Ziua de 1 Mai se apropie și românii sunt obișnuiți cu tradiționalul grătar pe care sfârâie micii. Totuși, în afară de mici, există câteva preparate și rețete delicioase pe care le puteți încerca de 1 Mai. De la frigărui cu legume, la ficăței de pasăre cu bacon, v-am pregătit câteva rețete ideale pentru grătarul și masa de 1 Mai.
Rețete pentru grătarul și masa de 1 Mai
Aperitive
Salată tabbouleh cu feta
- ½ legătură de oregano proaspăt
- ½ legătură de pătrunjel proaspăt
- 2 cepe roșii
- 1 vânătă mare
- 150 g de brânză feta
- ulei de măsline
- 3 dovlecei
- Roșii
- 1 căpățână de usturoi
- 50 g de fistic fără coajă
- 2 linguri de miere
- ulei de măsline extravirgin
- Pentru tabbouleh
- 250 g de grâu spart
- 1 buchet de mentă proaspătă
- 1 buchet mare de pătrunjel proaspăt
- ½ castravete
- 1 lămâie
Alegeți frunzele de oregano și pătrunjel, curățați și tăiați ceapa în felii, înțepați vinetele pe toată suprafața cu o furculiță și tăiați-le în două pe lungime.
Cum se prepară carnea pentru grătar
Adăugați feta într-un castron mic cu jumătate din frunzele de oregano, un strop de ulei de măsline și un vârf de cuțit bun de sare de mare și piper negru.
Se lasă deoparte să se marineze în timp ce pregătiți restul felului de mâncare.
În continuare, pregătiți tabbouleh-ul. Se fierbe grâul crăpat conform instrucțiunilor de pe ambalaj, apoi se clătește și se scurge. Puneți-l deoparte să se răcească puțin.
Alegeți și tocați mărunt menta și pătrunjelul, apoi tăiați fin castravetele.
După ce grâul crăpat s-a răcit, amestecați menta, pătrunjelul și castravetele, un strop de suc de lămâie și un vârf de cuțit bun de sare și piper. Gustați și potriviți condimentele după gustul dumneavoastră, apoi acoperiți și lăsați deoparte.
Odată ce grătarul este suficient de încins pentru a începe să gătească, prăjiți toate legumele și usturoiul și, odată ce sunt bine carbonizate pe ambele părți, transferați-le pe un tocător.
Tăiați toate legumele împreună, striviți cățeii de usturoi de coajă și tocați roșiile. Se toacă mărunt pătrunjelul și frunzele de oregano rămase în legume, se condimentează și se stropesc cu ulei de măsline.
Se prăjește cu grijă feta marinată întreagă pe grătar timp de aproximativ 3 minute sau până când devine aurie și crocantă, apoi se întoarce ușor și se gătește pentru încă 1-2 minute.
Prăjiți fisticul într-o tigaie mică, la foc mediu, până când devine ușor auriu, apoi turnați mierea și lăsați nucile să se caramelizeze, amestecând în mod regulat pentru a nu se prinde în tigaie.
După câteva minute, răsturnați-le pe o foaie de hârtie unsă cu ulei pentru a se întări și a se răci, apoi tăiați-le grosier și lăsați-le deoparte.
Puneți tabbouleh-ul pe o farfurie mare de servit, apoi puneți deasupra legumele tocate.
Așezați feta prăjită în centru, stropiți-o cu puțin ulei de măsline extravirgin și împrăștiați fisticul zdrobit și crocant. Pentru a servi, se sfărâmă feta deasupra.
Frigărui de tofu
- 6 șalote
- 1 legătură ceapă verde
- 2-3 ardei iuți roșii proaspeți
- 8 căței de usturoi
- o bucată de 5 cm de ghimbir proaspăt
- ulei de arahide
- 4 linguri de boabe de piper negru
- 1 lingură de boabe de piper
- 2 lingurițe de semințe de coriandru
- 1 linguriță de fulgi de sare de mare
- 4 linguri de sos de soia
- 3 linguri de zahăr brun
- 750 g tofu ferm
- 1 castravete
- ½ legătură de coriandru proaspăt
- 2 linguri de oțet de vin de orez
Decojiți și tăiați fin șalota. Tăiați și feliați fin ceapa de primăvară și ardeiul iute, apoi curățați și tăiați fin usturoiul. Decojiți și radeți fin ghimbirul.
