Dacă vrei să faci rețete cu piept de pui, ele nu trebuie să fie fade și fără gust, cum ar fi pieptul de pui la grătar. Dacă ești la dietă sau doar vrei să gătești puiul din frigider într-un preparat delicios și deloc plictisitor, atunci ar trebui să arunci un ochi la aceste rețete care sunt nu numai ușor de făcut, ci și foarte savuroase.
Totul ce trebuie să știi despre piept de pui
Pieptul de pui este o bucată de carne slabă luată din mușchiul pectoral de pe partea inferioară a puiului. Fiecare pui întreg conține un piept de pui cu două jumătăți, care sunt de obicei separate în timpul procesului de măcelărire și vândute ca piepturi individuale.
Având în vedere carnea albă de dorit și beneficiile pentru sănătate, carnea de piept de pui dezosată este cea mai scumpă bucată de pui în comparație cu coapsele, aripioarele și alte părți de pui.
Citește și: Rețetă de salată de vinete cu ardei copți
Această bucată versatilă poate fi preparată la grătar, la cuptor, prăjită, friptă, la grătar și fiartă în nenumărate moduri. Indiferent de metoda de gătit, puiul trebuie întotdeauna manipulat cu grijă, iar zonele, ustensilele și mâinile care au fost în contact cu puiul crud trebuie spălate bine cu apă caldă și săpun pentru a preveni riscurile legate de siguranța alimentară.
Pieptul de pui are un conținut scăzut de grăsimi și este o sursă bună de proteine. Majoritatea grăsimii de pui este concentrată în piele, așa că pieptul de pui se vinde de obicei fără piele și dezosat.
Rețete cu piept de pui
Pui piccata
- 4 jumătăți de piept de pui fără piele și dezosate
- piper cayenne după gust
- sare și piper negru măcinat, după gust
- făină pentru tăvălit
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 lingură de capere, scurse
- ½ cană de vin alb
- ¼ cană de suc proaspăt de lămâie
- ¼ ceașcă de apă
- 3 linguri de unt rece nesărat, tăiat în felii
- 2 linguri de pătrunjel tocat
Așezați piepturile de pui între 2 straturi de folie de plastic și bateți-le până la o grosime de aproximativ 1-2 cm. Se condimentează ambele părți ale piepturilor de pui cu boia, sare și piper negru; se trec ușor prin făină și se scutură excesul.
Se încălzește uleiul de măsline într-o tigaie la foc mediu-mare. Puneți puiul în tigaie, reduceți focul la mediu și gătiți-l până când se rumenește și este bine pătruns, aproximativ 5 minute pe fiecare parte; scoateți-l pe o farfurie.
Citește și: Sashimi duet de somon și ombrina cu sos asiatic de mango.Rețeta lui Chef Hadad
Gătiți caperele în uleiul rezervat, zdrobindu-le ușor pentru a elibera gustul până se încălzesc bine, aproximativ 30 de secunde.
Turnați vinul alb în tigaie. Luați cu spatula orice bucățele rumenite de pe fundul cratiței cu o lingură de lemn. Gătiți până când se reduce la jumătate, aproximativ 2 minute.
Se amestecă sucul de lămâie, apa și untul în amestecul de vin redus; se gătește și se amestecă continuu pentru a forma un sos gros, aproximativ 2 minute. Reduceți focul la mic și amestecați pătrunjelul prin sos.
Reîntoarceți piepturile de pui în tigaie gătiți până se încălzesc bine, 1 până la 2 minute. Serviți cu sosul turnat deasupra.
Pui cu parmezan
- 4 jumătăți de piept de pui fără piele și dezosate
- sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
- 2 ouă
- 1 ceașcă de pesmet panko, sau mai mult după cum este necesar
- ½ cană de parmezan ras
- 2 linguri de făină
- 1 cană de ulei de măsline pentru prăjit
- ½ cană de sos de roșii de la borcan
- ¼ cană de mozzarella proaspătă, tăiată în cuburi mici
- ¼ cană de busuioc proaspăt tocat
- ½ cană de brânză provolone rasă
- ¼ ceașcă de brânză parmezan ras
- 1 lingură de ulei de măsline
Preîncălziți un cuptor la 230 grade. Așezați piepții de pui între două foi de plastic gros pe o suprafață solidă și plană. Bateți ferm puiul cu partea netedă a unui ciocan de carne până la o grosime de 0,5-1 cm. Se condimentează bine puiul cu sare și piper.
Bateți ouăle într-un castron puțin adânc și puneți-le deoparte. Amestecați pesmetul și 1/2 ceașcă de parmezan într-un castron separat, lăsați deoparte.
Citește și: Rețetă salată de icre de știucă.Simplu și rapid!
Puneți făina într-o sită sau o strecurătoare; presărați peste piepturile de pui, acoperind uniform ambele părți.
