Rețete cu năut de post

.

Dacă vreți să faceți rețete cu năut de post, atunci următoarele feluri de mâncare sunt ideale pentru toată familia. Nu seamănă deloc cu o mâncare pe care ați face-o în mod obișnuit, iar postul aduce cu sine mai multă creativitate în bucătărie. În plus, năutul este foarte sănătos și bogat în proteine, așa că ar trebui consumat cu fiecare ocazie.

Despre năut


Năutul conține o serie de substanțe nutritive, inclusiv proteine, care sunt necesare pentru sănătatea oaselor, a mușchilor și a pielii.

Salată de năut. Cea mai bună rețetă de post

Pentru persoanele care reduc consumul de carne, un fel de mâncare din năut și orez, de exemplu, poate contribui cu o cantitate semnificativă de proteine în dietă. O ceașcă de năut asigură aproape o treime din necesarul zilnic de proteine al unui adult.

Rețete cu năut de post

Fajitas de năut

  • 400 g de năut la conservă
  • un vârf de cuțit de paprika afumată
  • 2 roșii, curățate de semințe și tăiate în cubulețe
  • 1 ceapă roșie mică, tăiată mărunt
  • 2 linguri de oțet 
  • 1 avocado  fără sâmburi și decojit
  • 2 lămâi verzi  sucul de la una, cealaltă tăiată în felii
  • 100 g de iaurt vegetal
  • 2 lingurițe de pastă de ardei iute
  • 4 tortilla de porumb
  • coriandru, tocat grosier, pentru a servi (opțional)

Încălziți cuptorul la 200C și tapetați o tavă de copt cu folie de aluminiu. Scurgeți năutul, uscați-l și răsturnați-l în tava de copt pregătită. Adăugați paprika, amestecați pentru a le acoperi, apoi prăjiți-le timp de 20-25 de minute până când se rumenesc și devin crocante, scuturându-le la jumătatea timpului de gătire.

Rețetă mâncare de năut. Extrem de gustoasă

Între timp, puneți roșiile și ceapa într-un castron mic cu oțetul și dați-le deoparte pentru a le mura. Puneți avocado într-un alt bol și zdrobiți-l cu o furculiță, lăsând câteva bucăți mai mari. Încorporați sucul de lime și asezonați bine. Amestecați iaurtul vegetal cu pasta de ardei iute și lăsați deoparte până când sunteți gata de servire.

Se încălzește o tigaie pentru grătar până aproape fumegă. Adăugați tortilla , una câte una, carbonizând fiecare parte până când se încinge.

Puneți totul pe masă și alcătuiți fajitas : întindeți puțină pasta de ardei iute pe tortilla, acoperiți cu năut prăjit, guacamole, salsa murată și coriandru, dacă doriți. Serviți cu feliile de lime pentru a le stoarce deasupra.


Piure de năut

  • 500 g de năut uscat
  • 1 linguriță de semințe de fenicul
  • 1 ceapă șalotă
  • 1 ardei iute roșu, curățat de semințe și tăiat în două pe lungime
  • 2 crenguțe de rozmarin
  • 2 frunze de dafin
  • 1,5 l de supă de legume 
  • Ulei, dacă e dezlegare

Într-un castron mare, acoperiți năutul cu apă rece și puneți-l la înmuiat peste noapte. A doua zi, scurgeți și clătiți bine.

Chiftele din năut. Rețetă de post delicioasă

Răsturnați năutul într-o tigaie mare cu toate celelalte ingrediente, cu excepția uleiului de măsline. Aduceți la fierbere, apoi lăsați să fiarbă la foc mic timp de 1 oră-1 oră și 10 minute, până când năutul este fraged, dar nu moale.


Îndepărtați frunzele de dafin și crenguțele de rozmarin. Lucrând pe rând, mixați năutul într-un robot de bucătărie, împreună cu lichidul de gătit și cu șalota, până la omogenizare.

Reîncălziți piureul, dacă este necesar, și serviți-l cu un strop generos de ulei de măsline și puțin piper negru deasupra.

Burgeri de năut și chipsuri de cartofi dulci

  • 1 ceapă roșie mică, tăiată grosier
  • 1 cățel mare de usturoi , curățat și tăiat în două
  • 25 g de nuci amestecate
  • 1 linguriță de chimen măcinat
  • 1 linguriță de coriandru măcinat
  • 400 g de boabe de năut , scurse și clătite
  • 25 g de făină integrală simplă
  • 1 pachet mic de coriandru
  • 1 lămâie , 1/2 suc și 1/2 tăiată în felii, pentru a servi
  • 2 lingurițe de ulei de rapiță presat la rece (dacă este permis)
  • Pentru chipsuri 
  • 300 g de cartofi dulci, curățați de coajă și tăiați în felii lungi
  • 1 linguriță de ulei 

Încălziți cuptorul la 220C. Umpleți pe jumătate o cratiță medie cu apă și aduceți-o la fierbere. Adăugați bucățile de cartofi dulci și gătiți-le timp de 4 minute, apoi scurgeți-le printr-o strecurătoare și întoarceți-le în cratiță. Turnați uleiul, dacă se folosește, amestecând până când sunt ușor acoperite, apoi asezonați cu piper negru măcinat.

Citește și: Pizza de post.Rețeta lui Mino de la Chefi la Cuțite

Împrăștiați cartofii pe o tavă mică de copt și prăjiți-i timp de 15 minute. Scoateți din cuptor și întoarceți-i, apoi gătiți pentru încă 10 minute sau până când se înmoaie și se rumenesc ușor.


În timp ce cartofii se gătesc, pregătiți burgerii. Puneți ceapa, usturoiul, nucile și condimentele într-un robot de bucătărie și adăugați mult piper negru proaspăt măcinat. 

Se amestecă până când se obține o compoziție cât mai omogenă. Adăugați năutul, făina, coriandrul și sucul de lămâie și amestecați până când amestecul devine o pastă groasă. Nu ar trebui să fie prea netedă. Formați 4 bile și aplatizați amestecul în burgeri, cu o adâncime de puțin sub 2 cm.


Citește și: Rețetă de tartă cu căpșuni.Cel mai gustos desert

Prăjiți-i pe tigaie sau la cuptor, apoi serviți pe o chiflă unsă cu puțin sos de roșii, pastă de ardei iute, salată verde și alături de cartofii dulci la cuptor. 

Sursa foto: Shutterstock.com