dorinţa de a susţine copiii din medii defavorizate. În ce constă concret activitatea fundaţiei?
Suntem în căutarea şi antrenarea performanţei. Ne dorim o educaţie sportivă de calitate a copiilor şi tinerilor. Sunt copii pentru care ora de sport nu mai există sau nu mai contează şi sunt sigur că acolo undeva sunt tineri cu potenţial şi copii care vor să devină campioni! Performanţă şi educaţie, asta vizăm. Sigur că vom dezvolta şi programe sociale, însă în primul rând performanţa este cea care ne interesează.
OANA POPOIAG
Foto MARIUS BĂRĂGAN