Cea mai bună rețetă de mici. Se fac rapid, acasă, fără să încingi grătarul
Încălziți câteva stropi de ulei într-o tigaie mare antiaderentă. Adăugați șalota, ceapa de primăvară, ardeiul iute, usturoiul și ghimbirul și gătiți, amestecând des, la foc mic, timp de 10-15 minute, până când se înmoaie.
Pentru marinată, zdrobiți ambele tipuri de boabe de piper într-un mojar împreună cu semințele de coriandru și fulgii de sare de mare.
Se adaugă în tigaie împreună cu sosul de soia și zahărul. Reduceți până când devine groasă și lucioasă, apoi transferați-o într-o tavă mică de copt.
Tăiați tofu în bucăți de 2 cm, apoi înșirați-le pe 4 țepușe. Puneți-le în tava cu marinată, acoperiți-le cu o lingură și lăsați-le la frigider la marinat timp de câteva ore.
Când sunteți gata, puneți frigăruile pe grătar până când devin crocante, ungându-le cu marinată și întorcându-le regulat.
Folosiți un curățător de legume pentru a rade castravetele în fâșii și puneți-l într-un bol. Alegeți, tocați fin și adăugați coriandrul, urmat de oțetul de vin de orez și un vârf de cuțit de sare de mare și piper negru.
Se amestecă pentru a se omogeniza și se servește cu frigăruile crocante de tofu cu sare și piper.
Frigărui de legume și halloumi
- 1 ardei galben
- 150 g brânză halloumi
- 1 dovlecel
- 180 g ciuperci
- 2 cepe roșii
- 1 ardei iute roșu proaspăt, opțional
- 1 lămâie
- ulei de măsline extravirgin
- 2 crenguțe de rozmarin proaspăt
- 200 g de roșii cherry
Puneți 12 țepușe de lemn într-o tavă mare cu apă rece pentru a se înmuia – acest lucru le va împiedica să se ardă.
Citește și: Rețetă de plăcintă cu spanac și orez.Simplă și gustoasă
Pe un tocător, tăiați crustele de pe ciabatta, apoi tăiați-le în bucăți de 2 cm și puneți-le într-un castron mare.
Tăiați ardeiul în două, scoateți toate semințele și miezul alb cu o linguriță, apoi tăiați-l în bucăți de 2,5 cm și adăugați-l în castron.
Se taie halloumi în bucăți de 2,5 cm și se adaugă în castron.
Ținând dovlecelul pe o planșetă de tocat, folosiți un curățător de legume pentru a desprinde fâșii lungi și subțiri de dovlecel, apoi puneți-le în castron.
Tăiați ciupercile în jumătate sau în sferturi, în funcție de mărime, apoi adăugați-le în bol.
Se decojește ceapa și se taie în felii subțiri și se pune în castron.
Se taie cu grijă ardeiul iute în jumătate pe lungime (dacă se folosește).
Țineți ferm capătul tulpinii fiecărei jumătăți, apoi treceți o linguriță pe părțile tăiate pentru a scoate semințele și miezul alb.
Se toacă mărunt și se presară în castron.
Citește și: Rețetă de drob de post cu morcovi și cartofi
Radeți fin lămâia pe o planșetă, apoi împrăștiați-o în castron. Se stropesc 2 linguri de ulei de măsline extravirgin.
Alegeți frunzele de rozmarin, aruncând tulpinile, apoi tocați fin și presărați în bol. Adăugați roșiile cherry în bol.
Cu ajutorul mâinilor, amestecați totul – puteți lăsa la marinat în frigider în această etapă pentru un plus de aromă.
Scoateți frigăruile din tavă, aruncați apa și ștergeți tava. Împărțiți și înșirați ingredientele între țepușe – alegeți orice ingrediente doriți, dar nu le împingeți prea aproape una de alta, altfel nu se vor găti cum trebuie.
Așezați fiecare dintre ele în tavă. Puneți tigaia pe foc mare pentru a se încălzi (sau le puteți găti pe grătar).
Așezați frigăruile în tigaie și gătiți-le timp de aproximativ 8 minute sau până când sunt bine gătite, întorcându-le la fiecare 2 minute pentru a se rumeni frumos pe toate părțile.
