Alessandra Stoicescu - Alaturi de UNICEF

.

A fost in Bangladesh la initiativa UNICEF. Acolo a vazut copii suferind. S-a intors in tara cu un gust amar si ne cere ajutorul. Vorbim de inca o vedeta careia ii pasa.


Cum ai ajuns in Bangladesh si la ce te-ai gandit inainte de a pleca acolo?
Suna exotic sa mergi in patria tigrilor bengalezi, sa te plimbi printre cocotieri si sa te bronzezi in martie la 36 de grade Celsius. N-am facut nimic din toate astea. Pentru ca ma aflam acolo sa traduc cu inima, cu ochii, statisticile crude: Bangladesh este tara in care 200 de copii mai mici de 5 ani mor zilnic din cauza diareei, un taram pe care traiesc 154 de milioane de oameni, din care peste 40% supravietuiesc cu mai putin de 1 dolar pe zi, iar 84% cu mai putin de doi dolari. Desi stiam toate acestea inainte sa plec, tocmai situatia dramatica fiind motivul pentru care UNICEF mi-a propus sa plecam acolo in misiunea umanitara, realitatea m-a izbit. E atat de multa saracie, incat rar gasesti o mama care sa nu-si fi inmormantat cel putin un prunc. Cel putin unul…


De fapt, ce ai vazut acolo? Te vad marcata…
Am ajuns in capitala Dhaka in plina epidemie de Rotavirus – un virus care ataca in special copiii pana-n 5 ani, le provoaca diaree, varsaturi, febra si in cele din urma ii ucide. Cel mai important spital din Dhaka nu mai facea fata numarului mare de internari – 500 pe zi – si instalase 4 corturi uriase in fata cladirii. Saloanele improvizate in strada erau pline ochi de copii care pareau ca se sting in fata noastra, pareau ca nu mai au vlaga sa geama sau sa planga. Privirea lor mi-a ramas intiparita in minte: ochi negri, patrunzatori si parca plini de intelepciunea pe care o intalnim de obicei la batrani. Cunosteau bine suferinta, o povara incredibila pentru copii de 2-3 ani… O mama mi-a spus povestea celor patru prunci pe care ii ingropase inainte sa implineasca doi ani si jumatate. Se stinsesera in fata ei. Acum il ocrotea pe al cincilea baietel al ei. Era din nou in spital si din nou se temea de moarte. A vrut sa inregistreze un mesaj pentru romani in care sa le multumeasca pentru ca le pasa de copiii din Bangladesh si sa ii roage sa ii ajute. Si e atat de simplu. Tratamentul cu zinc ii poate salva pe acesti copii. Costa 1 euro salvarea unuia dintre ei. Alaturi de Antena 2 si de UNICEFam inceput deja campania „2 pentru viata. Liniile de sms sunt inca deschise si in mai. Cu un mesaj la 848 puteti dona 2 euro, de fapt, puteti cumpara zincul necesar salvarii a doi copii. Liniile sunt puse gratuit la dispozitie de Orange si Vodafone si nu se percepe TVA, ceea ce inseamna ca 2 euro vor merge integral pentru salvarea a doua vieti.


Citeste continuarea articolului in numarul de mai al revistei Viva!