Scufundați pieptul de pui acoperit cu făină în ouăle bătute. Transferați pieptul în amestecul de pesmet, apăsând pesmetul pe ambele părți. Se repetă pentru fiecare piept. Puneți deoparte piepturile de pui pane pentru aproximativ 15 minute.
Încălziți 1 cană de ulei de măsline într-o tigaie mare la foc mediu-mare până când începe să strălucească. Gătiți puiul până când devine auriu, aproximativ 2 minute pe fiecare parte. Puiul se va termina de gătit în cuptor.
Așezați puiul într-o tavă de copt și acoperiți fiecare piept cu sos de roșii. Așezați în straturi fiecare piept de pui cu cantități egale de brânză mozzarella, busuioc proaspăt și brânză provolone. Presărați 1 sau 2 linguri de parmezan deasupra și stropiți cu 1 lingură de ulei de măsline.
Rețetă de friptură de curcan cu bere
Coaceți în cuptorul preîncălzit până când brânza se rumenește și face bule, iar piepturile de pui nu mai sunt roz în centru, 15-20 de minute. Un termometru cu citire instantanee introdus în centru trebuie să indice cel puțin 165 grade.
Pui Tikka Masala
- 1 cutie de roșii tăiate mărunt
- 4 linguri de iaurt simplu
- 2 căței de usturoi, tocați grosier
- 1 bucată de ghimbir, tocat grosier
- 2 linguri de ulei vegetal
- 1 ceapă, tocată mărunt
- 2 linguri de pastă de curry masala
- 4 piepturi de pui fără piele și dezosate, tăiate în bucăți de 2,5 cm
- sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
- ¼ cană de apă
- 1 lingură de făină de toate felurile
- 3 linguri de coriandru proaspăt tocat
Combinați roșiile, iaurtul, usturoiul și ghimbirul într-un blender și amestecat până la omogenizare.
Încălziți uleiul într-o tigaie mare la foc mediu. Adăugați ceapa și prăjiți-o până se înmoaie, 3 până la 4 minute, amestecând constant. Adăugați pasta de curry și prăjiți până când se parfumează, încă 1 minut, amestecând o dată sau de două ori. Adăugați amestecul de roșii și puiul în tigaie și amestecați. Se condimentează cu sare și piper. Îndepărtați tigaia de pe foc.
Amestecați apa și făina într-un bol. Se toarnă în amestecul de pui din tigaie. Se readuce tigaia pe foc și se aduce la fierbere, amestecând constant, aproximativ 5 minute.
Rețetă noodles cu vită. Simplu și gustos!
Reduceți focul la mic, acoperiți și gătiți până când se îngroașă, încă aproximativ 15 minute. Se presară cu coriandru și se servește imediat.
Friptură de pui cu bacon
- 2 jumătăți de piept de pui fără piele și dezosate
- 4 felii de bacon
- 1 sticlă de sos barbecue
- 1 cană de brânză Cheddar rasă, sau după cum este necesar
Umpleți o cratiță mică cu apă, adăugați puiul și aduceți la fierbere. Fierbeți și gătiți puiul timp de 10 minute. Se scurge.
Preîncălziți cuptorul la 190 grade C. Înfășurați fiecare piept de pui cu 2 felii de bacon și puneți-l într-o tavă de copt rezistentă la cuptor. Se acoperă cu sos de grătar. Presărați cu brânză Cheddar rasă.
Coaceți în cuptorul preîncălzit până când brânza face bule și puiul nu mai este roz în centru, aproximativ 12 minute.
Pui tras la tigaie
- 4 jumătăți de piept de pui dezosate și fără piele
- sare și piper negru proaspăt măcinat după gust
- 1 lingură de ierburi proaspete tocate (cimbru, pătrunjel, rozmarin) (Opțional)
- 2 linguri de ulei de măsline
- ¼ ceașcă de oțet de cidru de mere
- 4 linguri de unt rece, tăiat în bucăți mici
- 1 lingură de supă de pui (sau apă), dacă este necesar pentru a subția sosul
Asezonați puiul pe ambele părți cu sare și piper. Încălziți uleiul de măsline într-o tigaie de fontă la foc mediu-mare până când începe să se subțieze.
Așezați puiul în tigaie cu pielea în jos. Se presară cu ierburi proaspete. Nu deranjați carnea până când partea cu pielea se rumenește, 5 sau 6 minute. Întoarceți puiul.
Citește și: Rețetă tort de post fără coacere.Simplu de făcut!
Gătiți până când temperatura internă ajunge la 65,5 grade, aproximativ 5 minute. Adăugați oțetul și untul în tigaia cu pui. Agitați ușor tigaia până când untul se topește și temperatura internă a puiului ajunge la 71- 74 grade, încă 2 – 3 minute.
Adăugați un strop de supă de pui sau apă dacă sosul trebuie subțiat. Puteți servi alături de cartofi la cuptor sau legume diverse precum: dovlecei, ceapă, morcov, cartof dulce, vânătă, țelină, etc.
Sursa foto: Shutterstock