Orice gospodină trebuie să știe o rețetă de supă de pui a la grec. Acest preparat este, fără doar și poate, unul dintre cele mai apreciate de către români, iar această supă poate ajunge la rang de artă, fiind prezentă chiar și în anumite restaurante cu Stele Michelin. Este o rețetă simplă, gata în cel mult o oră și 15 minute, iar ingredientele pentru supa de pui a la grec se regăsesc în orice cămare.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Rețetă supă de pui a la grec. Cred că toți am avut primul contact cu supa de pui a la grec încă din copilărie, atunci când mamele noastre se chinuiau să-și impresioneze invitații cu preparate care mai de care mai delicioase. Dacă mi se părea greu de pregătit, până să încerc rețeta de supă de pui a la grec, acum trebuie să vă mărturisesc că nu se compară ca grad de dificultate cu ciorba de burtă, ciorba de văcuță sau alte supe.
Supa de pui a la grec este lejeră, perfectă pentru anotimpul cald, bogată în legume pe care le găsești pe orice tarabă din piață și hrănitoare. Dreasă cu smântână, această rețetă de supă de pui a la grec va fi adorată chiar și de copiii cei mai pretențioși, la capitolul mâncare!
Rețetă supă de pui a la grec
Citește și: Rețetă de plăcintă cu iaurt. Preparat simplu
Citește și: Ciorbă rădăuțeană. Cea mai bună rețetă cu pui și smântână
Citește și: Rețetă paste blognese. Sunt cele mai gustoase și sățioase!
Citește și: Rețetă de banana bread. Cel mai gustos chec cu banane
În supa de pui a la grec poți să pui orice carne îți dorești! Fie că vorbim despre pui de țară (care oricum are gust senzațional, indiferent de cum este gătit), măruntaie sau carcase rămase de la dezosat, secretul acestei supe este cu totul altul și îl veți afla pe parcurs.
Până într-un anumit punct, rețeta este ca la supa normală de pui, pe care o mâncam acasă la părinți sau la bunici. Ei, noi ne-am gândit să venim nu doar cu o tehnică nouă de preparare a supei de pui a la grec, ci si cu un ingredient care deși nu se pune în mod normal la supe, îi dă un gust extraordinar!
Ingrediente supă de pui a la grec
Astfel, pentru cea mai simplă rețetă supă de pui a la grec, avem nevoie de următoarele ingrediente: un pui potrivit, de 1 kg, 1 kg și jumătate, o ceapă mare, 2-3 morcovi, 2-3 fire de păstârnac, țelină după gust (eu pun cam jumătate de țelină potrivită), două foi de dafin, jumătate de cană de orez, zeama de la două lămâi (poate fi înlocuită și cu zeamă de varză, de castraveți sau borș), 3 gălbenușuri, 200 ml. smântână, jumătate de legătură de mărar, jumătate de legătură de pătrunjel, sare și piper.
Mod de preparare supă de pui a la grec
Punem puiul într-o oală mare și umplem cu apă, până ce puiul este acoperit în totalitate. Pune 2-3 prafuri de sare și avem grijă ca, pe măsură ce se strânge spuma, să o strângem cu o paletă de bucătărie și să o îndepărtăm. Acesta este unul dintre secretele care dau gustul bun de la această rețetă de supă de pui a la grec: nu păstrăm toată grăsimea pe care puiul o lasă în timpul fierberii.
După ce fierbe puiul de 30 de minute aproximativ, adăugăm legumele tăiate cubulețe, punem foile de dafin și mărarul. Dacă lăsăm mărarul la fiert, acesta va da o aromă mai puternică întregii supe de pui a la grec și va „tăia' din gustul grăsimii. Următorul pas este să dăm cuptorul mai încet, acoperim cu un capac și lăsăm să fiarbă la foc mic, până când supa și legumele sunt gata.
Cum facem rețeta de supă de pui a la grec cu smântână și gălbenușuri
După ce se fierbe carnea, scoatem pielița și oasele, tăiem din pulpă și piept (dacă optîm pentru varianta de pui întreg) și punem înapoi în oală doar bucățelele de carne. Mai dăm o dată ciorba în clocot și adăugăm orezul spălat în prealabil. Cât timp fierbe supa de pui a la grec, pregătim într-un castron separat gălbenușurile și zeama de lămâie.
Batem bine cu telul sau cu o furculiță (având grijă să nu se taie compoziția) și adăugăm, peste gălbenușuri și zeama de lămâie, cei 200 ml. de smântână. Pentru a nu se „strânge' gălbenușurile în supă, punem un polonic de zeamă din supa de pui a la grec, amestecăm bine, adăugăm încă unul și tot așa până ce se încălzește smântâna, combinată cu gălbenușurile și lămâia.
Adăugăm apoi amestecul din castron în oala în care am preparat rețeta de supă de pui a la grec și amestecăm continuu. Este important să NU mai punem ciorba la foc, pentru că se taie gălbenușurile. Acum că preparatul nostru este gata, adăugăm și pătrunjelul și ne mai rămâne doar… să o degustăm! Poftă bună!