Vrei să faci pâine și nu găsești drojdie? Iată cum prepari în casă maia pentru dospire, după rețeta bunicii

.

De când a intrat și România în Starea de Urgență din cauza epidemiei de coronavirus, este greu spre imposibil să mai găsești drojdie în magazine. Dacă făină se mai poate cumpăra, la prima oră, drojdie aproape deloc. Și atunci ce facem dacă vrem să frământăm pâine sau cozonaci? Facem maia de casă, ca pe vremea bunicilor noastre!

Maiaua este agentul de fermentare și dospire care se folosește în aluaturile cu făină pentru pâine, cozonac, biscuiți, etc, cu mențiunea că maiaua pentru pâine nu este dulce, spre deosebire de cea pentru cozonac, de exemplu. Maiaua care se folosește la prepararea pâinii este crescută doar din apă, făină și eventual sare ori semințe. Pâinea cu maia este mai gustoasă și rezistă mai mult timp, iar englezii o adoră.


În plus, pâinea dospită cu maia ajută la repopularea tractului intestinal cu bacterii bune, îmbunătățind astfel digestia și spre deosebire de drojdia comercială, maiaua nu favorizează dezvoltarea candidei în organism

Cum se prepară maiaua pentru pâine

  • Condiția succesului pentru a face cea mai bună maia presupune respectarea câtorva condiții:
  • Folosirea unui vas de sticlă sau faianță/porțelan, nu de lemn, aluminiu sau plastic;
  • Apă plată sau cât mai puțin mineralizată. Cea de la robinet trebuie lăsată 24 de ore să-și piardă clorul;

  • Respectarea strictă a cantităților indicate în rețetar prin folosirea unui cântar;
  • Respectarea orei la care se împrospătează maiaua. Cel mai important aspect este cel legat de calitatea făinii: neapărat integrală (nu 000 și nici măcar 650) și, tot neapărat, folosirea făinii cumpărată direct de la producător. Făina din comerț ambalată conține stabilizatori și conservanți care împiedică procesul de fermentație. De fapt, aceasta este principala cauză a eșecurilor, potrivit Libertatea.ro.

Într-un borcan de minimum 800 ml (maiaua va crește din a treia zi) se pun 50 gr făină integrală și 60 ml apă la temperatura camerei. Compoziția se amestecă, pentru omogenizare și se pune în borcanul care se va acoperi cu un șervet ce nu va împiedica oxigenarea aluatului.

Maiaua se „hrănește' la aceeași oră

Luând ca reper ora 22.00, aveși grijă ca în fiecare seara la aceeași oră să amestecați 50 gr făină integrală și 60 ml apă și, după omogenizare, o veți adăuga în maiaua din borcan. Acoperiți din nou. Și tot așa trei zile.


Veți avea, astfel, la fermentat, în acel vas, după trei zile, 150 gr făină și 180 ml apă. Această procedură înseamnă că „hrăniți maiaua’.

În absența acestei hrane, baza „moare’ pentru că procesul de fermentație încetează. Din a treia zi, în funcție de temperatura camerei, maiaua trebuie „să învie’, indiciul fiind apariția bășicuțelor care se formează în întreaga masă (vezi foto).

Din a treia zi, maiaua trebuie să-și dubleze volumul. Puteți repeta hrănirea maielei în a patra și, maximum, în a 5-a zi.


După care, 150 – 200 de grame din acest aluat buretos se va folosi pentru prepararea pâinii. Restul se va pune în frigider și, de 2 -3 ori pe săptămînă, tot seara, pentru a se păstra un ritm de creștere normal se vor adăuga 50 gr făină și 60 ml apă. Maiaua poate fi păstrată la frigider săptămâni de-a rândul, condiția fiind alimentarea ei regulată și, firește, consumarea ei, de-a lungul timpului.

Citeşte şi: Ce este făina de orez. Ce beneficii are și cum se folosește