Toată lumea a copilărit cu o rețetă de scovergi făcută aproape săptămânal de bunica! Sunt gata în doar 40 de minute, gustoase și sățioase, iar avantajul este că pot fi combinate atât cu alimente sărate, cât și cu sosuri dulci precum gem sau cremă de ciocolată. Iată cum prepari cea mai simplă rețetă scovergi.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!
Această rețetă de scovergi, cunoscute și ca turte sau plăcinte, este perfectă pentru zilele de post și nu numai. Se pot servi simple sau combinate cu brânză, gem, lapte, miere și, de ce nu, cremă de ciocolată. Sunt gata în 40-50 de minute- timp de gătire și timp de pregătire, iar avantajul este că le poți servi la orice masă, fie ea mic dejun sau cină, gustare sau desert. Ce-i drept, pentru persoanele care se află la dietă nu sunt neapărat recomandate, pentru că se prăjesc în multicel ulei, dar cu toții avem pofte din când în când, nu-i așa?
Ingredientele sunt ușor de găsit în orice cămară, iar această rețetă de scovergi poate fi pregătită chiar și de cei mai mici dintre bucătari. Extrem de simplu de preparat, scovergile pot fi păstrate la loc ferit de umezeală mai multe zile, dacă le acoperim cu folie de copt, pentru a elimina excesul de gătire. Iată, deci, cum preparăm faimoasele scovergi.
Citește și: Rețetă de ficăței de pui. Se prepară foarte ușor
Citește și: Cum să faci mascarpone de casă. Rețetă simplă
Citește și: Rețetă de creme brulee. Cel mai fin desert franțuzesc
Citește și: Rețetă papanași cu brânză de vaci și griș. Pufoși și savuroși
Ingrediente scovergi
Pentru prepararea turtelor vom avea nevoie de:
– 500 gr. de făină;
– 350 ml. de apă călduță;
– 6 gr. de drojdie uscată / 20 gr. de drojdie proaspătă;
– 2-3 linguri de ulei;
– un vârf de cuțit de sare;
– 2 lingurițe de zahăr;
-ulei pentru prăjit (cât cuprinde).
Mod de preparare rețetă scovergi
– Se cerne făina, pentru a ne asigura că nu are impurități. În plus, așa se aerisește și ne asigurăm că nu vom avea parte de formarea cocoloașelor nedorite;
– se adaugă ingredientele uscate (zahărul, sarea și drojdia) și amestecăm totul;
– Dacă folosim drojdie proaspătă, o amestecăm cu 2-3 linguri de apă călduță, zahărul și o lingură de făină, lăsând-o 10 minute la dospit;
– Plămădeala se toarnă peste făină când este umflată și când începe să își mărească volumul;
– Se adaugă apoi apa și sarea peste compoziție și se amestecă bine. Aluatul trebuie să fie moale;
– Odată ce începem să frământăm aluatul, adăugăm ulei treptat, câte o linguriță, și frământăm continuu. În cca. 15 minute ar trebui ca întreg aluatul să fie gata;
Care este secretul scovergilor
-Odată ce terminăm de frământat aluatu, acoperim vasul cu folie alimentară sau cu un șervețel și lăsăm la dospit aproximativ o oră;
– Când aluatul își dublează volumul, îl rupem în bucăți și îl formăm sub formă de bilă. Le întindem în forma de scovergi și le lăsăm pe masă încă 10 minute la crescut;
– Punem ulei la încins, cam jumătate de litru, și îl testăm cu o mică bucățică de aluat. Atunci când este destul de încins, gata pentru prăjire, aceasta se va ridica la suprafață;
– Focul trebuie să fie mediu: dacă este prea tare scovergile se vor arde la suprafață, iar mijlocul rămâne crud, iar dacă este prea încet aluatul va absorbi o cantitate mult prea mare de ulei;
– Când s-au rumenit pe ambele părți, le scoatem pe o hârtie pentru a se scurge de ulei.
Rețeta de scovergi este gata. Poftă bună!