Rețetă de zacuscă de ghebe. Toamna a sosit, iar pregătirile sunt în toi, pentru a pune în cămară tot felul de bunătăți.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI
Zacusca cu ciuperci este una dintre cele mai gustoase bunătăți gătite de gospodine. Nu uita însă că atunci când vine vorba de produse conservate borcanele și capacele trebuie să fie sterilizate. Le speli foarte bine cu detergent, le clătești, apoi le introduci în cuptorul rece. Dai drumul la temperatura cuptorului, 150 de grade Celsius, și le lași 15-16 minute să se usuce de la căldura emanată. Apoi stingi focul și le lași la răcorit în interiorul cuptorului.
Citește și: Rețetă de cârnați în sos de bere
Citește și: Rețetă de ruladă cu nucă
Citește și: Cea mai bună rețetă pentru zacusca de ciuperci
Citește și: Rețetă roșii umplute cu porumb
Rețetă de zacuscă de ghebe. Ingrediente
- 3 kg ghebe
- 1 kg ceapă albă
- 3 kg ardei capia sau gogoșari
- 1 l suc de roșii
- 700 ml ulei vegetal
- piper boabe
- sare
- foi de dafin
Rețetă de zacuscă de ghebe. Mod de preparare
- Îndepărtezi partea inferioară a cuibului de ghebe, apoi le speli în mai multe ape pentru a îndepărta impuritățile. Ulterior, le pui la fiert în apă cât să le acopere, cu sare.
- Îndepărtezi spuma care se formează, le transferi într-o strecurătoare, le mai dai printr-un jet de apă rece și le lași la scurs.
- Încingi uleiul și călești ceapa tocată mărunt până devine sticloasă, la foc potrivit, să nu se ardă. Completezi cu apă, astfel încât ceapa să se înmoaie.
- Adaugi ardeii sau gogoșarii curățați, spălați și dați prin mașina de tocat sau prin răzătoare, amesteci, mai completezi cu apă dacă e nevoie și lași să fiarbă până când legumele s-au înmuiat, iar uleiul a ieșit la suprafață.
- Transferi ghebele, după ce le-ai dat în prealabil prin mașina de tocat, apoi torni sucul de roșii, dafinul, sarea și piperul după gust.
- Lași să fiarbă până ce legumele s-au gătit, iar uleiul a ieșit la suprafață, amestecând mereu ca să nu se prindă de fundul vasului.
- Pui zacusca fierbinte în borcane bine sterilizate și sigilate, le acoperi cu prosoape de bucătărie și le lași să se răcească la temperatura camerei.
- Apoi, le depozitezi în cămară.
Sursă foto: arhivă