Somon în crustă de verdețuri. Somonul aparţine familiei Salmonidae şi este înrudit cu păstrăvul, păstrăvul auriu arctic, lipanul şi morunul.Este originar din afluenţii Atlanticului de Nord (genul Salmo) şi Oceanului Pacific (genul Oncorhynchus).
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Cei mai mulţi somoni sunt anadromi – migrează dinspre mare în amonte; prind viaţă în râuri, călătoresc spre mare, după care se întorc în acelaşi râu pentru a-şi depune icrele. Somonii fac această călătorie cu ajutorul simţului lor olfactiv foarte bine dezvoltat. Cea mai mare specie de salmonide poate ajunge până la 2 m lungime. Astăzi, cea mai mare parte a somonului de Atlantic provine din crescătorii, în vreme ce somonul de Pacific este pescuit în sălbăticie.
În afară de faptul că e delicios, somonul este bogat în acizi graşi Omega 3, esenţiali pentru sănătate. Corpul omenesc nu produce aceşti acizi, motiv pentru care trebuie preluaţi în mod regulat din alimentaţie. Somonul mai conţine şi aminoacizi esenţiali, care ajută la menţinerea masei musculare, dar şi proteine, care susţin un nivel al metabolismului care permite pierderea în greutate*.
178 de grame de somon gătit furnizează în mod normal:
- Omega 3: 4.02 mg – Pentru sănătatea creierului, inimii şi articulaţiilor;
- Seleniu: 105% DZR – Susţine funcţia cognitivă şi un sistem imunitar sănătos;
- Vitamina B12: 83% DZR – Importantă pentru un sistem nervos sănătos, pentru piele, păr şi ochi;
- Proteine: 79% DZR – Furnizează energie şi ajută la formarea de anticorpi ce protejează împotriva bolilor;
- Niancină: 72% DZR – Transformă alimentele consumate în energie pentru întregul corp.
Citește și: Brigitte și Florin Pastramă, bătuți cu bestialitate! Care a fost motivul conflictului: „Era să-l omoare’
Somon în crustă de verdețuri
Pentru această rețetă vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 200 grame file somon
- 1 lingura pesmet
- 3 fire marar proaspat
- 2 fire busuioc verde
- 2 frunze salvie
- 3-4 fire patrunjel verde
- 1 catel mic usturoi
- 1 lingura parmezan ras
- 1 lingura zeama de grapefruit
- sare, piper dupa gust
- 1 felie groasa unt
- felii de lamaie si verdeturi pentru decor
Mod de preparare:
Pentru început, se prepară crusta. Într-un blender se pune pesmetul și verdețurile, usturoiul și zeama de lămâie. Apoi, parmezanul și dacă e prea groasă crusta, se pune puțină apă. Apoi, condimente după gust și se scoate din blender.
Somonul se așează în tavă cu pielea în jos, iar deasupra crusta. Se lasă la cuptor 15-20 de minute, apoi se așează pe farfurii.
Sparanghelul se trage la tigaie cu unt, sare și piper și se servește ca garnitură.