O salată de icre bună se face doar cu ulei, ceapă și lămâie. Deși mulți oamenii sunt adepții „înmulțirii' icrelor cu griș sau pâine, aceste rețete nu sunt deloc tradiționale. În plus, pentru că icrele se mănâncă cu pâine, ar fi bine să nu adăugăm și alți carbohidrați în salata de icre, mai ales pentru că alterează gustul de icre.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Dacă icrele sunt prea sărate, ele se așează într-un tifon așezat în mai multe straturi, apoi într-o strecurătoare se trec prin jet de apă sau chiar se lasă în apă pentru a își lăsa sarea. Trebuie scurse foarte bine și apoi folosite.
Pentru salata de icre ai nevoie de:
- 50 g icre
- 100 ml ulei de floarea soarelui sau alt ulei fara gust si miros pronuntat
- 1 lingura zeama de lamaie
- 1 lingurita apa minerala
Mod de preparare:
Se pune uleiul putin cate putin în icre si se amesteca in acelasi sens, ca la maioneza. Nu se schimba sensul de amestecare si nu se pune ulei mult, pentru ca se va taia. Cam cate 1 lingurita de ulei o data se pune.
La inceput, va fi un sos fluid, apoi se va intari. Daca este tare inainte de terminarea uleiului, se adauga acum 1 lingura de zeama de lamaie si se continua amestecarea, pana se termina uleiul.
Consistenta finala trebuie sa fie ca la maioneza, sa nu fie extrem de fluid.
Gustati si vedeti daca mai trebuie zeama de lamaie. Adaugati si o lingurita de apa minerala acidulata. Salata de icre se va albi si va deveni mai spumoasa.
Secrete salată de icre
Salata de icre făcută în casă a fost întotdeauna diferită faţă de cea cumpărată in comerţ. Însă nu toate gospodinele se încumetă s-o prepare în casă, din cauza riscului mare ca salata de icre să se taie. Există un secret pe care bucătarii îl dezvăluie cu mare greutate.
Niciun bucătar nu este dispus să dezvăluie secretul care face salata de icre să nu se taie şi să fie pufoasă şi gustoasă. Cu mare greutate, unii dintre ei dezvăluie acest mic ingredient care nu trebuie să lipsească la pregătirea salatei.
'Este vorba de o lingură de apă minerală, care se adaugă din când în când, în timp ce amestecăm bine icrele cu ulei şi cu zeama de la o jumătate de lămâie', lămureşte, într-un final, o bucătareasă cu experienţă.
'Icrele sunt foarte pretenţioase, dar pentru mai multă siguranţă se pot face cu griş sau cu pâine proaspătă', mai explică ea.
'Cam două linguri de griş se pun la fiert în apă, fără alt adaos de sare sau altceva. Se face un griş mai tare şi se lasă să se răcească', continuă ea.
Icrele se dau întâi prin sită, pentru a se alege pieliţele. Dacă sunt sărate, e bine să se lase puţin în apă întâi, pentru a se desăra. Grişul fiert şi răcit se pune într-un castron, apoi se adaugă icrele şi se amestecă, încet, cu o lingură sau cu un mixer şi se adaugă ulei puţin câte puţin, ca şi la maioneză. Pentru a nu se tăia, se adaugă din când în când o lingură de apă minerală, care le va face şi mai pufoase.
Citește și:
Culiță Sterp va deveni tată pentru prima oară! Primele imagini cu iubita însărcinată în 4 luni
Se adaugă constant câte puţin ulei şi se amestecă încontinuu, astfel că la 50 de grame de icre se poate folosi maxim 350 ml de ulei, pentru a nu deveni prea uleioase.
La final se adaugă sucul de la o jumătate de lămâie, care le va da un gust mai puţin uleios. De asemenea, se mai poate adăuga la final ceapă răzuită şi stoarsă.