Fel principal
Burgeri de miel
- 600 g de umăr de miel de calitate, tocat mărunt
- ulei de măsline
- 6 chifle pentru burger
- 6 linguri de iaurt natural
- 1 lingură plină de pastă harissa
- 1 lămâie
- ulei de măsline extravirgin
- ½ buchet de mentă proaspătă, (15 g)
- Pentru condimentarea mielului
- ½ linguriță de semințe de chimen
- 1 linguriță de coriandru măcinat
- 1 linguriță garam masala
- 1-2 lingurițe de paprika dulce afumată
Pisați toate ingredientele pentru miel și câte 1 linguriță de sare de mare și piper negru într-un mojar până când devin fine.
Împărțiți carnea tocată de miel în 6 bucăți și, cu mâinile umede, formați chiftele de aproximativ 1,5 cm grosime. Se tapetează hamburgerii cu condimentele, apoi se stropesc cu puțin ulei de măsline.
Puteți găti burgerii, puneți-i pe grătar timp de 6-7 minute pe fiecare parte, sau până când sunt făcuți, apoi scoateți-i pe o farfurie.
Tăiați rapid în două și prăjiți ușor chiflele.
Citește și: Rețetă de zacuscă țărănească de vinete
Puneți iaurtul într-un bol mic și puneți harissa deasupra. Se stoarce puțină zeamă de lămâie peste și se stropește cu ulei de măsline extravirgin. Alegeți frunzele de mentă.
Se întinde puțin iaurt cu harissa pe baza chiflelor prăjite, se acoperă cu burgeri, strivindu-i ușor în chifle. Se mai adaugă puțin iaurt, apoi se stoarce restul sucului de lămâie peste frunzele de mentă și se așează deasupra.
Costițe pe grătar
- 500g costițe de porc
- 3 căței de usturoi
- 5 g zahăr
- 1 linguriță paprika dulce
- 1/2 linguriță pudră de chili
- 100g zahăr brun
- 100 ml oțet balsamic
- 100g ketchup
- 50g sos iute
- suc de lamaie
- 1 ceapă mică
- piper
Intr-un bol amestecă zahărul alb cu paprika, pudra de chili si usturoiul pisat foarte marunt. Asezonează costițele cu sare si piper și maseaza-le cu mixul de usturoi.
Amestecați într-un bol zahărul brun, oțetul, ketchup-ul, sosul iute, sucul de lămâie și ceapa. Puneți acest amestec la fiert, la foc mic, timp de o oră. Pasați totul la blender când s-a gătit și răcit. Puneți costitele pe grătarul încins si ungeți-le cu sosul obținut. Rumeniți bine costițele.
Ce mai poți pune pe grătar de 1 Mai
Poți pune crenvurști pentru a face hot-dog. Ai nevoie doar de chifle, ketchup, maioneză și muștar. Odată ce crenvurștii s-au rumenit, pune câte unul într-o chiflă și adaugă sosul preferat.
Poți pregăti vinete pentru o salată de vinete cu maioneză și ardei copți, pentru un plus de gust. Poți prăji felii de pâine pe grătar pentru a le servi cu salata de vinete sau alte salate.
Poți pune pe grătar aripioare de pui condimentate sau chiar ciocănele, pentru cei care nu consumă carne de porc sau de vită. Aripioarele pe grătar sunt delicioase și foarte ușor de preparat.
Citește și: Rețetă compot de gutui.Cea mai delicioasă rețetă
Pe lângă mici, poți încerca să faci burgeri de tot felul: de la burgeri de vită, la oaie, vegetali sau chiar poți prăji ciuperci Portobello pentru a le folosi pe post de carne de burger.
Pentru vegetarieni, există atât mici din carne vegetală, cât și burgeri sau cârnați, așa că ei nu trebuie să fie excluși de la niciun grătar.
Nu uita de legumele fripte la grătar: roșii, ardei gras, felii de dovlecel și vânătă, ardei capia, ciuperci, porumb, felii de cartof sau cartofi dulci. Totodată, alături de legume și carne poți face salate proaspete din salată verde, castraveți, roșii, ridichi, ceapă verde, baby spanac, măsline, etc.
Sursa foto: Shutterstock.com