Rețete de ciorbe de miel

.

Ciorba de miel este o ciorbă acră tradițională. Se face din carne sau măruntaie de miel fierte cu orez și legume tocate, de obicei morcovi, ceapă, rădăcini de țelină, păstârnac, țelină și usturoi. Ciorba de miel este adesea îmbogățită și cu un amestec de ouă și smântână.

Rețete de ciorbe de miel


De obicei, este acrită cu borș, dar se poate folosi suc de lămâie sau oțet ca înlocuitor. Pregătită în mod tradițional pentru Paște, ciorba este de obicei acoperită cu o mână de lobodă și pătrunjel proaspăt tocat, sau tarhon în unele regiuni. Se servește fierbinte, cu smântână și ardei iute alături. 

Ce faci dacă iese ciorba prea acră

Ciorbă de miel ardelenească

  • capul și bucăți de carne de miel 3 morcovi
  • 1 pătrunjel
  • 1 țelină
  • 1 ceapă albă
  • 2 cepe verzi
  • 1 cățel usturoi
  • 300 ml smântână pentru gătit
  • 3 gălbenușuri
  • 2 linguri ulei
  • 3 linguri oțet 1 lingură borș
  • 1 lingură făînă
  • sare
  • piper boabe
  • 1 frunză dafin
  • frunze leuștean

Se spală și se curăță apa apoi se pune la fiert în apă cu sare. Se îndepărtează spuma de câte ori e nevoie. Se taie legumele mărunt și se călesc cu ulei. Se pun la fiert în ciorbă, adăugând usturoiul, frunze de dafin, frunzele de leuștean și boabele de piper.

Când carnea e gata, se scoate și se porționează, apoi se adaugă bucățile înapoi în oală.

Se adaugă oțetul sau borșul și într-un castron se amestecă făina, gălbenușurile și smântâna de gătit.

Citește și: Alimente care cresc speranța de viață chiar și cu 10 ani


Se adaugă zeamă fierbinte în acest amestec și se adaugă în ciorbă în fir subțire. Se adaugă sare și se servește. 

Ciorbă de miel cu orez

  • 1 cap de miel 
  • coastele unui miel 
  • 1 morcov 
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  •  2 fire de ceapă verde 
  • 3 linguri orez 
  • 2 ouă 
  • 1 pahar mare cu iaurt gras 
  • leuştean

Se spală bine capul de miel și se curăță. Coastele se porționează și se pune carnea de miel la fiert în apă rece și sare. Se spumează de câte ori e nevoie.


Legumele se rad pe răzătoare și după 30 de minute în care carnea a fiert, se adaugă orezul și legumele. 

După ce totul a fiert, se adaugă ceapa tocată mărunt, se mai lasă câteva clocote și se oprește focul.

Ouăle se bat cu iaurt și se temperează cu zeamă din ciorbă, apoi se adaugă în fir subțire. Se adaugă condimentele preferate și se servește cu leuștean deasupra tocat. 

Citește și: Care sunt alimentele care păcălesc foamea. Mihaela Bilic:’Senzația de sațietate apare…’


Ciorbă de miel cu legume

  • 700g carne de miel cu os
  • 1 cartof mare
  • 1/2 ardei gras rosu
  • 1/2 ardei gras verde
  • 1/2 ardei gras galben
  • 1 roșie
  • 1 rădăcină păstârnac
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 3-4 morcovi
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 legătură mărar
  • 1/2 legătură leuștean
  • 1/4 țelină
  • 2 cepe mici
  • 1 legătură de ceapă verde
  • 200 ml smântână
  • 1 gălbenuș de ou
  • sare
  • piper
  • 1 litru borș

Carnea spălată și curățată se călește în ulei alături de o ceapă tăiată mărunt. Se adaugă apă rece peste și se lasă 20 de minute să fiarbă. 


Se ia spuma de câte ori e nevoie și se toacă legumele micuț. 

În altă oală se pune ceapa cealaltă tocată mărunt cu câteva linguri de ulei și se călește adăugând și ceapa verde. Se pune și roșia tocată cubulețe, apoi toate celelalte legume tăiate mărunt. Se călesc cam 10 minute și se adaugă în oala cu carne. Se lasă la fiert cam 40 de minute și apoi se adaugă verdețurile deasupra.

După ce a mai dat câteva clocote, se adaugă 1 litru de borș și se mai lasă la fiert 20 de minute.


Citește și: Cui îi este interzis să țină postul intermitent:„Nu este pentru toată lumea

Într-un castron se bate gălbenușul cu smântâna și un polonic de zeamă fierbinte. Se condimentează ciorba cu sare și piper și se adaugă amestecul de smântână în fir subțire. Se oprește focul și se mai adaugă verdețuri deasupra.

Ciorbă de miel cu cartofi

  • 1 kg carne de miel
  • 400 g cartofi
  • 1 țelină
  • 2 păstârnac
  • 3 cepe
  • 3 morcovi
  • chimen
  • 300 g iaurt
  • 2 ouă
  • 50 ml oțet
  • 1 legătură ceapă verde
  • tarhon (proaspăt sau uscat), 20 g
  • 2 legături pătrunjel

Pulpa de miel se taie de pe oase și se îndepărtează bucățile cu grijă. Oasele se pun la fiert, în timp ce carnea de miel se taie în bucăți generoase și se adaugă apoi în oala în care fierb deja oasele.

Se curăță ceapă, morcov, păstârnac, țelină, cartofi și țelină, în cantitățile dorite.

Citește și: Rețetă de supă minestrone.Simplă și gustoasă!

Legumele se pun la călit într-o lingură sau două de ulei, într-o oală încăpătoare. Se adaugă chimenul Atunci când carnea de miel a fiert, aceasta se adaugă peste amestecul de legume și se adaugă apă în funcție de câtă ciorbă vrei.


Se curăță frunzele de pe tarhon de pe crenguțe, se toacă și se adaugă în oala de ciorbă 

Se adaugă și ceapa verde. Într-un castron se face amestecul de iaurt, ouă și oțet.

Ciorba, lăsată la foc mic, va fierbe 3 ore-3 ore și jumătate. Spre final, cu vreo 20 de minute înainte de a închide focul, se adaugă cartofii tăiați în cuburi. Apoi, în ultimele minute, se adaugă amestecul de ouă cu iaurt și oțet.

Citește și: Rețetă de drob de post cu morcovi și cartofi

Amestecul de smântână trebuie temperat cu câteva polonice de ciorbă, adăugate treptat. La final se adaugă pătrunjelul și se servește.

Sursa foto: Shutterstock.com