Tort egiptean. Rețeta originală

.

Tort egiptean, rețeta originală. Chiar dacă pare complicat de făcut și poate fi o provocare chiar și pentru gospodinele cu state vechi, faimosul tort egiptean merită preparat cel puțin o dată… Deși, vă asigurăm, savoarea lui dă dependență!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!


Tort egiptean, rețeta originală. Foi cu nucă, cremă de frișcă și caramel și nuci caramelizate… Ce poate fi mai gustos și mai apetisant? Nu e chiar simplu de făcut și necesită o oarecare pricepere în bucătărie, însă rezultatul merită pe deplin toată strădania.

Tort egiptean, rețeta originală

Este un tort pentru care va trebui să vă străduiți puțin, dat fiind că se coc trei blaturi și se fac două creme. Pentru asta trebuie să vă asigurați că aveți toată lista de ingrediente și înainte de a vă apuca de lucru să cântăriți toate cantitățile și să lucrați ordonat. Iată de ce aveți nevoie pentru a prepara faimosul tort egiptean!


Citește și: Ghiveci de legume cu orez.Cea mai gustoasă rețetă

Citește și: Rețetă înghețată de casă cu ciocolată.Un desert cremos

Citește și: Rețetă de negresă însiropată.Desert delicios

Citește și: Chiftele de cartofi.Rețetă simplă și gustoasă

Ingrediente

Pentru 3 blaturi subțiri
  • 6 albușuri
  • 6 linguri de zahăr
  • 1 zahăr vanilinat
  • 2 și 1/2 linguri de făină
  • 150 g alune de pădure/nuci măcinate
Pentru crema de gălbenușuri
  • 10 gălbenușuri
  • 10 linguri de zahăr
  • 3 linguri rase de făină/amidon de porumb
  • 350 ml lapte
  • 170 g unt
  • 1 fiolă esență de vanilie sau zahăr vanilinat

Pentru crema crocantă
  • 200 g + 4 linguri de zahăr caramelizat (făcut ca pentru crema de zahăr ars)
  • 130 g alune de pădure/nucă tocate
  • 200 ml frișca lichidă
Pentru decor
  • alune de pădure/nuci tocate
  • frișcă bătută
  • bucățele de zahăr caramelizat

Cum se face tortul egiptean

Blatul

Tort egiptean, rețeta originală. Din ingredientele pentru blat veți scoate 3 blaturi subțiri, așadar pentru fiecare veți folosi: 2 albușuri, 2 linguri zahăr, 1/2 lingură de făină, 50 g alune măcinate/nuci.

Mai întâi se bat bine albușurile, după care adăugăm zahărul în ploaie (și zahărul vanilinat) și continuă să mixăm până la omogenizare. Apoi se încorporează treptat făina și alunele/nucile măcinate. Se toarnă într-o tavă specială, rotundă, cu diametrul de 20 cm, și se dă la cuptor pentru 20-25 de minute. Se repetă operațiunea pentru celelalte două blaturi


Crema de albușuri

La foc mic, într-un vas antiaderent, se amestecă încontinuu gălbenușurile, zahărul, făina/amidonul, zahărul vanilinat și laptele până când se obține o cremă omogenă și tare. Se lasă la răcit puțin, iar între timp se bate untul bine și se adaugă treptat, amestecând energic, în cremă.

Crema crocantă

Se prepară din frișca amestecată cu alunele/nucile tocate și zahărul caramelizat zdrobit bucăți.

Cum se montează tortul

Peste primul blat se adaugă un strat de cremă de gălbenușuri, se pune al doilea blat deasupra căruia se adaugă un strat de cremă crocantă. Se repetă operațiunea. Se acoperă tortul în întregime cu crema rămasă.


La final, tortul poate fi ornat cu frișcă, zahăr caramelizat, nuci, alune mărunțite și coapte sau fulgi de migdale.

Foto: Shutterstock