Sarmale în foi de varză. Rețeta celebră a lui Chef Cătălin Scărlătescu pe care trebuie să o încerci de Crăciun

.

Pentru că vin sărbătorile de iarnă, orice familie din România va avea pe masă tradiționalele sarmale în foi de varză. Pe lângă salata boef, friptura, cozonacul și multe alte preparate, sarmalele în foi de varză sunt nelipsite de pe masa de Crăciun. Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit cea mai îndrăgită rețetă de sarmale în foi de varză. Are câteva secrete pe care ne îndeamnă să le aplicăm.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Scărlătescu a explicat și care ar trebui să fie ingredientele folosite pentru niște sarmale cât mai aproape de perfecțiune: 4 kg de carne tocata de porc, 500 g orez, 2 kg ceapă, 40 g piper, 45 g sare, o bucată de afumătură, bulion, frunze de varză murată, cimbru, foi de dafin.


Mod de preparare sarmale în foi de varză

 Se toacă ceapa mărunt, iar apoi o punem într-o tigaie la călit până prinde o culoare uşor aurie şi o lăsăm puţin la răcit.  „Apoi o amestecăm cu carnea tocată, orezul spălat în prealabil, cimbru, sare, piper.

Între timp, alegem cele mai frumoase frunze de varză murată. Împăturim cu grijă conţinutul. După ce am terminat de făcut sarmalele, tocăm varza murată şi o amestecăm cu bullion, spune chef Scărlătescu, care adaugă că trucul lui este faptul că pune în oala de sarmale o bucată generoasă de afumătură, pentru ca sarmalalele să prindă un aromă aparte.


„Este momentul să punem totul în oală. Mai întâi aşezăm un strat de varză, peste care adăugăm câteva foi de dafin, după care aşezăm în mijloc o bucată generoasă de afumătură şi începem să punem un strat de sarmale.


Repetăm cu un strat de varză şi unul de sarmale până când umplem oala. Adăugăm apă şi un pic de ulei, după care le băgăm la cuptor, a mai explicat bucătarul pentru reţetepractice.ro. Sarmalele se vor lăsa la fiert mai bine de 4 ore, iar apoi sunt gata de mâncat.

Bineînțeles, sarmalele se servesc cu smântână, mămăliguță și un ardei iute proaspăt.

De unde vin sarmalele în foi de varză

Etimologie

Termenul „sarma’ provine din cuvântul turcesc „sarmak’, care înseamnă „rulou’ sau „pachet’. Este vorba deci despre un ambalaj, o învelitoare care înfăşoară o umplutură.


Sarma se foloseşte în paralel cu alt cuvânt turcesc, „dolma’, cele două fiind folosite  în multe limbi. În timp ce sarma se referă la modul de preparare (rulou), dolma înseamnă „lucruri umplute’, referindu-se la vegetale care sunt scobite pentru a putea primi umplutura.

Dolma-lele gătite cu ulei de măsline, dar fără carne tocată, se numesc yalancı’, care înseamnă „mincinos’, „fals’ sau „falsificat’. La turci mai există, de fapt, încă o denumire, „yaprak’, care este termenul ce desemnează „frunza’.