Aceste rețete cu cartofi dulci sunt ideale pentru un prânz sau pentru o cină simple și foarte delicioase. Cartofii dulci au multe beneficii pentru sănătate și ar trebui incluși în dieta oricărei persoane. Au un gust ușor dulceag, asemănător cu cel al morcovului, așa că se pot face atât deserturi, cât și feluri principale de mâncare.
Despre cartofii dulci
Cartoful dulce este un tubercul subteran. Este bogat într-un antioxidant numit betacaroten, care este foarte eficient în creșterea nivelului de vitamina A din sânge, în special la copii/
Cartofii dulci sunt hrănitori, cu un conținut ridicat de fibre, foarte sățioși și delicioși. Ei pot fi consumați fierți, copți, la aburi sau prăjiți.
Cartofii dulci sunt de obicei portocalii, dar se găsesc și în alte culori, cum ar fi alb, roșu, roz, violet, galben și violet.
Cartofii clasici și cartofii dulci. Câte calorii au și care sunt mai sănătoși
În unele părți ale Americii de Nord, cartofii dulci sunt numiți igname. Totuși, aceasta este o denumire greșită, deoarece ignamele sunt o specie diferită.
Cartofii dulci sunt înrudiți doar în mod îndepărtat cu cartofii obișnuiți.
Un cartof dulce de mărime medie (fiert fără coajă) conține 27 de grame de carbohidrați. Principalele componente sunt amidonul, care reprezintă 53% din conținutul de carbohidrați.
Zaharurile simple, cum ar fi glucoza, fructoza, zaharoza și maltoza, reprezintă 32% din conținutul de carbohidrați.
Cartofii dulci au un indice glicemic mediu spre ridicat, variind între 44-96. IG este o măsură a rapidității cu care crește nivelul de zahăr din sânge după o masă.
Rețetă de cartofi dulci prăjiți. Ușor de preparat!
Având în vedere indicele glicemic relativ ridicat al cartofilor dulci, cantități mari într-o singură masă pot fi nepotrivite pentru persoanele cu diabet de tip 2. În special, fierberea pare să fie asociată cu valori mai mici ale IG decât coacerea, prăjirea sau prăjirea
Rețete cu cartofi dulci
Supă de tăiței cu cartofi dulci
- 350 g de dovleac și cartofi dulci
- 3 linguri de pudră de curry
- 2 cutii de 400 g de lapte de cocos
- 1 mână de tăiței cu ou
Se amestecă legumele cu 2 linguri de ulei de floarea-soarelui și 2 linguri de pudră de curry într-o tavă de copt. Gătiți la 200C timp de 30 de minute.
Amestecați legumele cu laptele de nucă de cocos și 100 ml de apă într-un blender până la omogenizare, apoi condimentați.
Gătiți tăițeii în apă clocotită timp de 2 minute. Se scurg, se taie și se amestecă cu 1 lingură de pudră de curry.
Încălziți 2 lingurițe de ulei într-o tigaie până se încinge. Prăjiți tăițeii timp de 1 1/2 minute până când devin crocanți. Scurgeți și asezonați cu sare. Se încălzește supa și se servește acoperită cu tăiței.
Plăcintă cu cartofi dulci
- 500 g de cartofi dulci
- 320 g de aluat de patiserie pufos
- 125 g de unt
- 250 g de zahăr pudră
- 150 ml lapte integral
- 3 ouă
- nucșoară rasă de nucșoară
- ½ linguriță de scorțișoară măcinată
- 1 linguriță de pastă de boabă de vanilie
Umpleți o cratiță mare cu apă clocotită și puneți-o la foc mediu-mare. Gătiți cartofii dulci întregi, necurățați, timp de 30 de minute, până când sunt foarte fragezi când sunt străpunși cu vârful unui cuțit ascuțit.
Clătite din cartofi dulci. Rețetă rapidă și gustoasă
Se scurg bine și se lasă să se răcească timp de 10 minute, apoi se decojesc.
Încălziți cuptorul la 180C. Desfaceți aluatul și folosiți-l pentru a tapeta o formă de tartă canelată de 23 cm. Tapetați cu hârtie de copt și umpleți cu boabe de fasole sau greutăți, apoi coaceți timp de 20 minute. Îndepărtați pergamentul și boabele de fasole și coaceți pentru încă 5 minute.
Puneți cartofii dulci decojiți într-un castron mare cu untul și zdrobiți-i cu un instrument pentru piure de cartofi până când sunt complet zdrobiți.
Adăugați zahărul, laptele, ouăle, condimentele și vanilia și bateți până când totul este combinat și omogen.
Răsturnați umplutura de cartofi dulci în forma de patiserie, netezind partea de sus cu o spatulă. Coaceți la cuptor timp de 50-55 de minute, până când aluatul și suprafața plăcintei sunt aurii, iar mijlocul este închegat.
Lăsați să se răcească complet în formă, apoi scoateți-o pe un suport de tort sau pe o farfurie de servire și tăiați-o în felii pentru a o servi.
Pui marocan cu piure de cartofi dulci
- 1 kg de cartofi dulci, tăiați în cuburi
- 2 lingurițe de amestec de scorțișoară și chimen măcinate
- 4 piepți de pui fără piele și dezosați
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă, tăiată felii subțiri
- 1 cățel de usturoi gras, zdrobit
- 200 ml de supă de pui
- 2 lingurițe de miere
- suc de ½ lămâie
- o mână de măsline verzi, fără sâmburi
- 20 g de coriandru, frunze tocate mărunt
Fierbeți cartofii în apă cu sare timp de 15 minute sau până se înmoaie. Amestecați condimentele, apoi presărați totul peste pui. Încălziți 1 lingură de ulei într-o tigaie mare, apoi rumeniți puiul timp de 3 minute pe fiecare parte, până când devine auriu.
Chipsuri de cartofi dulci. O rețetă sănătoasă și delicioasă
Ridicați puiul din tigaie. Adăugați ceapa și usturoiul și gătiți timp de 5 minute până se înmoaie. Adăugați supa, mierea, sucul de lămâie și măslinele, puneți din nou puiul în tigaie, apoi fierbeți la foc mic timp de 10 minute până când sosul este gros și puiul gătit.
Pasați cartofii cu 1 lingură de ulei și asezonați. Tăiați în felii groase fiecare piept de pui și amestecați coriandrul în sos. Serviți puiul și sosul peste piure.
Quesadillas cu cartofi dulci și chorizo
- 4 cartofi dulci
- un buchet mic de coriandru, tocat
- 200 g de brânză feta, fărâmițată
- 8 tortilla de făină
- 140 g de chorizo feliat (aproximativ 24 de felii)
Încălziți cuptorul la 200C. Înțepați cartofii de câteva ori fiecare și puneți-i pe o tavă de copt. Gătiți timp de 50 de minute până când sunt foarte moi. Se lasă să se răcească ușor.
Citește și: Clătite de post.Rețetă din câteva ingrediente
Scoateți pulpa cartofilor dulci din coajă într-un bol. Se pasează cu coriandrul, se condimentează și se amestecă ușor cu feta. Acest lucru poate fi făcut mai devreme în timpul zilei – acoperiți și păstrați la frigider. Se încălzește o tigaie mare.
Sursa foto: Shutterstock.com