Rețetă de Pastitsio sau lasagna grecească

.

Rețetă de Pastitsio sau lasagna grecească. Acest preparat este delicios, de complexitate medie, iar timpul de preparare este de aproximativ o oră. Dacă nu ați mâncat niciodată lasagna grecească, vă recomandăm să consultați rețeta de mai jos. Iată ingredientele necesare și modul de preparare!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!


Rețetă de Pastitsio sau lasagna grecească. Spre deosebire de lasagna clasică, pentru Pastitsio nu se folosesc foi, ci straturile sunt formate din macaroane. Ingredientele de bază pentru acest preparat sunt carnea tocată și sosul bechamel, cu variații ale felului de mâncare găsit în alte țări ale Mării Mediterane. Dacă v-am stârnit curiozitatea și apetitul, nu ezitați să încercați această rețetă delicioasă!

Citește și: Rețetă de salam de casă

Citește și: Rețetă de clepezeu


Citește și: Rețetă de balmoș

Citește și: Mâncare de brozbe. Rețetă veche din Banat

Rețetă de Pastitsio sau lasagna grecească – Ingrediente

pentru sosul de carne:

    2 linguri de ulei de măsline

    3 căței de usturoi

    2 cepe roșii medii

    1 kg de carne tocată de vită

    185 ml de vin roșu sec

    800 g de roșii pasate (se pot folosi și din conservă)

    2 cuburi de supă de vită

    2 linguri de pastă de roșii

    1 linguriță zahăr

    1 frunză de dafin


    jumătate de linguriță de scorțișoară

    1 baton de scorțișoară

    1/4 linguriță cuișoare măcinate

    3/4 linguriță de sare

    1 linguriță de piper

pentru sosul bechamel grecesc:

    100 g unt nesărat

    85 g făină

    1 litru de lapte 3,5% grăsime

    1/8 linguriță de nucșoară rasă

    1/2 linguriță de sare

    100 g brânză Kefalotyri (se poate folosi parmezan sau pecorino romano)

    2 gălbenușuri

pentru pregătirea pastelor:


    400 g paste bucatini sau penne

    120 g brânză feta

    2 albușuri de ou

pentru gratinat:

    75 g brânză Kefalotyri (se poate folosi parmezan sau pecorino romano)

Rețetă de Pastitsio sau lasagna grecească – Mod de preparare


1. Într-o tigaie, se călesc ceapa și usturoiul. Ulterior, se adaugă cuburile de supă vită și vinul, compoziția lăsându-se pe foc până se evaporă alcoolul.

2. În această etapă, se adaugă restul ingredientelor din lista pentru sosul de carne. Compoziția se lasă pe foc pentru aproximativ 45 de minute sau până se obține un amestec omogen.

3. Într-o altă tigaie, se topește untul, se adaugă făina și se lasă pe foc pentru aproximativ 2 minute. Restul de lapte se adaugă treptat și se amestecă energic pentru a nu se forma cocoloașe. Sosul Bechamel se lasă pe foc până când se obține o consistență mai groasă.


4. Se dă deoparte, se adaugă nucșoară, brânza și sarea. Ulterior, se pun și gălbenușurile și se amestecă energic, potrivit retete.unica.ro.

5. Pastele se gătesc conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Într-un vas de copt, se formează un strat de paste, apoi unul de carne, sos Bechamel și brânză.

6. Lasagna se bagă la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Temperatura recmandată de coacere este de 180 de grade Celsius.

Sursa foto: Freepik