Dacă doriți să faceți rețete cu brânză de vaci, aceste sunt printre cele mai gustoase feluri de mâncare pe care le puteți găsi. Brânza de vaci este foarte slabă în calorii, dar deosebit de bogată în proteine. Este un aliment ușor, pe care îl puteți adăuga în o mulțime de preparate. V-a rămas multă brânză de vaci? Iată câteva rețete ideale în care o puteți folosi cu succes.
Despre brânza de vaci
Brânza de vaci este moale, albă și cremoasă. Este considerată o brânză proaspătă, așa că nu este supusă unui proces de maturare sau de învechire pentru a-și dezvolta aroma.
Ca urmare, are o aromă foarte ușoară în comparație cu brânzeturile maturate.
Brânza de vaci se obține din cașul din diferite niveluri de lapte de vacă pasteurizat, inclusiv lapte degresat, cu conținut redus de grăsime sau lapte obișnuit.
Rețetă papanași cu brânză de vaci și griș. Pufoși și savuroși
De asemenea, este oferită în diferite dimensiuni de caș, de obicei mic, mediu sau mare.
În plus, este disponibilă în varietăți cu smântână, fără lactoză, cu conținut redus de sodiu sau fără sodiu.
De asemenea, are cantități decente de vitamina B6, colină, zinc și cupru.
Conținutul de carbohidrați al brânzei de vaci este de aproximativ 3%. Acesta este format din lactoză, un zahăr din lapte la care unele persoane sunt intolerante.
Atunci când consumați cantități mari de brânză de vaci, luați în considerare cumpărarea de soiuri cu conținut scăzut de sodiu sau fără sodiu. Un aport ridicat de sodiu crește tensiunea arterială la unele persoane, putând crește riscul de boli de inimă.
Proteinele reprezintă peste 70% din caloriile din brânza de vaci.
Rețete cu brânză de vaci
Mini frittatas cu spanac și brânză de vaci
- unt
- 85 g de spanac baby
- 3 ouă mari
- 6 linguri de brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi
- 3 cepe verzi, tăiate felii
- câteva crenguțe de mărar, tocate grosier
- nucșoară proaspătă
Se încălzește cuptorul la 180C. Se unge ușor o formă de brioșe cu 6 găuri și se tapetează cu pătrate de hârtie de copt care să servească drept forme de brioșe (ungerea formei mai întâi va ajuta la menținerea pergamentului la locul lui).
Citește și: Prăjitură pufoasă cu cireșe
Puneți spanacul într-o strecurătoare în chiuvetă și turnați-l peste un ibric cu apă clocotită, apoi lăsați-l la scurs. Când se răcește suficient pentru a fi manipulat, stoarceți cât mai mult lichid din spanac, apoi tocați grosier.
Bateți ouăle și asezonați-le bine. Se amestecă spanacul, brânza de vaci, ceapa verde, mărarul și o răzătoare generoasă de nucșoară.
Împărțiți amestecul între formele de brioșe. Coaceți la cuptor timp de 18-20 de minute sau până când se întărește. Se lasă să se răcească puțin înainte de a le scoate din formă. Acestea se vor păstra într-un recipient ermetic în frigider timp de până la 2 zile.
Sandviș cu brânză de vaci și ardei
- 140 g de brânză de vaci
- ½ ardei roșu, tăiat felii subțiri
- câteva frunze de busuioc, rupte
- 2 felii de pâine
- un strop de oțet balsamic (opțional)
Puneți în straturi brânza de vaci, ardeiul roșu și busuiocul cu câteva condimente într-un castron sau într-un recipient de plastic. Dați la rece până la ora prânzului.
Prăjiți pâinea și răciți-o timp de 1 minut, apoi puneți compoziția de brânză cu lingura. Stropiți cu oțet balsamic, dacă doriți, și mâncați imediat.
Plăcintă cu șuncă, brânză de vaci și cartofi
- 350 g de cartofi noi
- 375 g de aluat pufos
- 100 g de smântână
- 50 g de șuncă tăiată felii subțiri
- 125 g de brânză de vaci
Fierbeți cartofii în apă cu sare timp de 8-10 minute, până când se înmoaie, dar sunt încă fermi. Lăsați-i să se răcească, apoi tăiați-i felii.
Încălziți cuptorul la 200C. Desfășurați patiseria cu pergamentul ei de copt pe o tavă de copt. Rezervați 1 lingură de smântână apoi întindeți restul peste aluat, lăsând o margine de 2 cm. Se condimentează.
Așezați cartofii, șunca și brânza pe jumătate din aluat, asezonând cartofii pe parcurs.
Citește și: Rețetă baclava cu nucă. Cum să faci baclava acasă
Îndoiți cealaltă jumătate de patiserie și folosiți o furculiță pentru a sigila marginile. Tăiați cu un cuțit pentru un finisaj îngrijit – plăcinta ar trebui să arate ca un rulou mare. Amestecați puțină apă în smântâna rezervată, apoi dați cu pensula tot aluatul. Faceți câteva tăieturi pe lungime, apoi coaceți timp de 35-40 de minute până când devine auriu. Se lasă să se răcească timp de 10 minute, apoi se servește cu o salată, dacă doriți.
Prăjitură de banane cu glazură de cremă de brânză
- 200 g de zahăr pudră
- 300 g de banane coapte (2 medii), decojite
- 125 ml de ulei fără aromă, cum ar fi cel de floarea-soarelui sau de semințe de struguri
- 4 ouă
- 125 g de făină integrală sau de secară
- 100 g de făină simplă
- 1 linguriță de scorțișoară
- 3 lingurițe de praf de copt
- 100 g de ciocolată albă sau nuci tocate (opțional)
- Glazură
- 100 g de unt nesărat, înmuiat
- 100 g de zahăr pudră, cernut
- 200 g de brânză de vaci
- un vârf de cuțit mare de scorțișoară
Tapetați o tavă de 25 x 20 cm cu hârtie de copt și încălziți cuptorul la 190C.
Puneți zahărul, bananele, uleiul și ouăle într-un bol mare și bateți-le împreună. Dacă bananele sunt foarte coapte, atunci puteți folosi pentru aceasta un tel sau puteți folosi o furculiță pentru a le zdrobi.
Adăugați făina, scorțișoara și praful de copt și bateți amestecul până când totul este combinat – nu vă grăbiți prea mult cu această parte, deoarece praful de copt va începe să se activeze.
Puneți nucile sau ciocolata mărunțită și puneți amestecul în tavă. Coaceți timp de 30-40 de minute sau până când aluatul este ferm și elastic la atingere și ușor rumenit deasupra. Se lasă să se răcească în formă.
Citește și: Rețetă de banana bread. Cel mai gustos chec cu banane
Pentru a face glazura, bateți untul până când este foarte moale, apoi încorporați zahărul pudră. Folosiți o spatulă pentru a încorpora brânza moale, asigurându-vă că totul este bine amestecat. Nu fiți tentat să bateți amestecul prea tare, acest lucru îl va face mai fluid.
Scoateți cu grijă prăjitura din formă, desprindeți hârtia și transferați-o pe o farfurie sau pe o planșetă. Întindeți deasupra glazura. Adăugați scorțișoară cu o strecurătoare mică. Tăiați în bucăți pentru a servi. Se va păstra până la 3 zile într-un recipient etanș.
Sursa foto: Shutterstock.com
Vezi şi ce beneficii are pentru organism brânza de vaci!